Sjikkelakke sjikkelakke

Dokumentar og samfunnSjikkelakke sjikkelakke
Estimert lesetid 5min

RUSSELÅT 1
Jeg pleier å dra ned buksa på fest, og da blir jeg selskapets midtpunkt. Man er bare 55 en gang.

RUSSELÅT 2
På syttitallet kunne man via en annonse bak i Dagbladet bestille LP-en Bordellmammas visor. «Runka mig med vita handskar på» var en av dem. Det var den gang grisevisene hadde en viss stil. Ikke sånn som nå.

STREIK
Christianssand Dramatiske Selskab hadde en sketsj om streikende lærere. Fire lærere gjorde entré, hver av dem med en plakat med ett ord, men siden de stilte seg opp i feil rekkefølge, ble budskapet LÆRERNE SOM STREIKER STØTT. (Men lykke til, dere som streiker i havnene, og på hotell og restauranter.)

AUF-LEDEREN BEKLAGER «KJERRING»-KOMMENTAR
Er det også lov nå? Å komme med drøye utspill og så moderere dem etterpå, når du har sørget for at alle snakker om deg?

KOMIPRISEN
Vi vil jo ikke at et innslag med Carl I. Hagen skal være det morsomste.

TRUMP
Kom igjen a. Hva er det verste som kan skje?

MUSIKKVIDEO
Ikke Beyonce akkurat, men denne kan godt sees av flere.

*


LEST:

Michael Chabon: The Final Solution
Forfatter med finstemt og kronglete språk skriver apokryf Sherlock Holmes-fortelling, lagt til andre verdenskrig, når Den store detektiven er blitt nitti. Nazister og jøder, kode og en papegøye. Pluss, i denne utgaven, ikke spesielt gode tegninger. Tynn bok som krever mye skjerping. For folk som liker å slåss mer med engelsken anbefales de langt tjukkere The Amazing Adventures of Cavalier & Klay og The Yiddisch Policemen’s Union av samme forfatter.

Gene Luen Yang: American Born Chinese
Mobbing på skolen flettet sammen med beretninger om Apekongen. Strøkent tegna i den nesten-piktogramaktige stilen som så mange bruker nå: Kompetent på grensen til det anonyme. Styrken sitter i fortellingen.

Tommi Musturi: På väg med Samuel
En lang tegneseriefortelling om en hvit naken figur som går gjennom by og skog og støter på vesener, utsettes for prøvelser og røyker en del sigaretter. Jeg vet ikke hvorfor jeg leste denne på svensk, all den stund den ikke inneholder ord. En enestående og imponerende sak som jeg neppe kommer til å se på igjen. I slekt med Jim Woodrings stumme serier, som for øvrig er utgitt på norsk.

Per Dybvig: Jegeren. En fortelling fra skogen
Harer med håndvåpen, fugler med to nebb, skumle typer utført i tynn, tynn tusj. Som et møte mellom Kaizers Orchestra og Det suser i sivet, men skumlere enn det lyder. Fort gjort å ta for å være for barn. Vinner av Årets vakreste bok 2015.

American Born Chinese
Høykompetent.

SETT:

Den glade enke(Oslo Nye Teater)
Operette fra La Belle Epoque, rocka opp i arrangementene og generelt Moulin Rougeifisert. Den styrtrike enken Hanna Glawari, fra et tulleland, er i Paris og må gifte seg med en landsmann for at arven ikke skal forsvinne ut av landet. DnB ble ikke nevnt. Jeg likte det bedre jo mer det lignet på Moulin Rouge. Fint sunget, flott danset. Siste forestilling har dessverre vært.

Sherpa (tv)
Dokumentar om de som slår i kroker, finner vei gjennom isen, strekker tau, bærer forsyninger og gjør det mulig for rike fjellklatrere å komme seg til toppen av Everest. Tjener svært godt etter nepalsk standard, dårlig etter de fleste andre, på å risikere livet. Opptakene er fra 2014-sesongen, tidenes nest verste, da seksten sherpaer ble drept av et skred i Khumbu-isfallet. Det virker som en god idé å la fjellet stå i fred.

Hitchcock/Truffaut (dvd)
Truffaut intervjuet Hitchcock i en uke i 1962. Snakket grundig om hver bidige Hitchcock-film. Legendarisk. Dokumentaren handler om de to, om intervjuet, og lar Scorsese og Wes Anderson og andre utmerkede filmskapere uttale seg om Hitchcock. Med rikelige klipp. Her kunne det med fordel vært nerdet enda hardere.

Idol(kino)
Palestinsk historie om Gaza, filmet i Jordan, produsert av Dubai-selskap, fritt etter en sann historie: Gaza-innbyggeren Mohammad synger seg til finalen i Arabian Idol, selv om han må krysse grenser ulovlig for å få det til. Flotte unger i ungerollene, et skarpt brudd med sjangerforventningene midtveis, gripende avslutning.

Bram Stoker’s Dracula (dvd)
Fin tittel, som gjør det umulig å forveksle denne Draculaen med for eksempel Astrid Lindgrens Dracula. Keanu Reeves holder seg såvidt våken mens han kjemper mot aksenter og parykker. Dyktig overspilt av Gary Oldman i rollen som krigsherre, gammel vampyr, ung vampyr, varulv, flaggermus, grønn tåke og en stabel med rotter. Winona Ryder vansmekter. Fascinerende regigrep: Ekspresjonistisk filmspråk som minner om opera og stumfilm og tegneserier. Pussig at ikke flere har tatt den veien; at film i stedet så ofte imiterer virkeligheten. Som om vi ikke har sett nok av den.

Vinsing Knut Nærum
Det ene ordet man bør kunne stave riktig.