Julegavetips til ungdom

UngdomsbøkerJulegavetips til ungdom

Vi gir deg julegavetipsene som passer for leseglad ungdom fra 12-18 år. Her finner du alt fra tegneserier til spennende action!

Estimert lesetid 4min

Den sommeren  – julegavetips til jenter som liker tegneserier

Den sommeren er en tegneserie om jenter og ungdomstid. Rose og foreldrene hennes har feriert i Awago Beach hver sommer siden hun var liten. Denne sommeren krangler moren og faren til Rose hele tiden, og Rose og venninnen Windy har blitt innblandet i en tragisk hendelse. Det blir en sommer full av hemmeligheter og hjertesorg. «Det er strålende at vi nå får flere slike gode serier for unge jenter (og gutter) på norsk, samtidig kan de, som enhver god barne- og ungdomsbok, leses med stort utbytte av voksne også», skriver Dagbladets anmelder om boken.

Vega – julegavetips til den som liker thrillere

I denne spennende økothrilleren følger vi den 17 år gamle hovedpersonen Vega. I denne tøffe og actionfylte romanen følger vi 17 år gamle Vega, og livet hennes i det lille samfunnet Nyhåp. Hun følger reglene og har planene klare for fremtiden. Men denne sommeren blir likevel ikke som forventet. For plutselig eksploderer det. Litt etter litt rakner samfunnet rundt henne. De livsviktige solcellene slutter å fungere. Restriksjonene strammes inn. Men Myndighetene har kontroll. Eller?

Ingenting blir som før – julegavetips til den som liker det realistiske og røffe

Ingenting blir som før handler om et problematisk forhold mellom to brødre: seksten år gamle Markus og storebroren hans, langeren og småskurken Victor. Det er ikke en actionroman, men en gripende historie om et actionfylt søskenforhold. Markus savner broren og vil gjerne ha kontakt. Men det er ikke så enkelt, Victor er ikke nødvendigvis en man kan stole på. En lørdag kveld blir Markus med Victor for å levere en bag, og ting går galt.

Skrekkens mestere – julegavetips til den som elsker grøss

Skrekkens mestere er en ypperlig samling for både ungdom og voksne, og et godt sted og begynne hvis man vil lære mer om grøssende litteratur. Forfatter Tore Aurstad har plukket ut det aller beste av skummel litteratur, og har også skrevet korte tekster om hver enkelt forfatter.
 

Serier – bingereading i stedet for bingewatching!

Det er ekstra gøy når man oppdager at boka man nettopp har lest er del av en hel serie! Her deler vi tre serier som passer for de som er glade i fantasy (14-18 år):

Rød dronning-serien – julegavetips til den som liker Game of Thrones

Denne serien er som om X-men møter Game of Thrones! Handlingen foregår i et samfunn der folk er delt inn etter blodtype – rødblods og sølvblods. De med sølvblod har gudelignende evner og styrer med brutal hånd over de med rødt blod. Hovedpersonen Mare Barrow, en 17 år gammel rød jente, oppdager at hun har sølvblodsevner til tross for at hun har rødt blod. Dette gjør henne til en viktig brikke i maktspillet mellom Slottet og Purpurgarden – som styrer det røde opprøret.

Half life-serien
– julegavetips til den som vil lese om kampen mellom det gode og det onde

Serien er satt til dagens England, hvor hekser lever side om side med mennesker. Nathan er den klassiske, halvt onde, halvt gode helten. er Nathans far den ondeste heksen som finnes. Han er utstøtt og jaktet på av de hvite heksene samtidig som han er forhatt og fryktet av de svarte. Faren hans er Marcus, den skumleste svarte heksen som noensinne har levd. Half Life- serien er en gripende fortelling om fremmedgjøring og den ukuelig viljen til å overleve.

Livsloven-serien – julegavetips til den som er opptatt av samfunn og fremtid 

I denne serien styres verden under Livsloven: Livet er ukrenkelig fra unnfangelsen til fylte tretten år. Men mellom alderen tretten og atten, kan foreldre la barnet sitt «fragmentere». Da blir kroppen demontert og alle barnets organer blir transplantert.

Serien følger fire ungdom som på ulike måter blir påvirket av Livsloven. Connors foreldre ønsker å bli kvitt ham fordi han er for vanskelig å kontrollere. Risa, en myndling av staten, skal bli fragmentert for å kutte barnehjems-kostnader. Lev er en tiende, et barn unnfanget for å bli fragmentert, som en del av familiens strenge religion. Cam er sammensatt av fragmenterte deler, og planlegger å ødelegge organisasjonen som skapte ham.