SØR OG NORD

Dokumentar og samfunnSØR OG NORD
Estimert lesetid 6min

SØR OG NORD
Sist uke var jeg først i Arendal for å overvære premieren på Arendals Dramatiske Selskabs oppsetning av Kon-Tiki 2: Thor Heyerdahl i landet under havet, deretter i Tromsø for å se Bjørn Sundquists enmannsshow Et hælvettes liv! på Kulturhuset. Jeg har skrevet det første og vært tekstkonsulent for det andre.

Et stort spenn: Det store apparatet som står bak en omfattende amatørproduksjon med 18 mennesker på scenen og enda flere omkring den. Arbeidsinnsatsen og humøret fra en stor gruppe mennesker som egentlig holder på med noe helt annet. Og så blir man, som forfatter av et ekstremt teit stykke, glad for å se at instruktør Anne Bjørkvik og ensemblet har tatt tonen og fremfører teitskapen med det nødvendige liksomalvoret. Og at når teksten krever et forhistorisk sjømonster, kan ADS med største selvfølgelighet bruke krokodillen fra fjorårets oppsetning av Peter Pan.

Og på den andre sida: Norges beste skuespiller snakker om seg selv og alt annet. Alvor og jås, sjølbiografi og vakre dikt, Jimi Hendrix-gitar og surpeising. Ikke for at forestillinga på noen måte er ekskluderende, men det er interessant for en søring å sitte i en fullsatt sal, omgitt av nordinger og kjenne lufta vibrere når folk får et show som er på deres språk og som har i seg deres erfaringer.

Ikke helt enmannsshow, da. Gunnar Augland, mest kjent fra bandet til Mari Boine, spiller slagverk, hardt og mjukt og bare så vidt, iblant som i en dialog med Sundquist.
Teater, altså. Absolutt noe for folk flest.

ADS hadde siste forestilling sist lørdag, Sundquist spiller i Tromsø denne uka og skal på turné.

Kon-Tiki 2 Knut Naerum
Bjørn og Thor i sør og nord.

NORDPOLEN: 20 GRADER VARMERE ENN VANLIG
Trump tror ikke på det. Solberg inviterer oljeselskapene til å nominere blokker for 24. konsesjonsrunde. Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle si dette, men vi får sette vår lit til kineserne, nye oppfinnelser og markedskreftene.

AFTENPOSTEN INTERVJUER INTEGRERINGSMINISTEREN: TEKSTANALYSE
– Føler du ikke ansvar for at ting kan gå i oppløsning, for å samle folk og knytte bånd også til liberale miljøer og de du er uenig med? (= Syns du det er greit å skape splid?)
– De liberale miljøene har vært toneangivende i en årrekke. (= Nå er det min tur.) Da jeg begynte i politikken på 90-tallet, ble vi spyttet på når vi sto på stand, kalt rasist og sånne ting. (= Mine motstandere var bøller.) Jeg føler at de som mener jeg skaper splid ikke lytter til det jeg sier. (= De som sier de er uenige med meg, vet ikke hva de er uenige i.) Jeg diskuterer helt reelle problemstillinger for Norge som vi ikke kan feie under teppet. (= De som sier de er uenige med meg, feier ting under teppet. Men de vet åpenbart ikke hva det er de feier dit.)

– Men det er ikke de liberale eller venstresiden som sitter i regjering og de taper stort sett alle valg i Vesten? (= Du er statsråd og har ansvaret for ikke å skape splid.)
– Det er nok en grunn til at de taper valg, og det er at de ikke hører på vanlige folk. (= Jeg vant valget. Det var fordi jeg hører på vanlige folk. Mine motstandere er uvanlige folk. De hører bare på seg selv, og vet ikke hva jeg eller vanlige folk sier.)

– Det finnes da liberale på bygda (= Vanlige folk bor på bygda, men mange av dem syns det er greit med flyktninger) og vanlige folk som ikke stemmer Frp? (= Folk flest har ikke stemt på deg.)
– Mitt hovedbudskap er at jeg vil hjelpe flest mulig, det har som konsekvens at vi må ha en streng asylpolitikk. Og en streng retorikk, så vi ikke tiltrekker oss for mange. (= Det kan virke som om jeg ikke lytter til det du sier, men jeg foretrekker å snakke om noe annet enn det du spurte om.)

UTENLANDSK
En NTB-melding i Dagsavisens papirutgave 15. oktober forteller om filmen Ghost in the Shell: «Ved siden av Scarlett Johansson spiller Juliette Binoche, Dane Pilou Asbaek og Michael Pitt store roller i filmen (…)». Den danske skuespilleren Pilou Asbæk spilte Kasper Juul i Borgen og kokken i Kapringen. Noen har oversatt en tekst fra engelsk og trodd at Dane med stor D er et fornavn, som i komikeren Dane Cook, og ikke det engelske ordet for «danske».

TIMELØNN NOK TIL Å GJØRE EN GOD JOBB
Etter å ha lest NTB-meldinga i Dagsavisen og Arv og miljø og krimromanen 4: Korrekturleserne, i den grad de fins, får også fortsatt for dårlig betalt.

CFKLII: INGENSTEDS, FREDAG
Fredag denne uka, på utestedet Ingensteds i Oslo, lanseres Cappelens Forslags Konversasjonsleksikon II. En frittstående fortsettelse med mer av det samme: Et oppslagsverk som ikke er laget for å avslutte diskusjoner, men for å starte dem. Vitser, blødmer, lyrikk, bilder og hard synsing om hverandre. Denne gang også med innslag på engelsk, av kule folk fra utlandet, inkludert sånne man har hørt om. Lanseringen byr på opplesing, og korte sett musikk fra både Universet og Undergrunnen, samt kort intervju/samtale mellom redaktør Pil Cappelen Smith og meg. Åpent for folk flest fra klokka 19.

Knut Naerum Mingus
Mingus Schulze Trio, her under fremførelsen av live playback.

VEPSEJAZZVIDEO
Mingus Schulze Trio på Youtube: Summer in Zurich er en frijazzkomposisjon som tar utgangspunkt i byens vepseplage. Med en tankevekkende video.

[insert-embed]

HVORDAN VI SNAKKER SAMMEN NÅ
Har du tatt resten av kjeksen?
Og ditt poeng er?
Jeg hadde gledet meg til den.
Ja, for det var den siste kjeksen i verden.
Aner jeg en sarkastisk undertone?
Jeg aner ikke, jeg, hva du aner.
Tror du kanskje vi har sett for mye Aber Bergen?
Du? Kan man se for mye Aber Bergen? (går ut av glassdør)Stein Soerensen Knut Naerum
Gangstere med digresjoner.

LEST:

Stein Sørensen: 4
Ungdomsvenner dukker opp igjen og gjør livet surt og særs blodig for intetanende jusstudent. En gangsterroman med digresjoner og referanser til alt som går opp på fire, fra evangeliene til kjemi til menn som er kjent for å ha stor penis. Og forbausende spennende til å ta så mange omveier. Dersom Jo Nesbø og Jan Kjærstad hadde fått et barn sammen, ville det først og fremst vært en biologisk sensasjon, men dersom det skjedde, og det barnet i tillegg var ei bok, kunne det ha vært denne boka.

SETT:

Bortsett fra sånt jeg har medvirket til: Fint lite.