Roskildefestivalen – en gammel mann og en eks-stripper

Dokumentar og samfunnMusikkRoskildefestivalen – en gammel mann og en eks-stripper

Det er stor spennvidde på programmet på Nord- Europas største musikkfestival. Første dag på Roskildefestivalen fikk både Bob Dylan og Cardi B fram de store massene foran Orange – om enn ikke den store stemningen.

Estimert lesetid 4min
Cardi B på Roskildefestivalen
MEST ROMPE. Cardi B var mer opptatt av å vise fram rompa enn å spille musikken sin på Roskildfestivalen.

Første dag av Roskildefestivalen var en stor fest – om enn ikke et musikalsk høydepunkt foreløpig. Over 180 artister skal spille på denne 49. festivalen. To av de mest kjente artistene var i aksjon i går kveld: Bob Dylan og Cardi B, og det var en aldersforskjell på 52 år mellom dem.

Bob Dylaen på Roskilde.
Bob Dylan kan fortsatt ikke synge, men den gamle fansen var kanskje fornøyd på Roskildefestivalen.

En gammel mann og en eks-stripper

Musikk-opplevelser er svært subjektive, men jeg mange av de festivaldeltakerne jeg traff, var enige med meg i at den 78 år gamle Bob Dylan fortsatt ikke kan synge. Like mange mente Cardi B er mer opptatt av å vise gamle kunstner som stripper enn å fremføre musikken sin.

En Nobelprisvinner på scenen

Bob Dylan spilte for sjette gang på Roskildefestivalen. Han var en gang en av mine store musikalske helter. Det sier mye om min egen alder at jeg så ham for første gang på en festival på en flyplass utenfor London for 41 år siden. Den gang husker jeg at vi ikke klarte å kjenne igjen en eneste låt, og at alle var ska-inspirert. Konsertene er fortsatt en eneste lang quiz-konkurranse der den gamle mannen rauter så Ole Paus ville vært misunnelig.

Bob Dylan er på en slags «Never ending tour». Han smilte et par ganger i går, men vil fortsatt ikke nedverdige seg til å si hallo til publikum eller kommunisere med annet enn musikken sin. Den ble fint spilt av et band som så ut som Jens Pikenes-band.

Å se Bob før man dør

Jeg hadde insistert overfor barna at de måtte se Bob før han døde. De stilte pliktskyldigs opp, men gikk svært fort videre til mer relevant musikk. Mens jeg begynte å grue meg til om Bob Dylan returnerer om fem år og serverer enda mer geriatrisk synging. Trøsten var at det var en Nobelprisvinner i litteratur som avleverte tekstene sine på hovedscenen.

Skepta på Roskildefestivalen
Skepta kalles kongen av grime, og viste at det går an å lage relevant musikk som når ut til de store massene.

Skepta – kongen av grime

Heldigvis er det alltid annen bra musikk å finne på denne Nord-Europas største musikk-festival. Skepta er en engelsk-nigeriansk rapper som var befriende til stede på en annen scene under avslutningen av Bob Dylans konsert. Han framførte et svett og intenst show med tekster og musikk som nådde ut til de over 15 000 som hadde flyktet fra Bob.

Cardi B viste rompa på Roskildefestivalen
Cardi B gjorde mange øvelser for å vise rompa til publikum.

Nei Dagbladet – det går ikke an!

Dagbladets kulturredaktør, Sigrid Hvidsten, forsøkte kanskje å følge opp Dagbladets gamle slagord: «Tør der andre tier», da hun etter Cardi Bs konsert på Kadetten ved Sandvika brukte tittelen: «Er det greit å ønske seg mer rompe?». Nei, det er det ikke, Sigrid – ikke etter et slikt show?

Cardi B er en av verdens ledende stjerner i en svært mannlig dominert rap-musikk – ja, kanskje den aller største akkurat nå. Eks-stripperen har beinharde vers med mange gode punch lines og tøffe bassganger. Men showet er et eneste stort Las Vegas-show der hun nesten avkledd viser gamle strippe-kunstner og ber publikum synge med på «KARAOKE» når det skal være allsang. Da glemmer hun også å synge i mikrofonen, men sangen kommer like fullt.

Jada, hun kan twerke og elsker å vise rompa. Som de sa fra scenen, hun gjør «anything for the crowd» – bortsett fra å ta musikken sin på alvor. Så, Sigrid, hvis det er musikk og ikke stripping du er på jakt etter er det ikke greit å ønske seg mer rompe.

Den beste rapen handler om troverdighet. Den eneste troverdigheten Cardi B hadde var det hennes medbrøler skrek: «Do antything for the crowd», og det gjorde hun og viste mer rompe enn noen annen artist har gjort på hovedscenen.