Møt høstens debutanter: Marit Røgeberg Ertzeid

BarnebøkerFaktabøker for barnMøt høstens debutanter: Marit Røgeberg Ertzeid
Estimert lesetid 5min

Marit Røgeberg Ertzeid er 57 år, mor og bestemor. Hun er utdannet barnehagelærer og er opptatt av å stimulere barns nysgjerrighet. I debutboken Småkryp for småfolk, står hun for både tekst og bilder. Her lar hun de yngste leserne komme tett på smådyr og insekter vi finner i naturen vår.

Småkryp for småfolk – en bruksbok for de yngste


I boken møter vi en rekke kjente kryp fra norsk natur: bille, edderkopp, flue, humle, marihøne, maur, meitemark, mygg, snegle, sommerfugl, stankelbein, veps. Bildene er innbydende og tett på, og teksten er en enkel og lett forståelig.

Småkryp for småfolk er en bruksbok for de aller yngste.– Gratulerer med en tilgjengelig og informativ faktabok for de yngste! En typisk lek og lær-bok. Hvordan kom dette i stand?

– Tusen takk! Jeg har i mange år hatt som hobby å ta nærbilder av blomster og småkryp. Jeg har fått mye positiv tilbakemelding på bildene mine og dette har gitt meg frimodighet til å tenke at det var mulig å bruke bildene mine i en barnebok. Som barnehagelærer har jeg lenge savnet en enkel og oversiktlig bok om småkryp for de minste barna. Dessuten har jeg vært opptatt av at det skal være vanlige, norske småkryp som barna har mulighet til å treffe på i sitt nærområde.

– Boken har en talende tittel. Ingen tvil om hva slags bok dette er. Kom den av seg selv eller var det mye brainstorming?

– Det var ulike forslag til tittel, men jeg må nok innrømme at det var forlaget som kom med det beste forslaget.

Du er barnehagelærer, mor og bestemor. Hvordan har din kontakt og erfaring med barn hjulpet deg i arbeidet med boken?

– Den erfaringen jeg har med barn har vært helt avgjørende for at jeg kunne lage en slik bok. Barna har både motivert meg og vært veiledere for meg. Deres store interesse for alle slags småkryp har inspirert meg i arbeidet med boka. Og de har lært meg mye om hva små barn er opptatt av, hvilke ord jeg bør bruke/ikke bruke, hva som skaper nysgjerrighet osv.

– Tror du du at mange barn i dag har for lite kontakt med naturen? Og dermed også lite kunnskap om flora og fauna?

– Ja, jeg tror vi voksne kan bli flinkere til å ta med barna ut og hjelpe dem til å bli oppmerksomme på alt som lever og rører seg rundt oss. Turen trenger ikke å være så mange meter lang. Det viktigste er at barn og voksne får en god opplevelse i sammen.

– Du er en godt voksen debutant. Det er fristende å spørre om du har gått gjennom livet med forfatter i magen?

– Nei, jeg har heller overrasket meg selv med å bli forfatter.

Kan du fortelle litt om fotografiene i boken?

– Jeg har tatt alle bildene selv. Fotografiene er råmateriale, ingen er redigert. De fleste bildene er tatt der jeg bor – dvs på Helgelandskysten. Alle småkrypene har, i tillegg til to bilder, en tegning som viser hvordan de ser ut i naturlig størrelse. Myggbildet har en egen historie. Jeg manglet nemlig to myggbilder til boka. Jeg hadde kun en måned på meg før boka skulle gå i trykken, det begynte å haste! Jeg var på jakt etter mygg hver dag fra slutten av mai til midt i juni. Endelig en dag hørte jeg den velkjente lyden. Jeg var heldig som kunne bruke mannen min både som åte og som fotomodell. Jeg rakk akkurat å få tatt de bildene jeg skulle før fristen var ute.

Har du noen litterære forbilder blant barnebokforfattere? Skjønnlitterære og sakprosa?

– Tor Åge Bringsværd, Gunilla Wolde og Kari Grossmann har gode barnebøker som engasjerer de minste.

Hvilke krav stiller du selv til gode barnebøker?

– Når det gjelder bøker for de minste, bør de handle om noe som barna kjenner igjen i hverdagen sin. Det må være enkel tekst med gode, tydelige bilder eller tegninger.

Du har sikkert noen forventninger til hvordan boken din vil bli mottatt og brukt?

– Jeg håper at boka blir godt mottatt av de voksne slik at den når fram til barna. Det hadde vært flott om boka førte til at barn og voksne lå på bakken sammen, for å leite etter og studere mark og andre småkryp. Mitt største ønske er at boka skal bidra til at barna blir glade i naturen.

– Har arbeidet med Småkryp for småfolk gitt deg mersmak? Kan vi vente flere bøker fra din hånd?

– Det hadde vært veldig artig med en eller to oppfølgere. Jeg har mange bilder liggende, så sånn sett er jeg allerede godt i gang. Men tiden vil vise.