Roskildefestivalen 2019: Bob og jeg er snart på vei

Dokumentar og samfunnMusikkRoskildefestivalen 2019: Bob og jeg er snart på vei

Onsdag åpner Roskildefestivalen – Nord-Europas største musikkfestival. Det er en gigantisk fest for musikk, kultur og livsglede.

Estimert lesetid 5min
Roskildefestivalens hovedscene
Roskildefestivalen er Nord Europas største musikkfestival. Totalt kommer det ca 135 000 til festivalen. (Foto: Roskildefestivalen)

For de unge camperne har Roskildefestivalen vært godt i gang siden lørdag. Flere titusener er på festivalcampingen og fester og hører musikk på camping-scenene. Likevel er det først onsdag at selve musikkfestivalen og festivalområdet åpner.

Publikum foran hovedscenen
Du er én av mange når du står foran hovedscenen , Orange, på Roskildefestivalen. I fjor sies det at det var ca 100 000 som samlet seg da Eminem spilte. Foto: Roskildefestivalen

Roskildefestivalen – ingen over, ingen ved siden

Det finnes ikke maken til Roskildefestivalen i Norden eller resten av verden for den del. 130 000 deltakere er enten ankommet eller er på vei. Alle de 80 000 festivalpassene er utsolgt, og det samme er de 20 000 enkeltdagsbillettene. I tillegg til disse 100 000 billett-kjøperne, er det over 30 000 frivillige som jobber på festivalen. Dermed utgjør Roskildefestivalen det som i innbyggertall er Danmarks fjerde største by.

Campingliv på festivalen
De siste dagene røyner det gjerne på for camperne. Da er været rimelig avgjørende for mange. Foto: Knut Gørvell fra Roskilde 18

En gigantisk fest for livsglede

Sju prosent av publikum har vært på Roskildefestivalen over 10 ganger, så min gjeng er langt fra alene vi som har dette som vår «årlige hyttetur». Min gamle mor har klaget i over 30 år på at jeg ikke eldes med stil, men drar på en «fest for ungdom». Heldigvis tar hun feil i det, for Roskildefestivalen er først og fremst en gigantisk fest for musikk, kultur og livsglede for både unge og oss «voksne».

«Slip den gamle frem»

Jeg skal på min 38. festival og pleier å føle meg nesten som en attenåring når jeg er på Roskildefestivalen. I forfjor fikk den følelsen riktignok et lite skudd for baugen den første dagen. Jeg banet meg vei foran vår gjeng for å få en fin plass foran Orange scene (hovedscenen) og se The Weeknd. Der sto det en gjeng som ikke slapp noen frem, og den som virkelig passet på så ut som en utkaster fra Head On. Han holdt alle tilbake og var vill i blikket, men da han så meg vek han høflig til side og sa høyt til de andre i gjengen: «Slipp den gamle frem!». Hyggelig, men forsmedelig.

Portrettfoto av Bob Dylan
Bob Dylan (f. 1941) har vært en av de mest framtredende og innflytelsesrike personlighetene innen populærmusikken gjennom snart 60 år. i 2016 mottok han Nobelprisen i litteratur.

Den første Nobelprisvinneren på Orange

Ett av hovednavnene på Roskildfestivalen i år er Bob Dylan. Den 78 år gamle artisten er på sin sjette festival. Han er nok den første Nobelprisvinneren i litteratur som spiller på hovedscenen Orange, men han er ikke den eldste artisten på årets festival. Den brasilianske sambalegenden, Jorge Ben Jor, er nemlig noen måneder eldre. Jeg har selv hatt nærkontakt med Bob Dylan på festivalen på nittitallet, så jeg drømmer om å komme i prat denne gangen.

180 forskjellige band

På de åtte forskjellige scenene på Roskildefestivalen står over 180 forskjellige band. Musikerne kommer fra 41 ulike land. Selvsagt er det mange store navn å glede seg til f.eks. Travis Scott, The Cure, Robert Plant og Cardi B. Jeg gleder meg også til flere av de norske f.eks. Aurora og Lemaitre, og ikke minst til å oppdage noen helt nye band som er noe av det mest sjarmerende med festivalen.

Forfatterverksted, performance og en rekke kunstuttrykk

Roskildefestivalen er noe langt mer enn en bare en musikkfestival. Det er en rekke telt og steder der det både stilles ut billedkunst, det skjer en rekke performanser. Du kan også oppleve foredrag. I år kan du også bli med på et forfatterkollektiv fra det som heter Flokkr-scenen. Der skal tre danske forfattere, Caspar Eric, Duncan Wiese og Sophia Handler, utarbeide et kollektivt litterær verk som bygger på en litterær undersøkelse av festivalen.  

Fun facts om Roskildefestivalen

Det er mange store tall når det er snakk om en festival for så mange mennesker. Her er noen morsomme fakta om Roskildefestivalen:

 • 188 forskjellige artister fra 41 forskjellige land og der 146 av navnene ikke har vært på Roskildefestivalen før.
 • 8 scener hvor den største heter Orange, og den største teltscenen heter Arena
 • Årets festival er den 49. Roskildefestivalen. Den første var i 1971.
 • Gjennomsnittsalderen for publikum er 24 år, og i fjor var det for første gang et flertall kvinner: 52 %
 • 48 % av deltagerne er single og 21 % er der for første gang.
 • Alt overskuddet fra Roskildefestivalen går til humanitært og frivillig arbeid. Til sammen har festivalen generert over 390 millioner kroner til dette.
 • Festivalområdet strekker seg over ca 2 500 000 m². Det tilsvarer 350 fotballbaner.
 • Festivalcampingen består av ca 50 000 telt.
 • Over 30 000 frivillige deltar på Roskildefestivalen.
 • To av artistene er over 78 år Bob Dylan og Jorge Ben Jor.
 • Bob Dylan og The Cure har spilt 5 ganger før på festivalen.
 • Travis Scott er den av artistene med flest lyttere på Spotify
 • Over 90 % av de innkjøpte råvarene i matbodene på Roskildefestivalen er økologiske.
 • Festivalplassen har over 130 matboder og i alt 180 utsalgssteder med mat og drikke
 • Mere end én million måltider serveres i matbodene.