Fra «Onkel Onkel» av Lars Saabye Christensen

DiktDikt om livetFra «Onkel Onkel» av Lars Saabye Christensen

Ukas dikt er hentet fra Lars Saabye Christensens splitter nye diktsamling «Onkel Onkel», en vittig og melankolsk perle om Onkel, som verden har løpt ifra.

Estimert lesetid 2min
Utdrag fra omslaget til diktsamlingen Onkel, Onkel av Lars Saabye Christensen. En gammeldags kledd mann med hatt som ligger vannrett gjennom en vegg.
(Foto: Fra omslaget til «Onkel Onkel». Illustrasjon: Stian Hole)

Lars Saabye Christensen (f. 1953) har i en årrekke vært en av Norges ledende forfattere. Gjennombruddet kom med romanen Beatles i 1984, og i 2001 fikk han Nordisk råds litteraturpris for Halvbroren. Han er utgitt i over 36 land og har mottatt en rekke priser, bl.a. Kritikerprisen, Brageprisen, Bokhandlerprisen og Rivertonprisen.

Humoristisk om å føle seg utdatert

Lars Saabye Christensen varierte og store lyriske produksjon berikes nå i vår med den lille perlen Onkel Onkel. Med alvor og humoristisk presisjon tegner Saabye et bilde av Onkel, som ikke alltid finner seg til rette i verden, slik den har blitt. Han føler seg «forbigått i begge retninger». Tiden ser ut til å ha løpt ifra ham, han og det han står for er gått av moten.

Som så ofte ellers i sin lyrikk tar Saabye utgangspunkt i hverdagslige opplevelser og følelser, men løfter dem opp til et mer universelt plan.

Her finner vi velkjente temaer fra hans forfatterskap, som identitet, ensomhet og livets forgjengelighet.

Saabye-fans vil også finne en rekke motiver som går igjen i hans bøker. Tiden og tidsmarkører som klokker er selvsagt sterkt til stede i en diktsamling som dette. Også ting relatert til oppvekst og barndomsminner dukker jevnlig opp, og vi kan fryde oss over tilstedeværelsen av typisk «saabyeske» hverdagslige rom og detaljer som f.eks. danseskoler, venteværelser, skrivemaskiner, paraplyer, platespillere og almanakker, telefonkiosken på hjørnet og timeteren.

Sannsynligheten er stor for at du i denne samlingen finner ditt neste favoritt-dikt som du bare ikke kan la være å dele.

Fra «Onkel Onkel»

Han kommer fra frysedisken
Han liker nattåpne apoteker, vekslepenger
og telefonkataloger
Han liker også linjaler, leksikon, andakt
og viskelær
Men pariserhjul bryr han seg ikke om
og heller ikke nyheter
Særlig ikke hvis de er gode
Det er de heldigvis sjelden
Men han er ofte sint
Da er han på sitt beste
Han kan finne på å si:
Livet er en sluttpakke
Om det ikke var godt sagt
så er det godt å få sagt det
Ellers brenner han inne
Han sier det som det er
Han er ikke sann
Han er Onkel

STORT INTERVJU: Se Lars Saabye Christensen bli intervjuet om sitt forfatterskap av Selma Lønning Aarø. (Video: Åsmund Holien Mo)