Stryk

Estimert lesetid 5min
Knut Nærum
Knut Nærum

Denne uka har jeg strøket 7000 ord av et manus på 68.000 ord. Det er en ganske stor andel av et relativt kort manus. To hele kapitler er borte, pluss deler av altfor lange avsnitt. Dessuten har jeg forsøkt å rydde i vendinger som « – Haha! lo hun muntert» og strøket vitser der de ikke passet. I virkeligheten har jeg strøket mer enn 7000, siden jeg også har føyet til noen dialoger, forklart et par aspekter som trengte det og lagt til noen vitser der det passet bedre. Det kjennes rart og uansvarlig å gjøre så store endringer på tampen. På den annen side er det først på tampen at man ser hva man har gjort, og det viser seg tydelig hvem av de mistenkte som må sitte lengst oppe i salongen med sin cognac for at det hele skal gå opp. Dette er en bok som er skrevet for å gå opp, og dersom den ikke går opp, er den straks mindre verdt. Ingen kjøper et gjøkur fordi de liker å se på delene. Du kjøper gjøkuret fordi du vil ha koko.

OM Å VÆRE MANNLIG FORFATTER
Som mannlig forfatter får jeg ofte spørsmål som «Hvordan er det å være mannlig forfatter? Er det vanskelig å kombinere forfatterskapet med de andre tingene menn gjør? Vil du si at du tilfører litteraturen et eget mannlig blikk?» og kommentarer som «Jeg leser aldri bøker av mannlige forfattere, de skriver bare om samfunnet og sånne store ting som ikke interesserer meg.» Neida, jeg får ikke det.

FØRSTE REAKSJON PÅ HOVEDPUNKTENE I DET NYE STATSBUDSJETTET
Oi, det var mye penger.

SOSIALE MEDIER
Appen Peeple lar deg sette karakter på ekspartnere. Uten at de har appen selv, det holder at du har nummeret deres. Dette vil forsterke den tendensen som går ut på at folk gjerne har sex, men ikke utveksler kontaktinformasjon: «Et telefonnummer er noe av det fineste to mennesker kan dele. Da gir jeg det ikke fra meg første gang vi puler.»

LEST
Rudkin: The Love Song of Alfred J Hitchcock
Et teaterstykke som knyter tematikken og motivene i Hitchcocks filmer til traumatiske opplevelser i hans barndom. En smule corny, men fint for de som liker filmene og har høy cornyterskel.

Wilson, Alphona, Wyatt: Ms. Marvel 2. Generation Why
Marvels første kvinnelige muslimske superhelt. Kamala Khan er revet mellom ute og hjemme, vanlig liv og superliv, tro og verdslighet. Stilig, vittig og inkluderende. Og nydelig tegnet.

The Hernandez Brothers: Love and Rockets, New Stories No. 7
Bror Jaime lager fortsatt gripende, elegante og morsomme slice-of-life-fortellinger om Maggie og livet som middelaldrende eks-pønker i East LA. Broren Gilbertos serier har de siste tjue årene gått fra til dels å handle om kvinner med store bryster til nå utelukkende å handle om store bryster.

Evans: Clues and Corpses. The Detective Fiction and Mystery Criticism of Todd Downing
Downing var Choctaw-indianer, filolog, skrev krim med handlingen lagt til Mexico og anmeldte krim. Denne boka inneholder a) en kort og kjedelig biografi, og b) en bråte korte anmeldelser med masser av lesetips for oss som liker krim fra 1930-tallet, krim som knirker. Snurrig at den forfatteren som Downing setter høyest er Rufus King, som ingen gadd å utgi på femti år etter hans siste bok i 1964.

Schrauwen: Arsene Schrauwen
Belgisk surrealisme i serieform. En bestefar drar til «Afrika» i mellomkrigstiden og blir gal sammen med andre gale kolonialister. Lyrisk, uggent, storslått, til å bli borte i. Denne fins på engelsk. No Comprendo har gitt ut andre Schrauwen-titler på norsk: Gutten min og Mowglis speil.

Marit Eikemo: Alt inkludert
Vittig og trykkende om oss og tingene og finn.no og Hvordan Vi Lever Nå.

SETT
Ägd – Vad kostar ett rikare liv? (Komishow på Sentrum Scene)
Henrik Schyffert og Fredrik Lindstrøm står opp, jabber, tryller, danser, kjefter og viser bilder. Et velformulert og nesten overbevisende innlegg mot økonomisk vekst, for å ta med de skjulte kostnadene i samfunnsregnskapet. 50 % svensker i salen. MDG skulle ha vært der og kjent på tilslutningen for deres ideer blant svenske gjestearbeidere.

Bølgen (På kino)
Jeg likte særlig godt den biten hvor Kristoffer Joner var den eneste som innså alvoret i situasjonen. Kanskje litt overraskende at de andre seismologene på varslingsstasjonen, hvor jobben går ut på å overvåke bevegelser i fjellet, ikke var det minste opptatt av bevegelser i fjellet.

Pee-wee’s Big Adventure (DVD)
Barnemannen fra amerikansk lørdagsmorgenfjernsyn for barn fikk sin egen film i 1985. Ifølge en fyr på nettet er dette den ene av to filmer hvor Tim Burton har fått gjøre greia si som han vil, uten innblanding fra onde sigartyggende publikumsdemografibesatte studiosjefer. Den andre er Batman Returns. Pee-we spilles av Paul Reubens, som falt i unåde da han ble tatt for blotting på en pornokino. En skulle jo tro at det var et sted folk ville tåle nakenhet, men neida.

EN VITS
Jeg kjøpte en bok som heter 1001 bøker du må lese før du dør. Merkelig nok var den ikke nevnt.