Seks nye, norske tegneserier for barn og unge

BarnebøkerTegneserierSeks nye, norske tegneserier for barn og unge

Norske tegneserier blir bare bedre og bedre, og få ting får mer fart på leselysten for større barn og ungdom. Vi har samlet seks av de beste, nye tegneseriene for unge.

Estimert lesetid 5min
Utklipp av flere tegneserieomslag satt i panel
Tegneserier er et medium som har vært i stadig utvikling siden Rodolphe Töpffer lagde den første moderne tegneserien i 1837.

Nylig gikk Oslo Comics Expo av stabelen på Deichman Grünerløkka av stabelen, og teltet fyltes av tegneserieentusiaster fra hele landet. Steffen Kverneland mottok prisen for årets tegneserie for En frivillig død. På festivalen deltok også Ida Larmo, Andreas Iversen, Håvard S. Johansen, Aleksander Kirkwood Brown og John Jamtli, som alle er aktuelle med tegneserier for barn og unge i år. Norske tegneserier har sjeldent vært bedre.

Nær og sterk tegneserie om ensomhet

Ida Larmo – Bow and Arrow

Bow & Arrow handler om Ida som har kommet inn på Illustrasjonsstudier i London. Hun har kjærlighetssorg og foreldrene er midt i en skilsmisse. Sårbar og ensom, konstruerer hovedpersonen seg en romantisk virkelighet for å fylle savnet med noe. Vi får bli med på hovedpersonens opp- og nedturer gjennom et år. Det å føle seg usikker og ensom på et nytt sted, og utfordringene med å finne sin rolle i et nytt miljø, er noe alle kan relatere seg til.

Vekslingen mellom blyant, dagbokutdrag, brev, akvarell og tusj er et bevisst grep forfatteren bruker for å understreke dagbokfølelsen, men også for å skape variasjon og rytme.

Frittstående tegneserie om trolljakt

Håvard S. Johansen – Trolljegeren

I norske skoger og fjell skjuler det seg en rekke vesener som det må holdes tett om. Trolljegernes oppgave er å holde kontroll på viltstammen og eventuelt uskadeliggjøre troll som går amok. Men det er ikke alltid lett å jobbe i det skjulte, spesielt ikke når assistenten er en emo-jente som ikke tror på eventyr.

Når en gård i Telemark opplever en dramatisk omplassering av et stabbur under en storm, dukker en mystisk mann opp for å etterforske. Han jakter om natta med ulovlige våpen, bor i en gammel campingvogn og folk sier han jobber for staten. Er han sprut sprø, eller er han der for å hindre at noe blir oppdaget, noe det norske folk ikke må få vite om? Og hvordan har tenåringen Frida, som hater det meste, og er likegyldig til resten, havnet midt i skuddlinjen?

Arne Treholt er tilbake!

Aleksander Kirkwood Brown og John S. Jamtli – Norges ninjakommandør: Den sanne historien om Arne Treholt

Endelig er tegneserien om Ninjakommandøren her. Arne Treholt er tilbake, og dette er den sanne historien! John jamtli og Aleksander Kirkwood Brown har latt seg inspirere av 80-tallet og actiontegneserier og skaper et unikt og ellevilt univers. For ninjaelskere fra 12 år.

Sammen med tegneserieforfatter Aleksander Kirkwood Brown, utfordres leseren av en rammefortelling om at dette er en autentisk utgivelse som var ment for 80-tallet, men som nå ble funnet i Nasjonalbibliotekets arkiver. Tegneseriens autentiske utseende fra action-serienes glansdager gir nemlig følelsen av å være skapt i en annen tid.

Sann historie fra andre verdenskrig

John S. Jamtli – Sabotør: Operasjon Muskedunder

Sabotør: Operasjon Muskedunder tar for seg en av de mindre kjente norske sabotasjeaksjonene under den andre verdenskrig, nemlig sprengningen av kraftverket i Glomfjorden, Nord Norge. Operasjonen har i etterkrigstiden fått lite fokus, til tross for at selve operasjonen var vellykket. Men for sabotørene, gikk det ikke nødvendigvis så bra. Åtte av de tolv soldatene som var med på operasjonen ble tatt til fange og henrettet i Tyskland.

To norske soldater var med på operasjonen, og en av dem var Sverre Granlund. Han var en av de fire som overlevde denne dramatiske aksjonen og som ikke ble tatt til fange. Han er vår hovedperson, og den vi følger tettest.

Fremmedfrykten vokser

Gisle Halvorsen og Thomas Seeberg Torjussen – ZombieLars: Bok 3

Lars og gjengen er ikke de eneste fremmede, bak fasadene finnes det andre som velger å skjule hvem og hva de er. Rektor Torill gir tvillingene Herman og Caroline beroligende tabletter og ber dem om å ta seg sammen, sånn at ingen skal skjønne at de er halvt troll, foreldrene til Michael er medlemmer av Livets valg, og praktiserer hjernerystelse dersom de slår seg – det er tryggere enn å stå fram som levende ulevende.

Men når Lars blir kidnappet av FMAF og begravet, har gjengen vår fått nok. De bryter seg inn i FMAFs hovedkvarter og ødelegger listene over fremmede i Bekkebakken. På lista finner de Kurt Ødegårdsstuen – pappaen til Lars …

En tegneserie basert på den populære tv-serien på NRK Super. ZombieLars – Bok 3 er basert på første del av sesong 2.

«Et av de mest gjennomførte verkene i nyere tid»

Øyvind Holen og Mikael Noguchi – Drabant vol. 3

Drabant vol. 3 er den etterlengtede avslutningen av tegneserien Drabant, en frittstående fortsettelse av de to første bindene – som henholdsvis vant og ble nominert til Sproingprisen. Trond Sætre i Serienett.no skriver: «Drabant er kanskje ikke blant Norges mest ambisiøse tegneserier hva rent volum angår, men den er et av de mest gjennomførte verkene i nyere tid. […] Holen og Noguchi har fullført et av hovedverkene blant 2010-tallets norske tegneserier.»

Året er 2000 og voksenlivet er i ferd med innhente Victor, Fredrik og Camilla, men så innfører Oslo kommune nulltoleranse mot graffiti. Gamle vennskap testes til bristepunktet i Oslonatta.