Finland, Finland, Finland!

Dokumentar og samfunnFinland, Finland, Finland!
Estimert lesetid 4min
Muffens, tegneseriebok av Knut Nærum

ETTER KRIMKONSERT
Ting begynner å bli overstått. Krimkonserten ble framført i Kulturkirken Jakob fire ganger over to kvelder oppunder palmesøndag. Folk lo og klappet på de riktige stedene og litt på de gale. Alle var enige om at det hadde vært to fine kvelder og at flere fortjener å få med seg dette.

Hvis du var der: Ikke si hvem som er morderen.

FAKTA OM FINLAND
Tegneserieboka Muffens – av Karstein Volle og meg – ble lansert på finsk – i Finland – i begynnelsen av påskeuka.

Først som en panelprat med bilder på tegneseriefestivalen i Tampere, mest preget av cosplayere som gikk frem og tilbake uten å ense oss. De er flinke til å kle seg ut, da. Hvis de ikke er Pikachu aner jeg ikke hvem de forestiller, men man må beundre fliden de legger i kostymene.

Deretter tilbake til Helsinki og pressepresentasjon på Den norske ambassaden. En takk til diplomatiet! Og slippefest på seriehuset Sarjakuvakeskus til slutt, der Karsteins utmerkede band Towers of Romance spilte et kort og fyndig unplugged-sett. Inkludert hiten «You Can Cry on My Shoulder, But Don’t Ruin My Shirt».

Kom hjem med kofferten bulende av finske serier. Noen oversatte til språk jeg kan hakket bedre, noen jeg kjøpte likevel, for utseendet. Til tross for hva bluesvokalister stadig påstår, kan man fint bedømme en bok etter utseendet.

DET VAR DEN PÅSKEN
Uansett været gikk vi på ski hver dag, hadde tross alt betalt for det.

DETTE RARE, LANGSTRAKTE LANDET
Stedsnavn fra løypekart for Vaset: Rå, Øde, Ulve, Kinnholtåni, Røn, Semle, Tuv, Dinglane, Neste, Bradden, Gomobu, Hippestølen, Skrøviki, Semelenge, Revshålane, Hylla, Braka, Kåta, Snortheim og Rassvæta.

WILLIE PÅ TURNÉ!
Håvard Bakke og band er på turné med Willie Nelson kjente mor mi i første halvdel av april. Willies låter, min monolog. Mange har likt det.
Nå: Larvik, Nøtterøy, Bø, Hønefoss, Asker, Skien.

*


LEST

Sacks: Poking a Dead Frog. Conversations with Today’s Top Comedy Writers
Her finner håpefulle komiforfattere alt de trenger å vite for å bli en som fins fra før. Dog: Flere av de intervjuede insisterer på at man skal gjøre sin egen greie. Og at hvis du vil jobbe med det du liker best, kan det være nyttig å først gjøre det gratis i et par år.

Falch: Redlight Setesdal
Fikk denne i gave, leste hele og oppdaget da jeg skulle sette den i hylla at jeg hadde den fra før, og dermed må ha lest den. Like morsom bok nå som sist, så denne boka kan folk bare fortsette å gi meg.

Ole Robert Sunde leser Johan Borgen
Det er vanskeligere enn man skulle tro å forklare hvordan noe høres ut, og særlig musikk. Noe av det beste jeg har lest av det slaget, er Sundes redegjørelse for Beach Boys-låta «Good Vibrations»; hvordan den er skrudd sammen og hvordan den virker på en lytter. En tekst som sto i Klassekampen for noen år tilbake og sikkert er å finne i en samling essays. Her har han lest Lillelord-trilogien med den samme typen innsikt og formuleringsevne. Sunde forteller om bøkene på en måte som gir en lyst til å lese dem, eventuelt lese dem igjen.

Douglas, Olshaker: Mindhunter. Inside the FBI Serial Crime Unit
Et ikke spesielt fascinerende innblikk i en fremmed og skremmende verden. Lært: Hvis du bruker mye tid på drapsåsteder, kan du ende opp som tilhenger av dødsstraff. Ikke diskutert: Hvorfor det begås flere mord per innbygger i de landene som har dødsstraff.

Wynne: Murder of a Lady. A Scottish Mystery
Lenge glemt, nå nyutgitt umulig-forbrytelse-mysterium fra 1931. Rause mengder skyld og skam i en kriminalroman med uvanlig søkt forklaring. Denne kriminalgåten er så utspekulert at løsningen måtte komme som en skuffelse.

Beaton: Step Aside, Pops
Historisk/litterær tegnmeseriestripenerding med feministisk innretning. Anbefales, særlig til dere med en master i amerikansk-britisk historie eller eldre engelskspråklig litteratur.

SETT

Arachnophobia (dvd)
Grøsserkomedie med altfor mange edderkopper. Denne har jeg skjøvet foran meg i flere tiår. Fortsatt kriblende effektiv. Med åttitallspasteller og -skuldre.

*


BEGRUNNELSE 1
Jeg slutta på svampefabrikken etter to måneder, for jobben sugde.

BEGRUNNELSE 2
Jeg fant meg aldri helt til rette på strikkfabrikken. Følte liksom at jeg ikke strakk til.

JEG OG NAVN
«Quasimodo»? «Quasimodo», «Quasimodo» … Nei, det ringer ingen bjeller.

PROTEST
Nå må det bli slutt på at politikere omtaler uforsvarlig budsjettpolitikk som at man «bruker penger som en full sjømann», heter det i en pressemelding fra Norsk Forbund for Fulle Sjømenn.

Vitsetegning Knut Nærum
Skisse til en vits jeg ikke gadd å tegne ferdig.Les også: 
MINDFULNESS!!!
Glutenintolerante i alle land, foren dere!