Ha en perfekt feelgood-sommer med en av disse ti deilige nyhetene

SkjønnlitteraturUnderholdningsromanerHa en perfekt feelgood-sommer med en av disse ti deilige nyhetene

Hungrer du etter historier om kjærlighet og tap, som er garantert å berøre hjertestrengene? Her er ti bøker som garantert vil gi deg en feelgood-sommer.

Estimert lesetid 7min
Stabel med bøker til venstre. En kaffekopp og en åpen bok på et bord ved vindu.
(foto: Freestocks.org)

Humoristisk og original fortelling det er umulig ikke å like

Magne Hovden: Cirkus

Forfatteren av Sameland skriver i Cirkus om et omreisende sirkus og en kvinnes skjebnevalg. Rettighetene til boka ble solgt til fire andre land før den i det hele tatt var utgitt!

Den selvsentrerte forretningskvinnen Lise får en dag uventet besøk i bedriften hun jobber. En klovn fra det omreisende Cirkus Fandango har kommet for å overbringe budskapet om at hennes hittil ukjente onkel er død.

Onkelen, selveste sirkusdirektøren, har testamentert alt han eier til Lise. Men på én betingelse: Hun må fullføre fem forestillinger som sirkusdirektør for at arven skal bli gyldig. Lise ser en gyllen mulighet til å tjene noen raske penger og legger ut på en reise som åpner opp en helt ny verden av tradisjoner, begeistring og samhold. Etter hvert blir hun tvunget til å ta noen avgjørende valg.

En deilig blanding av drama, historie og romantikk

Rosanna Ley: Hjem til øya

I mange år har Colette unngått å reise tilbake til hjemstedet – den magiske øya Belle-Île-en-Mer i Bretagne. Hun er redd for å bli konfrontert med de vonde minnene. Men når hun får vite om morens sviktende helse, innser hun at det er på tide å reise hjem.

Når moren etter hvert begynner å åpne seg for datteren, mykner Colette og blir dratt tilbake til fortidens landskap. Men kan øya også bli en del av hennes fremtid?

En vakker og personlig roman om en ung manns brutale skjebne

Gøril Emilie Hellen: Portnerboligen

Portnerboligen er en gripende og poetisk roman om en familie som blir ofre for etterkrigstidens helsevesen og datidens behandlingsformer.

Ti år gamle Svanhild synes hun bor på verdens tryggeste sted: i portnerboligen ved byens sykehus, der faren Johan har post som portner. Hun forguder den nesten ti år eldre broren Einar, selv om de voksne sier at Einars fantasi har løpt løpsk. Svanhild skal reise på speiderleir, men hun savner broren som er innlagt på psykiatrisk sykehus. Den dagen Svanhild vender hjem fra speiderleiren, rammer tragedien dem.

En sart og varm roman om vennskap, kjærlighet og meningen med livet

Gunn Marit Nisja:Etter oss

Fire venninner. Et år på folkehøyskole. De skulle være venner for livet.

Året er 1967. Fire jenter drar hver til sitt etter et spennende og omveltende år på Lundavang Folkehøgskole. Førti år senere sitter Ingrid igjen alene etter at mannen Arvid brått har gått bort. Selv om mange år har gått, tar hun mot til seg og ringer en av sine gamle venninner. Snart vekkes både kjærlighet og konflikter til live. Kanskje er det ikke for sent for dem likevel …

En stemningsfull fortelling – sart, varm og morsom.

En bok om voksen kjærlighet og nye sjanser

Anne Youngson: Møt meg på museet

Når Tina Hopgood skriver et brev til en mann hun aldri har møtt, forventer hun ikke svar. Når Anders Larsen, kurator på Silkeborg museum, svarer, regner heller ikke han med å få brev tilbake. De leter begge etter noe, foreløpig vet de det bare ikke selv.

Anders har nettopp mistet kona, og har ikke lenger håp eller drømmer om fremtiden. Tina er fanget i et ekteskap hun ikke kan huske at hun noensinne valgte.

Langsomt blomstrer korrespondansen mellom dem, etter hvert som de avdekker for hverandre hvem de er. De forteller hverandre om gleder, frykt og oppdagelser.

Men plutselig opphører Tinas brev, og Anders blir dypt fortvilet. Kan deres uventede vennskap overleve?

Øm, klok og rørende – Møt meg på museet er en roman å glede seg over.

John Boyne

Noen ganger kan bristen i hjertet ditt bli reparert på uventede måter

Lucy Dillon: Der lyset slippes inn

Lorna har fått lære at mot er noe du tar på deg på samme måte som rød leppestift. Akkurat nå, med nøklene til Longhamptons kunstgalleri i hånden, føler Lorna seg omtrent like modig som den engstelige dachsen som skjelver ved føttene hennes.

Og Longhampton er ikke akkurat noen ny start. Det var her familien hennes gikk i oppløsning, her hennes usikkerhet slo rot og her hennes kompliserte kjærlighetshistorie begynte.

Men etter hvert som Lorna – og den lille hunden – åpner opp for nye og gamle venner, konfronterer harde sannheter og nye muligheter, begynner overraskende ting å skje rundt galleriet. Lorna har overhodet ikke kunnet forestille seg lyset dette slipper inn i hennes verden.

Der lyset slipper inn er en livsbejaende roman som får deg til å se på livet ditt med nye øyne.

Bittersøt og rørende.

Jojo Moyes

En storslått familiesaga fra revolusjonens tid på Cuba

Chanel Cleeton: Neste år i Havanna

Havanna 1959: Nitten år gamle Elisa Perez er datter av en «sukkerbaron» og tilhører dermed sosieteten på Cuba. Det innebærer at hun i stor grad er skjermet for landets voksende politiske opprør. Helt til hun innleder et hemmelig kjærlighetsforhold til en lidenskapelig revolusjonær.

Miami 2017: Marisol Ferrera vokste opp med de romantiske fortellingene om Cuba fra bestemoren Elisa, som ble tvunget til å flykte fra øya sammen med familien under revolusjonen. Elisas siste ønske var at Marisol skulle strø asken hennes i det landet hun var født.

Når Marisol kommer til Havanna, opplever hun de store kontrastene i det vakre, men politisk ustabile landet. Og etter hvert som stadig mer av familiens historie kommer for en dag, forstår hun hva mot og tapperhet virkelig betyr.

Neste år i Havanna minner oss på at selv om kjærligheten er komplisert og til tider trist, er den alltid verdt å kjempe for.

NPR (National Public Radio)

En kjærlighetserklæring til nye begynnelser

Nina George: Den lille bistroen i Bretagne

Marianne er godt voksen og vil ut av sitt kjærlighetsløse ekteskap. På en tur til Paris kaster hun seg i Seinen, men blir berget av en forbipasserende. Mens hun er på sykehuset og forsøker å komme til hektene, får hun se et maleri av en idyllisk havneby. Dette blir inspirasjonen som gjør at hun bestemmer seg for å legge ut på et siste eventyr.

Vel fremme i Bretagne blir hun venn med et knippe fargerike personer som møtes på en bistro ved vannkanten. Omgitt av deilig mat, musikk og latter, oppdager Marianne en ny side ved seg selv; lidenskapelig, bekymringsløs og sterk – helt til fortiden innhenter henne.

En fortelling full av håp og visdom, en historie om at det aldri er for sent å leve.

En vakker fortelling om vennskap, mot og samhold – som passer for både bokelskerne og de håndarbeidsglade

Ann O’Loughlin: Minneteppet

Connie Carter har mistet alt og alle hun holdt kjær. Når hun forlater hjemmet sitt i New York og flytter til et forfallent herskapshus i Irland, håper hun å finne svar på hvorfor ektemannen gjorde det grusomme han gjorde. Og hvorfor pløyde han alle pengene deres inn i det falleferdige Ludlow Hall før han døde – uten å fortelle henne det?

I begynnelsen forsøker Connie å unngå landsbyboerne, helt til hun blir presentert for Ludlow-fruene, en syforening som trenger et fast sted å møtes. Når Ludlow-fruene syr minnetepper for å huske dem de har elsket og mistet, kommer også hemmelighetene fra fortiden til overflaten.

Spenning og feelgood side om side i en bok som får deg til å lengte hjem.

Alle som liker Jojo Moyes vil elske Lori Nelson Spielman

Lori Nelson Spielman: Bortenfor stjernene

Eiendomsmegleren Erika har alt: en lysende karriere og to vakre døtre. Livet leker helt til datteren Kristen omkommer i en togulykke. Erika sliter med skyldfølelse, for det var meningen at hun skulle kjøre begge døtrene til college den dagen. I stedet prioriterte hun en viktig kunde.

Så får Erika en mystisk e-post: «Finn den biten som mangler». Setningen er hentet fra en sitatbok hun i sin tid laget til hver av døtrene og som inneholder kloke ord fra hennes egen mor og bestemor. Kan det være at beskjeden kommer fra Kristen, og at hun likevel overlevde togulykken?

Troverdig og oppløftende om å takle sorg og skyldfølelse