Lesernes boktips: Bøker du ikke trodde var krim

KrimbøkerPolitikrimLesernes boktips: Bøker du ikke trodde var krim

Hver måned deler Boktips lesernes beste boklister, og deler ut en bokpakke verdt 1500 kroner. Denne månedens vinner er Bjørg Sandhals, som har levert inn en liste med krimbøker.

Estimert lesetid 7min
Liten kaktus og en bunke med bøker
Bjørg er opptatt av boktitler og velger ganske ofte ut ifra øyefallende titler. Bøkene hun anbefaler har uskyldige, søte titler i forhold til innhold og dette navnga listen hennes.

Hver måned publiserer vi lesernes egne boklister. Denne måneden har Bjørg Sandhals laget en liste med krimbøker som har litterære kvaliteter.

Bøker du ikke trodde var krim

De ensomme – Håkan Nesser

Bjørg om boka: God psykologisk intrige om seks venner som går inn i en skog, en kommer aldri tilbake. Spenning helt til siste slutt.

De ensomme er fjerde bok i Barbarotti-serien som utspiller seg i den fiktive byen Kymlinge.

Seks unge mennesker kommer i 1969 til Uppsala for å studere. En sommerreise i Øst-Europa forandrer forholdet mellom dem for alltid, og da Uppsala-tiden tar slutt, har også noe annet tatt slutt.

Jeg er pilegrim – Terry Hayes

Bjørg om boka: En thriller som du sannsynligvis ikke klarer å legge fra deg, selv om det er en murstein av en bok. En ung kvinne blir funnet myrdet på et nedslitt hotell, og en dyktig agent starter en lang jakt på en svært utspekulert terrorist. 

En ung kvinne blir funnet drept på et nedslitt hotell, alle identifiserende kjennetegn er oppløst av syre. En far blir offentlig halshugget i den pulserende heten på et saudiarabisk marked. Liket av en ekspert i bioteknologi ligger uten øyne på en søppelplass i Damaskus. Menneskelige levninger blir funnet i et avsidesliggende fjellområde i Afghanistan. En perfekt plan er lagt for å begå en grusom forbrytelse mot menneskeheten. Én tråd knytter ugjerningene sammen, og bare én mann vet hvordan … Pilegrim.

Verdens heldigste jente – Jessica Knoll

Bjørg om boka: Svært spennende psykologisk krim om Tifani, som utenfra ser ut til å være verdens heldigste jente. Men, så får fæle opplevelser fra ungdommen fatale konsekvenser.

Sett utenfra lever Ani FaNelli det perfekte liv – et liv hun har jobbet hardt for å oppnå. Hun har en glamorøs jobb, en dyr garderobe, og er forlovet med en kjekk mann. Men Ani bærer på en hemmelighet. Det skjedde noe på da hun gikk på high school, og som fremdeles hjemsøker henne – flere år etterpå. Noe svært privat og smertefullt som truer med å komme opp til overflaten og ødelegge alt hun har bygget opp.

Der hvor roser aldri dør – Gunnar Stålesen

Bjørg om boka: Velskrevet med morsomme utsagn og beskrivelser om barnebortføring og gullsmed-ran. 

For nesten 25 år siden forsvant treåringen Mette Misvær sporløst fra sandkassen utenfor hjemmet sitt på Nordås i Bergen. Foreldelsesfristen for forbrytelsen er i ferd med å løpe ut, og Mettes mor gjør et siste fortvilt forsøk på å finne ut hva som skjedde med datteren. Varg Veum får oppdraget. Lille Mette vokste opp i et miljø preget av idealer om åpenhet, fellesskap og deling. Når Veum begynner å grave, er det imidlertid et flokete nett av hemmeligheter og løgner han finner. Men det skal en brutal hendelse i nåtiden til før et mønster trer fram…

Brudekjolen – Pierre Lemaitre

Bjørg om boka:Utrolig god intrige om den unge enken Sophie, som har slitt med hukommelsen, og våkner opp og opplever at gutten hun har passet er død. Hun blir selvfølgelig sjokkert, og tror at hun står bak drapet. 

I det siste har Sophie hatt en følelse av å miste hukommelsen, ja, av å miste kontrollen. Hun forfølges av noe hun ikke er i stand til å sette ord på – og av bilder fra fortida hun ikke kan glemme. 
En morgen våkner hun og oppdager at den lille gutten hun skulle passe, er død. Hun har ingen erindring av hva som kan ha skjedd. Men uansett hva som er sant, føler hun at hun med sin bakgrunn, ikke har en sjanse til å bli trodd. 
Hennes eneste håp er å stikke – og skaffe seg en ny identitet. Et nytt liv, med en mann hun har truffet på nettet. Men Sophie er ikke den eneste som bærer på hemmeligheter.

Flaskepost fra P – Jussi Adler Olsen

Bjørg om boka: Velskrevet og svært spennende om en flaskepost som Avdeling Q ved København-politiet får overlevert. Viser seg at 2 unge gutter ble bortført på 90-tallet, og ingen har etterlyst dem. (Boken er også filmatisert.)

Når etterforsker Carl Mørck får overlevert en gammel flaskepost, tror han at nødskriket den inneholder, er resultatet av guttestreker. Men etter hvert som han og assistenten Assad får tydet stadig mer av brevet, går det opp for dem at to gutter ble bortført en gang på 90-tallet. Flaskeposten viser seg å være det eneste livstegnet fra dem. Men hvem er disse guttene? Hvorfor har ikke foreldrene meldt dem savnet? Og hva har skjedd med dem? Carl og Assad trekkes lengre og lengre inn i en beregnende og følelseskald kidnappers nett, og plutselig går det opp for dem at tiden holder på å løpe fra dem. Selv om det er gått mange år, er kidnapperen fortsatt aktiv. Marerittet tar ikke slutt.

Populære titler

Noen bøker dukket opp i flere av denne månedens innsendte boklister. Her er de tre mest populære:

Byens spor – Lars Saabye Christiansen

Byen er Oslo, og bydelen er Fagerborg. Handlingen i Byens spor utspiller seg i etterkrigstidens Norge fra 1947 til 1951. Få, om noen, kan som Lars Saabye Christensen skrive fram en tid og et sted på måte som gjør den levende for oss her og nå. Det var ikke overraskende å finne denne serien på flere av lesernes boklister!

Johan Anker Skrede: Saabye Christensen på sitt beste. Han klarer å skildre 50-60-tallet så du ser det for deg og føler byens puls. Rart å se hvor ting har forandret seg med tiden.

Tante Ulrikkes vei – Z. Shakar

Vinner av Tarjei Vesaas’ debutantpris!

Siri Merethe Kristensen: Å vokse opp i Oslos drabantbyer med «en unorsk» bakgrunn. Sterk fortelling om gutter dom ikke passer helt inn.

To gutter vokser opp i Tante Ulrikkes vei på Stovner i Oslo. Foreldrene hadde et håp. Selv står de midt i brytningen mellom drabantbyen og storsamfunnet, mellom vaskehallen og studentkantina, karakterer og keef.

Månesøsteren – Lucinda Riley

Riley-suksessen har økt betraktelig etter at hun begynte å utgi romansyklusen «De syv søstre». Serien handler seks adopterte søstre og deres jakt etter sitt opphav og egen forhistorie. I tillegg forsøker søstrene å finne ut hva som skjedde med deres mystiske adoptivfar, mangemillionæren Pa Salt, og om det finnes en syvende søster.

Lisa Chatur Vestby: Dette er fine bøker om kjærlighet, lengsel, om å finne seg selv, og noen av de med historiske elementer. Jeg satt igjen med en god følelse etter jeg leste disse, og det var vanskelig å plukke opp en ny bok rett etter på.

Vil du vinne bøker for 1500 kroner?

Delta i neste måneds boklistekonkurranse ved å velge ut mellom fem og ti bøker du anbefaler. Gi boklisten din et navn, for eksempel «Sci-Fi-listen» eller «Mine favorittbøker». Send inn boklisten, samt en kort begrunnelse for hvorfor du har valgt bøkene, til boktips@cappelendamm.no.

Hver måned velger vi ut en vinner som får publisert sin bokliste på Boktips.no. Vinneren mottar en rabattkode som kan brukes til å kjøpe bøker for 1500 kroner. Du kan ikke bruke rabattkoden på bøker utgitt i 2018 og 2019,fordi de er regulert av fastprisavtalen.

Ikke glem og også dele listen din på Boktips gruppen facebook!