O jul med din (lese)glede: Delta i årets bok-julekalendere!

BarnebøkerO jul med din (lese)glede: Delta i årets bok-julekalendere!

Det er fort gjort å glemme hva jula egentlig handler om. Her er tre inspirerende førjulsprosjekter som fremmer både lese- og giverglede!

Estimert lesetid 7min
Barn som pakker opp julegave
Fyll førjulstida med leseglede! (Foto: Cappelen Damm)

O jul med din glede og barnlige lyst, lyder første linje i den kjente julesangen. Både glede og barnlig lyst er det nok av hos både barnebokforfatterne i BokBobla og Elin Hansson, og for Malin (@readygoread) handler det om både leseglede og giverglede.

Syns du julestria er mer slitsom enn koselig, og de hersens julekalenderne bare er noe mas? Les videre og la deg inspirere!

BokBoblas julekalender

Fra venstre: Line Renslebråten, Elin Viktoria Unstad, Monia Nilsen og Mari Kjetun. Sidsel Jøranlid deltar ikke i årets kalender, og er dermed ikke med på bildet. (Foto: Haakon Thue Lie)

BokBobla består av Sidsel Jøranlid, Elin Viktoria Unstad, Line Renslebråten, Monia Nilsen og Mari Kjetun – fem erfarne forfattere, illustratører og formidlere.

– Forfattere og illustratører jobber ofte hver for seg. Det kan bli litt ensomt med julebord og sommerfest for én, sier de fem forfatterne bak BokBobla.

Sakte, men sikkert vokste det frem et fellesskap, etter å ha møtt hverandre her og der, på debutant-treff hos NBU (Norske barne- og ungdomsbokforfattere, red.anm.) og hos forlagene.

– Vi fant raskt tonen og begynte å møtes iblant – både på kafé og hjemme hos hverandre, for å snakke bøker. Snart ble vi mer enn kolleger.

BokBobla handler om å heie på hverandre, om å hjelpe hverandre – og selvfølgelig om bøker. Det skal være et trygt rom hvor boblene, som de kaller seg, kan teste ut ideer og sparre om manus, og dele innblikk i skrive- og tegneprosessen med følgerne de har på Facebook-siden sin. De har stor glede av å gjøre ting sammen, og arrangerer gjerne felles boklanseringer. Og siden de alle holder til i samme geografiske område, har de også et felles mål om å øke lesegleden hos de ferske leserne i lokalmiljøet.

– Vi har forskjellige erfaringer og resurser hver for oss, sammen har vi enda mer å tilby, sier boblene.

En av disse tingene er en julekalender på Facebook. Ideen kom allerede i 2020, og barnebokkalenderen fikk god respons. Så kom korona, og det sosiale livet – og julekalenderen – ble satt på vent. Men i år har den altså gjenoppstått, med nytt navn, ny logo og ny visjon!

Fire søndager frem mot jul trekker boblene fem vinnere som får én barnebok fra hver av forfatterne i posten. Hver uke har de med seg en gjesteforfatter, som også gir bort en bok. I tillegg gir de følgerne innblikk i skriveprosessen og deler både inspirasjon og boktips – året rundt!

Du kan delta i julekalenderen og lese mer om prosjektet på BokBoblas Facebook-side.

Elins barnebokkalender

Elin Hansson med noen av debutbøkene i årets barnebokkalender. (Foto: Privat)

En annen forfatter av barne- og ungdomsbøker som arrangerer julekalender er Elin Hansson. Elins barnebokkalender så dagens lys på Instagram i desember 2019.

– Det var det året jeg debuterte med Blyanthjerte på Aschehoug. Vi var en gjeng debutanter, på tvers av forlagene, som synes det var vanskelig å skape blest om bøkene våre. Da jeg kom hjem, tenkte jeg at alle kan ikke gjøre alt, men jeg kan i hvert fall gjøre litt, forteller Elin.

Elin bestemte seg for å arrangere en julekalender der hun viste fram bøkene til de andre debutantene. Via NBU inviterte hun alle forfatterne som hadde debutert med en barnebok det året til å delta. For å fylle opp alle 24 lukene inkluderte hun et par erfarne barnebokforfattere også.

Jovisst kan det være slitsomt å arrangere julekalender, i tillegg til alt det andre som skal ordnes før jul. Men tilbakemeldingene Elin får, fra både følgere og forfatterne som deltar, veier opp for strevet – og vel så det.

– Grunnen til at jeg fortsatt holder på er at det gir meg glede. Både å lese bøkene, skrive om dem og gi dem videre. Det er mange debutanter som skriver til meg at jeg er den første «anmeldelsen/omtalen» de har fått. Og da tenker jeg at det er viktig at jeg fortsetter. Både for å spre lesegleden videre, men også for å gi debutantene en klapp på skulderen og litt heiing. For jeg vet nøyaktig hvor stolt og sårbar man er med den første boka si.

Hittil har nesten hundre bøker blitt lest og delt og gitt videre gjennom kalenderen.

– For å skape litt ekstra spenning, inviterte jeg følgerne mine på Instagram og Facebook til å komme med forslag om hvem som fortjente å få bøkene. Det kom mange forslag, og slik gikk det til at Deichman på Rikshospitalet i 2020 fikk en pakke med 26 bøker! sier Elin.

Bøkene i julekalenderen i 2021 gikk til Torpa barne- og ungdomsskole, og barnebokdebutene fra 2022 endte på skolebiblioteket på Tøyen skole i Oslo. Mon tro hvem som får årets bokgave?

– Så langt i år har 14 debutanter og tre erfarne forfattere sagt at de vil være med, så det er fortsatt noen luker åpne både for debutanter og de litt mer erfarne, sier Elin.

– Det eneste kravet jeg stiller er at det er en bok gitt ut i år av en norsk barne- og ungdomsbokforfatter.

Du kan delta i Elins barnebokkalender på Instagram.

@readygoreads hemmelig boknisse

Malin er klar for årets #readygogive! (Foto: Instagram)

Malin Adriaensen, også kjent som den bokelskende @readygoread på Instagram, har startet sin egen juletradisjon. #readygogive arrangeres i år for fjerde gang.

– 2020 var jo et rart år, hvor jeg tilbrakte (altfor) mye tid på internett, men det gjorde vi jo alle sammen. Det året ble jeg kjent med så mange folk i bokmiljøet på internett, og vi ble sånn ordentligordentlig venner til og med. Jeg hadde lyst til å sende julegaver til alle, men det hadde jeg ikke økonomi eller tid til, hehe. Men jeg og typen har flere år vært med på reddit sin «secret santa», så jeg lurte på om det konseptet kanskje kunne være med på å tilfredsstille min lyst til å gi gaver til alle. Jeg gir jo alltid bøker, og jeg elsker å dele mine(!) beste leseopplevelser med andre, så derfor slengte jeg ut en bok-secret-santa og ba folk legge vekt på å sende bøker de elsker, uten å ta hensyn til hva mottakeren eeeeegentlig kunne tenkt seg å lese, forteller Malin.

Responsen var overveldende. Over 300 personer meldte seg på, og Malin endte opp med å bruke en hel dag på å sende epost manuelt til alle sammen med instruksjoner om hvem de skulle sende bok til.

– Året etter fikk jeg så mange meldinger av personer som lurte på om jeg skulle arrangere det igjen, og jeg må ærlig innrømme at jeg ikke var interessert i å sitte med all den manuelle jobben igjen.

Heldigvis fikset mannen til Malin en løsning for automatisering av utsendelse, og nå arrangeres altså #readygogive for fjerde gang.

– Jeg syns det er så utrolig hyggelig at dette har blitt en juletradisjon for folk, og for min del er noe av det beste å se videoer og innlegg fra folk som bestemmer seg for hvilken bok de skal sende, og gleder seg over å dele et av sine beste lesetips med andre, sier Malin.

– Jeg har også fått mange meldinger fra folk som er takknemlige for å få en pakke med en overraskelse fra en fremmed, fordi de rett og slett ikke får så mange gaver, og det var en faktor jeg ikke hadde tenkt på i forkant da jeg begynte med dette.

Fikk du lyst til å være med? Meld deg på her. Påmeldingsfristen er 1. desember.

Ble du litt inspirert? Uansett ønsker vi deg en fin adventstid – med eller uten julekalender!