MINDFULNESS!!!

Dokumentar og samfunnMINDFULNESS!!!
Estimert lesetid 4min

KVIK, HALDEN
Sist lørdag besøkte jeg Halden da Kvik-supporterne i Fortet hadde opplegg på kveldstiden. Fikk også med meg treningskamp mot svenske Oddevold på ettermiddagen. Kombinasjonene satt stadig bedre utover, Kvik hadde en i tverrliggeren og en alene-med-keeper og det manglet bare tre eller flere mål rett vei, så hadde alt vært tipp topp. Senere, på Karjolen, stilte hele A-laget, Johnny Helgesen (1897–1964) ble kåret til førstemann i Fortets Hall of Fame og det var videohilsener til klubben fra kjente fotball- og Halden-fjes som Scheie, Solbakken, Rønneberg og Golden. Jeg snakket – litt for lenge – om mitt forhold til fotball og til klubben, og ble begavet med signert trøye og diplom. Årets stall er en god gjeng med store ferdigheter. Det er bare å håpe at byen stiller opp og heier laget fram til de høydene hvor det hører til. Og opprykk.

HISTORIEN OM JOHNNY HELGESEN
Fritt etter hukommelsen: To haldensere sitter på pub og diskuterer hvem som er best av Pelé og Johnny Helgesen. Den ene sier at de var vel omtrent like gode. Den andre sier «Ja, men da må du huske at Johnny Helgesen hadde full jobb ved siden av».

SOLDIERS OF ODIN
Rasistsignalene er ikke til å ta feil av, men selvmotsigelsen er verre. Hadde de enda kalt seg Hermenn Óðins.

SOLDIERS OF ALLAH
Alle med ugreie meninger må patruljere gatene for å holde dem trygge, det er den nye tingen. Men fortsatt har vi ikke sett snurten av superhelter.

DET HENDER I OSLO, 1
Det er Krimfestival i Oslo 3.–5. mars. En god anledning til å møte levende krimforfattere fra inn- og utland og forsøke å få dem til å røpe løsningen i bøkene sine, så slipper man å lese dem. Neida.

DET HENDER I OSLO, 2
Ole Robert Sunde foredrar om Johan Borgens Lillelord-trilogi på Nasjonalbiblioteket på lørdag, i serien «Vår tids forfattere snakker om sånt som mange leste før, og hvordan bøkene deres har holdt seg».

IKKE-OVERBEVISENDE REKLAMESLAGORD
Nå garantert fritt for kakerlakker
Nå med enda mer sukker
Nå med smak
Ikke alle kan kalle seg kompetent
Aldri mer alene. Noe sted. Noen gang.
Fordi du har råd til det
Hvis tarmene fikk bestemme
Litt dyrere, for prisens skyld
Det bare er sånn
Slipp løs din indre hore
Språkvaskerne – Best på språk

*

The Prestige


SETT

Over the Garden Wall (dvd)
Indie-tegnefilm produsert for TV. Gamle barnebøker møter amerikansk gotikk møter humor fra nå. Vakkert, morsomt, skremmende og laget med stor kjærlighet. Å se dette er som å bli mint på drømmer du hadde glemt. Produsert av Cartoon Network, ellers mest kjent for forbrytelser mot menneskeheten.

The Devil and Daniel Webster (dvd)
Amerikansk populisme fra 1940, laget av en europeisk flyktning. Landbrukskooperativet i kamp mot Satan, i det lange løp vinner fellesverdiene over ondskapen. Og: Inngå aldri avtaler med djevelen. Et nyttig budskap den gang. Med noir-skygger og musikk av Bernard Herrmann.

The Prestige (dvd)
Christopher Nolans tryllekunstnerfilm, hvor Batman og Wolverine stikker kjeppene i tryllehjulene for hverandre. David Bowie har en mindre rolle som oppfinneren Tesla, Michael Caine spiller Michael Caine. Denne så jeg forrige gang på kino. Den gang slet jeg med å følge med i stadige hopp i tid, denne gangen gikk det bedre. Småskeptisk til å innføre brudd med fysiske lover i en film som handler om triks, men det er ikke min film og jeg liker fortsatt denne.

Norsk Melodi Grand Prix-finale (tv)
Ting jeg lærte av å slå på tv-en da «superfinalen» [sic] begynte:
# Selv mennesker som lever av å synge, kan komme til å synge surt under press.
# Nordmenn liker også kjølig imsdalsk nordiskhet.
# For hvert år handler MGP mer om seg selv og sin egen historie. Som et museum om museenes historie.

LEST

Thich Nhat Hanh: How to Relax
Gåtta banen! For ei bok! Helt knall! Før jeg leste den, var jeg urolig, men nå er jeg rolig som en stein!

Adams: The Long Dark Tea-time of the Soul
Han med «Haikerens guide til galaksen» skrev to bøker om privatdetektiven Dirk Gently. Dette er den andre av dem, og den begynner med at lynet slår ned på Heathrow når guden Tor prøver å sjekke inn på et fly til Oslo. Den inneholder også et av litteraturens mest truende kjøleskap. Vanskelig å mislike sånt.

Ikke helt selfie. Mennesker jeg har fått beskjed om at jeg ligner, del 8: En fyr i en Tarkovskij-film.
Ikke helt selfie. Mennesker jeg har fått beskjed om at jeg ligner, del 8: En fyr i en Tarkovskij-film.