Et oversett kapittel i Hitlers vei til makten

Dokumentar og samfunnHistorieEt oversett kapittel i Hitlers vei til makten

I 1923 stormet unge Adolf Hitler og hans lille tilhengerskare inn i en ølhall i München. De skjøt rundt seg og proklamerte revolusjon. Rettsdramaet som fulgte åpnet Hitlers vei til makten.

Estimert lesetid 2min
Ungdomsbilde av Adolf Hitler
De fleste knytter naturlig nok Adolf Hitler til annen verdenskrig og kjenner mindre til hans tidlige liv og bidrag til at nazismen fikk fotfeste og etter hvert total dominans i Tyskland. David Kings bok Rettssaken mot Adolf Hitler fyller ut bildet og gir til dels ny kunnskap og innsikt i hva som åpnet veien til makten for Hitler.

Hitler anklaget for høyforræderi

I dette betydelige verket, Rettsaken mot Adolf Hitler, forteller den anerkjente historikeren David King om prosessen som fulgte da Hitler og ni andre ble anklaget for høyforræderi etter det såkalte «ølkjellerkuppet» i 1923.

Vakte oppsikt

Journalister fra fjern og nær søkte til München for å overvære rettsaken som sensasjonelt nok skulle vare i fire uker. Alt tilsa at den unge Hitlers karriere hadde fått en brå slutt. Men mot slutten av prosessen forvandlet imidlertid Hitler fiaskoen i ølhallen til en oppsiktsvekkende seier for Nazi-partiet. Det var denne rettsaken som skjøv Hitler inn i begivenhetenes lys, ga ham en scene for sin propaganda og åpnet veien mot makten.

Bygget på rettsdokumenter, politirapporter og flere nye kilder

Rettsaken mot Adolf Hitler er rett og slett en fengslende historie om forbrytelser, demagogi og de fatale følgene av et svekket demokrati. Boken er bygget på rettsdokumenter, politiets filer og en rekke nye kilder, inkludert over fem hundre nyoppdagete dokumenter fra fengselet i Landsberg. Dette er en fascinerende historie om forbrytelse og straff – og et rettslig feilgrep med katastrofale følger.

Utdrag fra bokens epilog:

«Hitlers liv – fra ærgjerrig kunstner til folkemorder – er fullt av tragiske
hva-om- og hvis-bare-episoder. Rettssaken der han var tiltalt for
høyforræderi, er enda en i rekken. Det var der i rettssalen i München
at Adolf Hitler kunne ha blitt satt ut av spill, og kanskje glemt. I stedet
bante dette uhyggelige vrengebildet på rettferdighet veien for det
tredje rike, og ga Adolf Hitler muligheten til å utsette menneskeheten
for ufattelige lidelser.»

David King

David King (f. 1979) er forfatter og historiker fra Cambridge University. Han har utgitt fire bøker, blant annet Death in the City of Light (2011) og The Trial of Adolf Hitler (2017) som nå altså foreligger på norsk med tittelen Rettssaken mot Adolf Hitler (2019).