Bøker til skolestart

Som foreldre til skolestartere håper vi selvsagt at barna våre skal knekke lesekoden så lett som mulig, og at de skal synes det er gøy og spennende å vandre inn i bøkenes verden på egen hånd.

Her tipser vi om morsomme ABCer og aktivitetshefter, og bøker for de som kan en del bokstaver, men som ikke selv har lest så mye sammenhengende tekst. Du får også tips om bøker som handler om det å være førsteklassing, som er koselige å lese sammen på sengekanten.

ABC for barske barn av Anne Østgaard og Johan Reisang (ill.)En morsom, rampete og kritikerrost ABC for barske små og store barn. Her er morovers med rim og rytme, lette å lese og lette å huske. Hvert vers har en ellevill og fargerik myldreillustrasjon som er gøyal å utforske. ABC for barske barn – aktivitetshefte finnes også, med enkle og morsomme oppgaver beregnet på førskolebarn og småtrinnselever.

Alfabetdyr av debutant Hanne Fossaa EriksenBli med inn i en fantasirik ABC hvor ulike dyr former hver sin bokstav! En morsom måte å lære både store og små bokstaver på – og samtidig litt engelsk, da dyrets navn står både på engelsk og norsk: Bear-bjørn, Elephant-elefant, Lion-løve.

Løveunge-serien – lesetrening for nybegynnerne


I serien Løveunge finner du bøker med kun én kort setning på hver side. Her får de som er i gang med å prøve å sette sammen bokstaver til ord gleden av å kunne lese en hel bok selv!

Tre nyheter i Løveunge-serien:Glenn og skurkene av Camilla Kuhn
Humor som går rett hjem hos de yngste leserne. Om den dumsnille (eller gode?) politimannen Glenn som hjelper skurkene mer enn han selv skjønner.

Hva er der oppe? av Max Estes
Barna i denne boka har mange morsomme forklaringer på hva som befinner seg oppe på himmelen.

Skumle meloner av Jan Chr. Næss og Kamila Slocinska (ill.)
Skumle meloner er noe så sjelden som en lettlest krimbok for barn. Og den som vil løse mysteriet, må også lete i språket.

Min første Leseløve og «vanlig» Leseløve – de neste stegene i lesetreningen


Når barna har lært å lese ord og setninger, kan dere etter hvert prøve dere på litt lengre tekster, og bøker hvor det er mer tekst på hver side.

Stjålet venn av Ingelin Røssland, illustrert av Åshild IrgensMin første leseløve er neste steg innen Leseløve-serien. Stjålet venn handler om å savne noen å være sammen med. Gustav løser det på sin egen måte!

Vitseløve 3Tredje bok i en av de mestselgende lettlestseriene på markedet, denne gang også med bonusgåter – å lære å lese skal ikke bare være morsomt, det skal være fullstendig latterlig!

Bukkene Bruse begynner på skolen av Bjørn F. Rørvik og Gry Moursund (ill.)Bøkene om Bukkene Bruse er trykket i til sammen over 400.000 eksemplarer – bare i Norge! De egner seg godt til å bli lest høyt for de mellom 4-7 år, her er det mye voksne og barn kan le godt sammen av. I den nyeste boka begynner bukkene altså på skolen, og de både gleder seg og er veldig spente. Men skolen har fått ny rektor – og det er ikke hvem som helst!

Bukkene Bruse Aktivitetsbok finnes også, med morsomme og akkurat passe utfordrende oppgaver til alle Bukkene Bruse-fans, pluss 60 klistremerker man kan bruke slik man vil.

Serien Klassen min av Helena BrossKlassen min er en sjarmerende serie med gode historier, humor og gjenkjennelse for de yngste leserne. Det finnes til nå 21 bøker i serien, så her er det mye å ta av om barna liker den! Kan både leses selv av de som er på Leseløve-nivå, og er også fine å lese høyt sammen.

Hedvig er skolejente av Frida NilssonHedvig er skolejente er den første boka i den kritikerroste svenske serien om Hedvig. Bøkene egner seg godt til høytlesning, eller til å lese selv, for målgruppen 6 til 9 år.

Stine-serien av Tania KjeldsetBøkene om Stine er lettleste og sjarmerende fortellinger om en smårampete og litt engstelig førsteklassings hverdag – om skolestart, om løse tenner og tenner som sitter altfor fast. Serien passer både til å lese høyt sammen og som lese selv-bok i de første skoleårene.

Garmanns sommer av Stian HoleGarmanns sommer har høstet noen av verdens mest prestisjetunge barnebokpriser, og er nærmest for en moderne klassiker å regne om nettopp det å starte på skolen.

Snart er sommeren slutt og i morgen skal Garmann begynne på skolen. Han gruer seg, og han prøver å finne ut om de voksne også gruer seg til noe. Ingen av tennene til Garmann er løse. Han har kjent etter hver eneste dag i hele sommer, og nå haster det.