Sci-fi-serien er verdens mest solgte. Nå er Frank Herberts «Dune» ute i norske praktutgaver

SkjønnlitteraturSci-fiSci-fi-serien er verdens mest solgte. Nå er Frank Herberts «Dune» ute i norske praktutgaver

«Dune» er kanskje det mest innflytelsesrike sci-fi-verket noensinne, med over 20 millioner solgte bøker. Samtidig med den Oscar-vinnende filmatiseringen, er bøkene ute i nye, norske utgaver.

Estimert lesetid 4min
Timothée Chalamet og Rebecca Ferguson spiller i sci-fi-filmen «Dune»
Timothée Chalamet og Rebecca Ferguson spiller i sci-fi-filmen «Dune», basert på Frank Herberts mesterverk. (Foto: SF Studios / Warner Bros)

Melange, eller bare “krydder”, er det mest verdifulle og sjeldne av substanser i universet. Og det finnes kun på én planet, den ugjestmilde ørkenplantenen Arrakis. Den som kontrollerer Arrakis, kontroller krydderet. Og den som kontrollerer krydderet, kontrollerer universet.

Dette er sci-fi-klassikeren Dune, antakeligvis verdens mest solgte og leste sci-fi-serie. Over 20 millioner bøker har blitt solgt av serien siden første bok ble utgitt på engelsk i 1965. Serien er en episk fortelling i seks bind. Nå er de tre første ute i norske praktutgaver – perfekte gaver til en sci-fi-fan.

Foto av de tre første bøkene i «Dune»-serien av Frank Herbert
De tre første bøkene i Dune-serien er nå ute i nye, norske utgaver – bestill dem hjem her. (Foto: Lina Hindrum)

«For sci-fi, hva Ringenes herre er for fantasy»

Filmplakat til «Dune»
(SF Anytime/Warner)

Frank Herbert ble født i 1920 i staten Washington i USA. Herbert jobbet blant annet som journalist, og det skal ha vært mens han skrev en reportasje om sanddyner i Oregon, at idéen til Dune oppstod. Reportasjen ble aldri noe av, men materiale Herbert satt på, fascinerte han. De neste seks årene ble brukt til å skrive boken, mye takket være at Herbert kunne leve av konas inntekter fra reklamebransjen.

Selv om Dune ikke ble noen umiddelbar salgsuksess, var Herbert en av de første til å popularisere flere temaer innen sci-fi, blant annet innen filosofi, psykologi og ikke minst økologi.

Med en handling som spenner over tusenvis av år og mange galakser, ble Dune et foregangsverk hva gjelder verdensbygging. The Library Journal skriver at «Dune er for science fiction, hva Ringenes herre er for fantasy.»

Seks Oscar-priser

Som seg hør og bør for en sci-fi-klassiker, har Dune blitt filmatisert flere ganger. Men det har ikke bare vært lett. Etter tre år i produksjon, måtte kultfilmskaper Alejandro Jodorowsky til slutt gi opp det første forsøket på filmatisering på 70-tallet. Legendariske David Lynch laget sin versjon i 1984, men filmen ble stort sett negativt omtalt og floppet på kinoene.

I 2021 ble nok en Dune-film lansert, denne gangen en stor suksess. Denis Villeneue, som tidligere har regissert sci-fi-filmene Arrival og Blade Runner 2049, kunne ta med seg hele seks Oscar-statuetter for sin versjon av Dune, med blant andre Timothée Chalamet, Zendaya og Stellan Skarsgård på rollelisten. Filmen er basert på den første halvdelen av romanen, mens en del to er planlagt lansert i 2023.

Dette er bøkene i Dune-serien

Dune

Når ansvaret for Arrakis blir overlatt til hans Hus, må Paul Atreides reise til den farlige planeten for å sikre fremtiden til sin egen famille og hele sitt folk. Men idet mørke krefter braker sammen i en voksende konflikt, blir Paul dratt inn i en skjebnekamp større enn han noensinne hadde forestilt seg.

Og hans reise vil endre alt.

Foto av første boka i «Dune»-serien av Frank Herbert
(Foto: Lina Hindrum)

Dune Messias

Det er gått tolv år siden Paul Atreides overvant huset Harkonnen, og han regjerer som keiser. Hans seier har hatt gjennomgripende konsekvenser.

Krig har kommet til hele det kjente universet, og milliarder er allerede døde. Selv om Paul har blitt den mektigste keiseren i historien, er han maktesløs når det gjelder å få slutt på kampene.

Idet tidligere allierte konspirerer for å ta fra ham tronen og selv hans nærmeste handler mot ham, tar Paul imot en gave fra tleilaxerne, et laug av gen-manipulatører, idet han håper å finne en gnist av fred og vennskap til tross for byrden med å være keiser. Men det er en handling som underminerer Pauls støtte fra sitt eget folk, frimennene.

Når alt fortsetter å eskalere, blir Paul nødt til å velge mellom tronen, kona, folket og sin egen fremtid – og fremtiden til hele universet.

Foto av «Dune Messias» av Frank Herbert
(Foto: Lina Hindrum)

Dune: Barn av Dune

Den tørre og forblåste sand-planeten Arrakis har blitt grønn, våt og fruktbar. Gamle Paul Atreides som ledet ørkenfolket Frimen til politisk og religiøs dominans i galaksen, er borte. Men for barn av Dune vil deres lands oppblomstring være selve frøet til deres undergang.

Klimaendringene ødelegger for de gigantiske sandormene, og dette er igjen katastrofalt for planetens økonomi. Leto og Ghanima, Paul Atreides’ tvillingbarn og hans arvinger, ser noen mulige løsninger – men fanatikere er i ferd med å utfordre det allmektige Atreides-imperiet, og mer enn økonomisk katastrofe truer …

Foto av «Dune: Barn av Dune» av Frank Herbert
(Foto: Lina Hindrum)

Dune-serien av Frank Herbert kan du bestille hjem her.