«101 ting å gjøre før du blir voksen»: Fantasiekspertenes beste tips til et morsommere liv

Barn 10-12 årFaktabøker for barn«101 ting å gjøre før du blir voksen»: Fantasiekspertenes beste tips til et morsommere liv

Fantasi! Bærekraftig, budsjettvennlig, lett tilgjengelig – og nøkkelen til et morsommere liv, for både barn og voksne.

Estimert lesetid 3min
Nils Petter Mørland og Mikkel Niva, forfatterne av 101 ting å gjøre før du blir voksen
Nils Petter Mørland (t.v.) og Mikkel Niva vil gi alle like god tilgang på fantasien som de selv har!

Mikkel Niva og Nils Petter Mørland er fantasieksperter og forfatterne av 101 ting å gjøre før du blir voksen, en samling tips og oppgaver som, ifølge undertittelen, skal gi leseren et morsommere liv.

Ikke bare gjennom å utføre oppgavene (Vær en diktator! Lag prompestatistikk! Snakk i gåter!), forfatternes overordnede mål er å motvirke kjedsomhet gjennom å la fantasien få større spillerom i hverdagen.

Det finnes ikke god eller dårlig fantasi

«Å, men jeg har ikke så god fantasi», tenker du kanskje. Feil! For det er ikke sånn at noen har god fantasi og andre ikke.

– Fantasi er jo en slags funksjon i hjernen som alle har, men ikke alle har samme tilgang til den umiddelbart, sier Mikkel og Nils Petter.

Bart gjør, i likhet med fantasi, alt litt morsommere!

Og selv om du ikke har brukt fantasien noe særlig i det siste, er den ikke borte. Mikkel og Nisl Petter har over gjennomsnittet god tilgang til fantasien, og bruker den aktivt i hverdagen, både privat og på jobb.

– Fantasi er liksom saltet på maten. Det får nesten alt til å smake litt bedre. Det gjør det lettere for oss å tenke at ting går bra, og at man kan finne nye rare måter å tenke om ting man frem til nå har tenkt på en bestemt måte. Det gjør oss nok ikke til bedre mennesker, men kanskje til rarere mennesker!

Forfatternes favoritter

Mikkel og Nils Petter synes det er vanskelig å skulle velge en favoritt blant de 101 tingene.

– Men de punktene som er rarest, som å leve dagen i dag så likt som mulig som gårsdagen, eller se hvem som klarer å hilse på flest ordførere i løpet av et år, er det vi har kost oss mest med å skrive i alle fall. Det perfekte ville være om alle fikk forskjellige favoritter!

Det var også noen ting som ikke fikk bli med i boka, som å samle inn hår fra alle vennene dine eller lage en hel by av fyrstikker i badekaret og tenne på. 

– Vi hadde også et punkt som vi likte veldig godt, men som nesten ingen skjønte. Det var «Lev livet som om det er i fjor eller neste år!» Vi skjønte det ikke helt selv, men likte det godt likevel, sier forfatterduoen.

Viktig å kjede seg

Hvis fantasiekspertene Niva og Mørland skal komme med ett generelt råd til både barn og voksne, er det «Kjed deg!». Enten du tenker på fantasien som en spire som skal blomstre, en muskel som kan trenes opp eller en kran som må åpnes (her er det bare fantasien som setter grenser for metaforene!), skal det ikke mer til enn litt kjedsomhet for å sette i gang prosessen på egen hånd.

– Fantasien gjør situasjoner og ting som egentlig er kjedelige litt morsomme. Sånn sett tror vi nok at fantasi gjør livet litt enklere å leve, forteller forfatterne.

Mikkel og Nils Petter håper boka kan inspirere både barn og voksne til å bruke fantasien, og øke selvtilliten til den som leser. Dette er 101 ting forfatterne selv skulle ønske de hadde gjort før de ble voksne, ingenting er bedre enn om leserne kommer på 101 ting til!