I «Fra du så meg» utforsker Eldrid Johansen et problematisk lærer-elev-forhold

BarnebøkerUngdomsbøkerI «Fra du så meg» utforsker Eldrid Johansen et problematisk lærer-elev-forhold

I ungdomsromanen «Fra du så meg» utforsker Eldrid Johansen det skjeve forholdet mellom en lærer og en elev. Historien er basert på en et forhold fra virkeligheten.

Estimert lesetid 2min
Fra du så meg
Året på folkehøgskole blir ikke greit for hovedpersonen i den nye romanen til Eldrid Johansen. (Foto: Åsmund Holien Mo)

Vi har vel alle kjent noen som har vært «ulovlig» forelsket, eller vært det selv. Det er nettopp det hovedpersonen i Eldrid Johansens ungdomsroman Fra du så meg opplever.

I Fra du så meg møter vi folkehøgskoleeleven Karen, som blir sjarmert av den selvsikre læreren sin. Historien er nok ikke unik, og i dette tilfellet er den faktisk hentet fra virkeligheten. Johansen har latt seg inspirere av historien til en god venn.

Altoppslukende forhold

Jeg kjenner selvfølgelig ikke til alle detaljene i den virkelige historien, forteller Johansen.

– Men «reisverket» er det samme i min roman: Et altoppslukende forhold mellom en ung folkehøyskoleelev og hennes gifte lærer på en kristen folkehøyskole. Det hemmelige forholdet varte hele folkehøyskoleåret, og min venn trodde, i likhet med Karen i romanen, virkelig han var mannen i hennes liv. Helt til hun oppdaget at det var flere som henne … En utvalgt folkehøyskoleelev hvert år. 

For Karen blir romansen til læreren etter hvert altoppslukende.

– Det var viktig for meg å leve meg ordentlig inn i den unge jentas situasjon og hennes besettende forelskelse, for utenfra er det så lett å dømme. «Du burde ha skjønt det» liksom. Men for en som virkelig føler seg sett for første gang, og faktisk tror på at dette er meningen med livet, så er det ikke fullt så enkelt.

Vil synliggjøre mekanismer

Forholdet ender med å bli en dyrekjøpt erfaring for Karen i Fra du så meg.

– Jeg ønsker at leseren, gjennom å oppleve alt gjennom Karen, forstår mekanikken i hvordan slikt kan skje, sier Johansen.

Johansen håper boka kan være til hjelp for unge i samme situasjon.

– Jeg håper boka kan gi unge mot til å si fra, og ikke minst mulighet til å gjenkjenne tegnene om de står i noe liknende. Jeg ønsker rett og slett at flere unngår at slike opplevelser blir en del av dere historie.