Et hvileskjær, sult og beklagelser

Dokumentar og samfunnEt hvileskjær, sult og beklagelser
Estimert lesetid 3min

Boka er satt i produksjon: Tanker og digitale tegn skal bli til fysisk format, limfrest tremasse er på vei ut mot lagre og butikkreoler. Dette har vært den første uka på lenge hvor jeg ikke har kunnet løfte en finger i forbindelse med Voodoo på vestkanten. Til gjengjeld har jeg blitt grundig intervjuet i den anledning. Når dette legges ut, har jeg snakket med to store norske aviser og vært gjest i et stort norsk TV-program. Dersom noen skulle finne på å spørre, svarer jeg naturligvis også gjerne på spørsmål om hvordan det er å ikke lenger være med i Nytt på nytt. Etter hvert har jeg landet på at det å vise seg fram jevnlig på tv verken er en rettighet eller en plikt, men kanskje et privilegium.

Søndag besøker jeg min gamle hjemby Halden, nærmere bestemt bymuseet på Fredriksten, for å snakke fritt med utgangspunkt i en gjenstand fra utstillingen «VI DE PRIVILEGERTE?», der haldenserne har sendt inn saker de hadde i huset. Jeg har valgt sparebøssa Spare-Per, som jeg selv hadde på barneværelset, og akter å bruke den som et oppspill til å si noe om penger og sparing og forskjeller før og nå. En gang på begynnelsen av syttitallet ringte en fremmed mann på døra og spurte om han kunne få noe å spise. Allerede den gang føltes det som noe som hørte til en forgangen tid, på linje med steinspising og eldre kvinner som har satt seg fast i stubber. Men det at folk ikke ringer på, betyr ikke nødvendigvis at de er mette.

SETT
Casino Royale, Quantum of Solace, Skyfall (DVD)
Det ble en lang søndag innendørs. Om ikke annet, lærte jeg at Sony Ericsson er favorittmobilen for folk i lyssky virksomheter. Og fikk bekreftet at Daniel Craig er den beste skuespilleren som har tolket rollen.

Spectre (kino)
Langt og stilig, med flust av referanser til tidligere filmer i rekka, til glede for nerder og samlere. Men ikke veldig spennende. Biljakten ser ut som et dataspill, og man er hele tiden brukbart overbevist om at Bond kommer til å dra dette i land for Queen and Country.

LEST
Sagen, Steingrimsen: Den store boken om James 007 Bond

Påkosta, billedrikt og informativt. For både tilfeldigforbipasserende og Bond-nerder.

Kermode, Mayo: The Movie Doctors
Pen trykksak, men radioprogrammet/podcasten deres er bedre. Og har man hørt på det en stund, inneholder boka kun kjent stoff (http://www.bbc.co.uk/programmes/b00lvdrj).

TIL UKAS DEBATT
Kjønn er i all hovedsak en sosial konstruksjon. Heldigvis for jentene betyr det at de kan ta seg sammen og på lang sikt bli like kule som gutter.

KRENKEBEKLAGELSER
Jeg beklager hvis du føler deg krenket.

Jeg beklager at du overreagerer.

Jeg beklager at du ikke tåler en spøk.

Jeg beklager at vi diskuterer denne lille tingen, når det fins så mye annet som er vondt og vanskelig i verden. Og viktigere enn deg.

TATTPÅFERSKENBEKLAGELSER
Jeg beklager det som skjedde, men jeg var en annen person den gangen.

Jeg beklager det jeg gjorde, men alle gjør det.

Jeg beklager, men det var nødvendig.

Jeg beklager at jeg ble tatt.

EN RASISTS PROTEST
Det er dårlig gjort at alle vi rasister blir skåret over en kam. Mange av oss kan faktisk stave.

SØKENDE
Jeg skulle gjerne visst hva popsangere hadde gått ned på for å be dersom knærne deres ikke hadde rimet på «vær så snill».