Harry Potter Trollmannsguide: en håndbok til hele Harry Potter-universet

BarnebøkerHarry Potter Trollmannsguide: en håndbok til hele Harry Potter-universet

De sju bøkene om Harry Potter er utgitt på 85 språk, har solgt i over 600 millioner eksemplarer verden over og er blitt lyttet til som lydbok i over en milliard timer. Nå har vi endelig fått en offisiell håndbok til Harry Potter-bøkene, rikt illustrert av sju anerkjente illustratører.

Estimert lesetid 7min
Foto av boka "Harry Potter trollmanns-guide"
Dette er boka alle Harry Potter-fans MÅ ha i bokhylla! (Foto: Maria Kleppe Vihovde)

Harry Potter Trollmannsguide er den offisielle magiske håndboken til J.K. Rowlings Harry Potter-bøker, og hele det fantastiske universet.

Bak den forseggjorte og detaljrike trollmannsguiden står sju illustratører fra hele verden.

Her kan du hoppe rett til de ulike illustratørene:
Pham Quang Phuc
Levi Pinfold
Louise Lockhart
Peter Goes
Weitong Mai
Olia Muza
Tomislav Tomić

Et must for alle Harry Potter-fans

Boka er delt inn i sju kapitler og gir deg full oversikt over hele Harry Potters magiske verden. Du kan blant annet lese om hekser og trollmenn, rumpeldunk, fortryllende steder, merkelige møteplasser, Galtvort, trylleformler, forbannelser, magiske institusjoner og fantastiske fabeldyr.

Lurer du på hvor mange trapper det er på Galtvort, hvem som har en svane som skytsverge, hva Gygrid har i lommene sine eller hvor du kan kjøpe en miniblær? Harry Potter Trollmannsguide gir deg svar på alt dette, og mye mer du ikke visste at du lurte på.

Denne vakre håndboka er et must for alle Harry Potter-fans, uansett alder!

Les mer om verdens mest berømte trollmann her.

Møt illustratørene!

Pham Quang Phuc

Pham Quang Phuc er en barnebokillustratør fra Vietnam med en rik og dekorativ stil. Se bare på det fantastiske omslaget til Harry Potter Trollmannsguide! Pham ser på det å illustrere barnebøker som en måte å finne balanse i livet på.

Under arbeidet med illustrasjonen «Utenfor magiens rekkevidde» (som du kan se under her i engelsk utgave), følte Pham på presset med å skulle tegne karakterer som har blitt tolket av så mange illustratører før ham, og som har blitt gestaltet av berømte skuespillere med kjente fjes.

Så husket han at vennene hans pleide å si at han lignet på Harry Potter da han var liten, fordi de begge brukte briller. Det minnet ham på at alle står fritt til å forestille seg karakterene akkurat slik de selv vil, og han bestemte seg for å tegne dem etter hukommelsen. Derfor ligner de kanskje litt på noen han kjenner, eller noen han har sett på TV, kanskje til og med litt på ham selv.

GALTVORT-HUS:
Ravnklo

FAVORITTKARAKTER:
– Gygrid. Både han og jeg elsker fabeldyr og drager, sier Pham.

«Beyond the reach of magic», på norsk «Utenfor magiens rekkevidde». Illustrasjon av Pham Quang Phuc, fra Harry Potter Trollmannsguide.

Levi Pinfold

Foto av illustratør Levi Pinfold
Illustratør Levi Pinfold (Foto: Privat)

Den prisvinnende illustratøren Levi Pinfold bor og arbeider i Australia, og har tegnet så lenge han kan huske. Han står bak flere kritikerroste utgivelser, og har blant annet vunnet Kate Greenaway-medaljen – en britisk litteraturpris som hvert år gis til et fremragende illustrasjonsarbeid innen barnelitteratur.

Levi er opprinnelig fra Deanskogen i Gloucestershire, England – et område som ved flere anledninger nevnes i bøkene. Det er faktisk også fødestedet til Gygrid! Kanskje de var naboer…?

GALTVORT-HUS:
– Jeg er ganske sikker på at jeg er en Griffingkloblåser. Hver gang jeg tar testen får jeg forskjellig resultat!, sier Levi.

FAVORITTKARAKTER:
Hermine, Gygrid og Humlesnurr.

Lurer du på hvilket Galtvort-hus du tilhører? Her kan du ta den offisielle testen! NB! Krever innlogging.

«The Patronus», på norsk «Skytsvergene». Illustrasjon av Levi Pinfold fra Harry Potter Trollmannsguide.

Louise Lockhart

Foto av illustratør Louise Lockhart
Illustratør Louise Lockhart (Foto: Bloomsbury)

Louise Lockhart studerte ved Glasgow School of Art, og bor og arbeider i Storbritannia. Hun elsker sterke, klare farger og gamle trykk og glansbilder, og er en stor Harry Potter-fan.

Da den første boka kom ut, var både Harry og Louise 11 år, så de har på en måte vokst opp sammen. I Harry Potter Trollmannsguide har hun hatt gleden av å illustrere både karakterenes garderobe og alt det fantastiske godteriet som alle barn drømmer om å spise.

GALTVORT-HUS:
Håsblås

FAVORITTKARAKTER:
– Jeg identifiserer meg nok mest med Ronny, men jeg liker også de karakterene som det er meningen at du skal hate, som tante Maggen og professor Uffert, sier Louise.

«A curious collection of clothing», på norsk «En merkelig samling antrekk». lllustrasjon av Louise Lockhart fra Harry Potter Trollmannsguide.

Peter Goes

Foto av illustratør Peter Goes
Illustratør Peter Goes (Foto: Bloomsbury)

På spørsmål om hva Peter Goes tenkte da han fikk tilbudet om å ta del i dette prosjektet, siterer den belgiske illustratøren Pippi Langstrømpe: Det har jeg aldri prøvd før, så det tror jeg sikkert at jeg kan klare. 

Han ser på illustrasjonene sine som barn, og syns derfor det er vanskelig å velge en favoritt. I Harry Potter Trollmannsguide har han tegnet blant annet Diagonallmenningen, biblioteket og et utbrettbart kart over Galtvort, i tillegg til den intrikate illustrasjonen av Galtvort, som du kan se under. Hvilken er din favoritt?

GALTVORT-HUS:
– Jeg tok testen og den digitale valghatten plasserte meg i Ravnklo. Men jeg tror at jeg ved første anledning ville reist av gårde og studert ved dragereservatet i Romania, sier Peter.

FAVORITTKARAKTER:
Wiltersen-familien

«An unguided tour of Hogwarts», på norsk «En uguidet omvisning på Galtvort». Illustrasjon av Peter Goes fra Harry Potter Trollmannsguide.

Weitong Mai

Foto av illustratør Weitong Mai
Illustratør Weitong Mai (Foto: Bloomsbury)

Da Weitong Mai kom til Vancouver i Canada fra Kina som fjortenåring, var Harry Potter-bøkene en del av engelskopplæringen. Det var en vanskelig periode, med flytting til en ny by i et nytt land med et nytt språk, men Weitong fant stor trøst i bøkene om Harry Potter. I Harry Potter Trollmannsguide har hun illustrert både tryllestaver og magiske planter.

GALTVORT-HUS:
Smygard

FAVORITTKARAKTER:
– Noldus er min absolutte favoritt fordi han alltid stiller opp for Harry Potter. Jeg ble rørt av hvor snill og omsorgsfull han er, spesielt med tanke på hvordan han ble behandlet av Malfang-familien. Hans urokkelige tro på frihet og husnissers rettigheter gjorde et sterkt inntrykk på meg,sier Weitong.

«Ollivanders». Illustrasjon av Weitong Mai fra Harry Potter Trollmannsguide.

Olia Muza

Foto av illustratør Olia Muza
Illustratør Olia Muza (Foto: Privat)

Olia Muza er født i Uman i Ukraina, og arbeidet med illustrasjonene til Harry Potter Trollmannsguide både på flukt fra krigen, og tilbake i hjemlandet. Gang på gang gjorde krigen det langt fra lett for illustratøren, med lange perioder uten strøm og et rakettangrep mot bygningen hun bor i, hvor fem mennesker døde.

Olia er utdannet grafisk designer, og oppdaget tidlig at hun hadde både lidenskap og talent for å illustrere bøker. Som liten hatet hun å lese, til tross for (eller kanskje på grunn av) at foreldrene hennes var forfattere. Harry Potter var den første boka hun leste helt på egen hånd, uten å ha fått verken trusler eller bestikkelser. Hun trekker også fram omslagene til de ukrainske utgavene av Harry Potter-bøkene som en av hovedgrunnene til at hun selv ble illustratør.

FAVORITTKARAKTER:
– Da jeg var liten ville jeg være Hermine! Det vil jeg egentlig fortsatt…, sier Olia.

«Weasleys’ Wizard Wheezes», «Wiltersens Wærste» på norsk. Illustrasjon av Olia Muza fra Harry Potter Trollmannsguide.

Tomislav Tomić

Foto av illustratør Tomislav Tomić
Illustratør Tomislav Tomić (Foto: Privat)

Tomislav Tomić bor sammen med familien sin i Kroatia. Han har alltid elsket å illustrere bøker, og fikk publisert arbeidet sitt allerede mens han var elev på videregående. Tomislavs spesialitet er intrikate og utsøkte illustrasjoner med blekk og penn.

Av illustrasjonene han har laget til Harry Potter Trollmannsguide trekker han frem «Hiet» som en favoritt. Tegningen av hjemmet til familien Wiltersen er proppfull av karakterer og sprø arkitektur, og Tomislav håper leserne vil sette pris på alle detaljene.

FAVORITTKARAKTER:
– Gygrid. Han er alltid der for å hjelpe, omgitt av alle slags fabeldyr. Men jeg liker også Fred og Frank Wiltersen og deres magiske pøbelstreker, sier Tomislav.

GALTVORT-HUS:
– Jeg ble intervjuet av en lokal Harry Potter-fanklubb for noen år siden, og de fortalte meg at jeg tilhører Håsblås. Jeg er enig med dem!

«Werewolves» og «Time-turners», på norsk «Varulver» og»Tidsvendere». Illustrasjoner av Tomislav Tomić fra Harry Potter Trollmannsguide.

Her finner du bøkene om Harry Potter illustrert av Johnny Duddle.
Her finner du praktutgavene av Harry Potter-bøkene, illustrert av Jim Kay.
Harry Potter som lydbøker finner du her.