En smak av India

Renita D’Silva vokste opp i en liten indisk landsby, og minnene fra barndommen er en viktig inspirasjon i skrivingen. Ukas boktips, En mors hemmelighet, er hennes første roman på norsk, og gleden over det er stor. – Jeg klarer ikke å slutte å smile, sier hun.

Estimert lesetid 5min

Du får én setning til å beskrive hva En mors hemmelighet handler om, hva sier du da?

«En mors hemmelighet» er oversatt av Mette I. Gudevold. Kjøp den nå på cappelendamm.no.

– En nysgjerrig ung jente, en forvirret eldre kvinne, en sørgende mor og en hjemsøkt ruin – forent gjennom en stor og avgjørende hemmelighet.

– Hva er de viktigste ingrediensene i en god historie?

– På samme måte som når jeg lager mat – som er en viktig del av fortellingene mine – forsøker jeg å følge denne oppskriften: en dose mysterium, litt action, et hint av eventyr, en spiseskje tilgivelse, en teskje kulturkonflikt og en klype romantikk. Så ringler jeg litt latter over det hele, og krydrer rikelig med følelser og en god porsjon kjærlighet.

– Hvorfor tror du så mange av oss liker å lese romaner der handlingen er lagt til andre deler av verden?

– Jeg tror vi liker å få et glimt inn i kulturer som er annerledes enn vår egen; som å titte gjennom et vindu. Bøkene gir oss muligheten til å leve mange forskjellige liv, og vi kan reise uten å dra hjemmefra. Dessuten gir de oss lov til å drømme, de tar oss bort fra hverdagen og inn i det eksotiske.

– Du har skrevet flere romaner som alle har handling fra India. Tror du at romanene dine kan gjøre en forskjell, at de for eksempel kan bidra til at vi blir mer tolerante?

– Jeg forsøker å vise at til tross for at vi alle er forskjellige og lever i ulike deler av verden, er våre instinkter, behov og ønsker de samme. Vi streber alle etter å bli sett, anerkjent og elsket.

– Hva er den største forskjellen mellom øst og vest når det gjelder måten å tenke på?

– Folk i Østen har en helt annen evne til å være fornøyd med veldig lite. De lever i øyeblikket, og klarer å ta livet som det kommer uten å bekymre seg for hva som befinner seg rundt neste hjørne.

– Du bor i England nå, men hva er ditt beste minne fra India?

– Duften av regn, krydder og hete. Smaken av min bestemors mat: rød ris i en syrlig saus med grønn chili, og en chutney av tørket fisk ved siden av. Jeg vokste opp i en liten landsby der folk elsket å sladre. Jeg sugde til meg disse historiene som var fulle av intriger, og nå lekker de ut igjen gjennom romanene mine!

– Nevn fem ting en turist bør gjøre i India?

– Opplev monsunen. Ta en tur med oksekjerre og sitt på toppen av høyballene og kjenn hvordan vinden og lukten av solskinn, chili og gjødsel treffer ansiktet ditt. Besøk en landsby langt utenfor allfarvei. Spis i et indisk hjem. Opplev enten en festival (en av de mange feiringene til ære for gudene) eller et bryllup.

– Når skjønte du at det var forfatter du skulle bli?

– Jeg skrev min første «bok», et ti sider langt dikt med tittelen «Mor», da jeg var sju år gammel. Så kom livet i veien, som det ofte gjør: Jeg ble voksen, begynte å jobbe, giftet meg og fikk barn. Da datteren min begynte i barnehagen og sønnen min gikk på skolen, fikk jeg noen timer fri på dagen og kunne gi etter for drømmen. Jeg begynte på skrivekurs og skrev historier som jeg delte med andre i stedet for bare å holde dem for meg selv Jeg oppdaget at de andre likte historiene mine; noen ble publisert i magasiner og antologier og ble premiert. Det ble en oppmuntring til å begynne å skrive en roman.

– Hva foretrekker du å gjøre når du ikke skriver?

– Jeg leser, lager mat og bruker tid sammen med familien.

– Har du en hemmelig drøm?

– Min hemmelige drøm var å bli utgitt, og den har gått i oppfyllelse!

«En drøm har gått i oppfyllelse!» Renita D’Silva poserer med den norske utgaven av «En mors hemmelighet».

Om En mors hemmelighet

Hva om du oppdaget at alt du visste om deg selv var løgn?

Når Jaya mister moren sin, faller hennes verden sammen. Overveldet av sorg og skyldfølelse begynner hun å lete etter svar – på hvem hennes ensomme, distanserte mor var og på hennes mystiske fortid i India.

Når hun går gjennom morens eiendeler finner hun dagbøker og gamle fotografier som lukter røyk, som etter en brann. En ung gutt smiler mot Jaya fra hvert bilde, og på det ene bildet står en familie foran et herskapshus. Hvem er barnet? Og hvorfor har moren holdt dette skjult?

Kjøp boken nå på cappelendamm.no.

Renita D’Silva

Renita D’Silva har skrevet seks romaner, alle med handling fra India. En mors hemmelighet er hennes første bok på norsk. Hun vokste opp i India, og bor nå i England.

Les også

Ukas boktips: Samtaler med katten
Ukas boktips: Jenta som skrev i silke