«Bortanfor stunda» av Tarjei Vesaas

DiktDikt om kjærlighet«Bortanfor stunda» av Tarjei Vesaas

«Bortanfor stunda» er et vakkert og vemodig kjærlighetsdikt av Tarjei Vesaas.

Estimert lesetid 2min
Foto av ung kvinne som vasker opp i bobil
«Er det ikkje deg / eg ser?», skriver Tarjei Vesaas i sitt dikt «Bortanfor stunda». (Foto: Getty)

Tarjei Vesaas (1897-1970) var en de største norske forfattere på 1900-tallet. Han er mest kjent for sine romaner som Is-slottet og Kimen, men han skrev også skuespill og dikt. I 1964 ble han den første nordmann som fikk Nordisk råds litteraturpris. Det var for Is-slottet.

Med prispengene opprettet Vesaas et legat. Avkastningen fra dette legatet utgjør pengesummen som følger med Tarjei Vesaas’ debutantpris, som fortsatt deles ut hvert år til årets beste unge skjønnlitterære debutant. Prisen deles ut av Forfatterforeningens litterære råd.

«Eg sit no mest og glor»

Da Anders Neraal i Bok365.no skrev om Tarjei Vesaas’ dikt «Innbying» i 2017, viste han til en historie som bekrefter manges forestilling om forfatteren. Det var Dagbladet som en gang på 1960-tallet skulle ha en enkét hvor avisen ringte kjendiser for å spørre om favoritthobbyer i sommervarmen.

Kjendisene svarte seiling, sykling, mat, reiser osv. Da journalisten endelig fikk tak i Vesaas på gården Midtbø i Vinje, ble han en stund redd forfatteren hadde lagt på. Men nei, da – dikteren ville bare tenke seg om. Til slutt kom svaret: «Eg sit no mest og glor».

«Bortanfor stunda» kom ut i samlingen Ver ny, vår draum fra 1956. Det er her hentet fra Dikt i samling.

Bortanfor stunda

Bortanfor stunda,
bortanfor trettinga
bortanfor pininga
bortanfor harmen

Er det ikkje deg
eg ser?

Og aldri var du finare
mot meg,
og vakrare.