Sommerens beste, nye bøker 2021

SkjønnlitteraturRomanerSommerens beste, nye bøker 2021

Kanskje blir det igjen norgesferie, men bøkene kan alltid ta deg med til de utroligste steder. Vi har funnet leseopplevelsene som kan redde sommeren din.

Estimert lesetid 17min
Sommerens beste bøker på terrasse
Ferie er lesetid! I vår store guide finner du alt fra sakprosa om kjærlighet til nobelprisvinnende romaner. (Foto: Åsmund Holien Mo)

Det går mot en ny annerledes sommer. Kanskje blir det igjen norgesferie, men hva gjør vel det om man har en god bok i bagasjen? Om du lurer på hva du skal lese, er vi her for deg. Her er et utvalg av de beste, nye bøkene som har kommet i år.

Skjønnlitteratur

Caroline Albertine Minor, Hummerens skall   

Det nye stjerneskuddet i dansk litteratur!

Caroline Albertine Minor er en stigende stjerne i skandinavisk litteratur. Hummerens skall fikk store ovasjoner fra danske anmeldere da den kom ut nå i august 2020. Hummerens skall er en berørende historie om søskenskap og foreldreskap, om det å svikte noen, men også det å vise omsorg for noen. Om brutte forbindelser og forbindelser som iblant overskrider forventninger. 

Hummerens skall handler om tre voksne søsken med etternavnet Gabel. De var ganske unge da foreldrene falt fra, og de har etablert veldig ulike liv som voksne. Ea, den eldste, har flyttet til San Francisco, der hun bor sammen med fotografen Hector og hans datter Coco. Sidsel er alenemor til Laura og jobber som konservator på et museum i København, mens lillebroren Niels er en egenrådig fyr som lever uten fast adresse, og tjener noen usle kroner ved å henge opp konsertplakater. Etter som årene har gått, har forskjellene mellom dem blitt til avstand. Men i løpet av de fem dagene i april da mesteparten av handlingen i romanen foregår, så inntreffer det noen hendelser som gjør at de på nytt ta stilling til hverandre og sin felles historie.

Jón Kalman Stefánsson, Ditt fravær er mørke

Jón Kalman Stefánsson viser nok en gang hvorfor han regnes som en av Islands viktigste nålevende forfattere, og er blitt en favoritt blant lesere og kritikere både i hjemlandet og internasjonalt.

Det som betyr noe og som har varig virkning på deg, dype følelser, tunge erfaringer, påkjenninger, intens lykke; prøvelser eller voldsomme følelser som slår inn i samfunnet eller i din verden, kan trenge så dypt inn i deg at de presses inn i genene, som så bærer det videre fra én generasjon til neste – og på den måten former dem som ennå ikke er født. 

Slik starter Jón Kalman Stefánsson denne uforglemmelige familiesagaen som strekker seg over flere generasjoner fra 1800-tallet til år 2020. Fortid og nåtid blir sømløst spunnet sammen mens fortelleren, som lider av hukommelsestap, forteller historier om dem rundt ham: en mor som er tvunget til å forlate sitt barn, en død tysk dikter, en fisker som spesialiserer seg på Kierkegaard, en deprimert rockestjerne, døde valper og en bussjåfør som tidligere var prest. 

Stig Aasvik, Tøyenparken

Tøyenparken er den fjerde romanen i en serie som ble påbegynt med Lofotveggen (2017). Bøkene kan leses hver for seg, men har en konsistent form, en indre sammenheng og en rød tråd: Et fragmentarisk liv som ligner forfatterens.

Stavanger Aftenblad ga boka terningkast 6 og kalte den «en litterær tsunami». Tøyenparken har en sanselig tilstedeværelse, en vrang og følsom stemme. Den byr også på humor og alvor, angst og hysteri, eksistensielle problemstillinger og språklige overskridelser. Et vinddrag kan forveksles med et selvbedrag, fralandsvind kan henge seg på et ønske om å forsvinne, stenge eller åpne, for noe eller noen. Beskrivelsene utfolder seg som form, men også som pust og rytme, rom og tid, som en måte å være på.

Kazuo Ishiguro, Klara og solen

Ishiguro gjorde verdenssuksess med sin siste roman Klara og solen, som er hans første etter at han vant Nobelprisen i litteratur. NRK kaller den «et dypt bevegende verk om livet, døden og kjærligheten», og både VG og Dagbladet ga boka en femmer.

Romanen er en bok som snakker til oss fra et uventet hold. Klara er en Kunstig Venn – en form for kunstig intelligens utviklet for å hjelpe unge mennesker inn i voksenverdenen. Hun står i et utstillingsvindu og kan observere det som foregår utenfor. Der ser hun hvordan menneskene forholder seg til hverandre, mens hun håper på at det snart blir hennes tur til å bli valgt ut. En dag får hun blir med Josie hjem, en jente på 13 år. Det tar ikke lang tid før Klara forstår at det mennesker lover, ikke nødvendigvis er til å stole på.

Lucinda Riley, Den savnede søsteren

Lucinda Riley har solgt over 1,6 millioner bøker, og den syvende boken i serien De syv søstre er sommerens store bestselger. Den savnede søsteren er en gedigen leseopplevelse – en 750-siders koloss av et drama, fylt med de ingrediensene Lucinda Riley mestrer best av alle: lidenskap, drama og kjærlighet. Har du ikke lest de seks første bøkene i serien, kan hele sommeren være reddet av Lucinda Riley.

Den savnede søsteren handler om jakten på den den savnede søsteren. Hun har aldri bodd sammen med familien D’Apliése, og de andre søstrene har lurt på om virkelig lever. Nå er de endelig på sporet av henne. Maia og Ally oppdager at det bare finnes to ledetråder: adressen til en vingård på New Zealand, samt en tegning av en stjerneformet smaragdring. De ber CeCe, som bor i Australia, om å oppsøke vingården. 

Nå begynner et kappløp med tiden, og jakten fører søstrene til flere land, både New Zealand, Australia, Canada, Frankrike, England og Irland. Men den siste søsteren forsvinner stadig like før de nærmer seg, og det kan virke som hun ikke ønsker å bli funnet.

Alyson Richman, Den lange reisen

Hvordan komme seg videre etter et ubeskrivelig tap?

Hvis du allerede er ferdig med Lucinda Rileys Den savnede søsteren, er bestselgerforfatteren Alyson Richmans Den lange reisen noe for deg. Det er en følelsesladd fortelling hvor tre personers skjebne er flettet sammen: en irsk innvandrer, et vietnamesisk flytningbarn og en krigsveteran.

Året er 1979, og Grace Kilkenny finner et bortkommet barn på gata i den vesle forstaden hun bor i utenfor New York. Det viser seg at gutten bor på et barnehjem, han er foreldreløs og er båtflyktning fra Vietnam. Graces eget liv er hjemsøkt av traumer fra barndommen i et land langt borte, og hun får et intenst behov for å beskytte den lille gutten.

Fortellingens bakgrunn er Amerika i årene etter Vietnam-krigen. Den lange reisen vil gjøre deg oppslukt når Richman vever sammen tre historier om tap, befrielse, smerte og kjærlighet. Hvordan klarer man å komme seg videre etter ubeskrivelige tap? Noen ganger er det de mest overraskende vennskap som helbreder deg.

Trygve Skaug, Opprykk

Trygve Skaug er Norges klart mest populære poet for tiden, og samtidig er han en av våre mest folkekjære artister. I vinter har vi kunne følge ham i «Hver gang vi møtes» på TV2. Skaug er en mester i det å uttrykke noe allmenngyldig om de vanskeligste og mest såre emnene på en enkel og uhøytidelig måte, både i sine aller korteste dikt og i sine sanger.

Trygve Skaug er rett og slett blitt et litterært fenomen, noe hans over 150 000 følgere på Instagram daglig har glede av. Opprykk inneholder mange nye dikt som aldri har vært utgitt i bokform før, i tillegg til et utvalg av de beste diktene fra de tidligere samlingene 50 kubikks hjerte og Den siste. Som alltid formidler Trygve Skaug sine lune og kloke dikt om kjærlighet, trøst og lengsel på en måte som treffer hardt, mykt og bredt.

Krimbøker

Grethe Bøe, Mayday

Bokvårens mestselgende norske krim!

Den arktiske thrilleren Mayday av Grethe Bøe er årets store gjennombrudd blant norske krimromaner. Cathrine Krøger i Dagbladet mente den var en «Norsk krimsensasjon», mens Tor Hammerø i Nettavisen skrev at Mayday var «den beste krimdebuten han hadde lest noensinne. Grethe Bøe debuterte som forfatter med Mayday, men hun har i mange år skrevet og regissert internasjonalt prisvinnende spillefilmer og TV-serier fra nordområdene. Hun har bl.a. regissert Operasjon Arktis og Jørn Lier Horsts barne-krim-filmer.

Mayday er en uhyggelig aktuell, arktisk thriller. NATO-pilotene Ylva Nordahl og John Evans har en tilsynelatende umulig oppgave. De må krysse Sibirs iskalde tundra til fots – med fienden i hælene – for å komme seg til Norge og forhindre den ultimate katastrofen.

Mens forholdet mellom Russland og NATO er på frysepunktet, holder NATO sin største øvelse noensinne i Finnmark. Et F-16-fly med Ylva og John om bord havner i et sammenstøt med et russisk fly og blir skutt ned. Episoden utløser en storpolitisk krise, hvor både Russland og NATO tolker hendelsen som et angrep. Det eneste som kan hindre en altutslettende konflikt, er at Ylva og John kommer seg tilbake til Norge for å avsløre hva som egentlig skjedde. Jaget gjennom den ville, vakre arktiske tundraen oppdager Ylva at verken co-piloten John Evans eller dem hun har stolt på, er det de utgir seg for å være.

Terje Bjøranger, Kalifatet

Terje Bjøranger er utdannet jurist og jobber til daglig som politiadvokat i Kripos. Han har i en årrekke vært engasjert i forhold til æres-relatert kriminalitet, som tvangsekteskap, æresdrap, trusler og vold, og dette var hovedtema i debutboken Den tredje søsteren, som kom i 2010. Kalifatet er den fjerde krimromanen med den røffe politietterforskeren Charlie Robertsen i hovedrollen. Den starter som et kriminalmysterium og utvikler seg til en politisk thriller.  

Dramaet starter med at en ung mann funnet drept på Bygdøy. Han er iført en oransje dress og holder sitt eget hode i hendene. Tanken går umiddelbart til IS. Er det ekstreme islamister som står bak eller er det hele iscenesatt? For Charlie Robertson og hans kolleger starter det altså med etterforskning av en konkret forbrytelse, men det utvikler seg raskt til «en kamp mot klokka» for å unngå at en katastrofe skal inntreffe. 

Clare Mackintosh: Gissel

Du kan redde hundrevis av liv – eller det ene som betyr alt.

Clare Mackintosh er en av de nye stjernene innen britisk krim. Hun jobbet tolv år i politiet, før hun 2011 bestemte seg for å skrive på heltid. Det var en tragisk sak fra tiden i politiet som inspirerte henne til å skrive gjennombruddsromanen Jeg lar deg gå (2016) som fikk overveldende mottakelse internasjonalt og bare seksere og femmere av anmelderne her til lands. Nå er hun tilbake med Gissel som er et intenst psykologisk drama der hovedpersonen må velge mellom å redde hundrevis av liv eller det ene som betyr alt. Lee Child mener den er «hypnotisk god».

Atmosfæren om bord på den første direkteflyvningen fra London til Sydney er elektrisk. Det ryktes at det er mange kjendiser blant passasjerene på førsteklasse, og at journalister venter på bakken for å ta imot flyet. Mina er en av de utvalgte flyvertinnene til denne spesielle flighten. Hun prøver å fokusere på oppgavene sine, og ikke bekymre seg for katastrofale problemene hun har i ekteskapet og for den fem år gamle datteren som er hjemme sammen med ektemannen.

Da flyet er i lufta mottar Mina en lapp. Innholdet er gruoppvekkende. Det er noen som vil hindre at flyet når målet sitt – og de vet nøyaktig hvordan Mina kan presses til å samarbeide.

Sakprosa

Anita Krohn Traaseth, Fisken på disken

Anita Krohn Traaseth har de siste 15 årene vært toppleder blant annet i Innovasjon Norge og Hewlett-Packard. Hun har gjort seg bemerket også som blogger og forfatter. I Fisken på disken fortsetter hun der hun avsluttet i salgssuksessen Godt nok for de svina. Det er en erfaren toppleder som deler refleksjoner om å ta valg, stå i valg og si fra når det trengs. Også denne boka har ligget på toppen av bestselgerlista i flere uker.

Dette er en levende og personlig rapport fra en toppleder som er med på å iverksette store endringsprosesser. Om å forstå motstanden man møter, om makt og integritet. Og viktigheten i å finne mening i det man holder på med når det blåser som verst.

Begrepet Fisken på disken handler om å ta opp ting selv om det er vanskelig og risikofylt og ikke ta noe for gitt før fisken er på disken.

Lone Frank, Størst av alt

Hva er egentlig kjærlighet? Spørsmålet treffer Lone Frank hardt, da hun plutselig mister den, kjærligheten. Hennes kjæreste er død, familien er for lengst borte, og vennene er ikke så nære som hun trodde. Midt i livet går det opp for henne at hun har tatt kjærligheten for gitt og forstått svært lite av dens vesen og store betydning.

Sammen med en psykolog gransker hun sitt opphav, og deres samtaler sender henne ut på en annerledes reise – en vitenskapelig undersøkelse av kjærlighetens natur.

Kjærlighetens vitenskap er en ny disiplin. Den avdekker en historie som strekker seg fra de evolusjonære krefter, som har satt rammene for vår art, til den spissfindige hjerneaktivitet, som i siste instans former det enkelte menneskes kjærlighetsliv.

Størst av alt – om kjærlighetens natur er et puslespill, hvor Lone Frank forsøker å kartlegge kjærlighetens natur med brikker fra naturvitenskap, psykologi og kulturforskning og samtidig en personlig oppdagelsesreise som fører henne til et nytt sted i livet.

Per Roger Lauritzen, Norges beste omveier

Hvert år siden 2014 har NAF utgitt en ny reisehåndbok. De er skrevet for å vis frem noen av mulighetene for natur-, kultur-, og turopplevelser som finnes langs norske veier. Cappelen Damm reviderer noen av disse – på alle måter – klassiske reisehåndbøkene. Friskere, mer oppdaterte, mer informative og vakrere. Nye kart og bilder gjør dette allerede praktfulle verket enda bedre og mer funksjonelt, til glede for alle norske turreisende. 

Per Roger Lauritsen er forfatteren av tre bøker som guider deg for årets sommerferie, for Norge er fortsatt ditt nærmeste ferieland!

Omveier er ofte snarveier til de beste opplevelsene. Når veien er målet er Norges beste omveier en turguide for deg som søker deg litt utenfor allfarvei til noe litt mer enn det helt vanlige. Her får du alle de beste tipsene til disse bilturene.

Den andre boken er Norges beste bilturer. Det er den mest gjennomarbeidede og ajourførte tur-boken vi har for bilturisme i Norge. Boken er en smørbrødliste over de beste, mest spektakulære og innholdsrike bilturene i Norge. Ingen over, ingen ved siden.

Norge er full av plasser med fantastisk utsikt. Fra den ytterste skjærgården til de høyeste toppene kan du finne spektakulære rundskuer og mektige panoramaer. Norges beste utsikter er en guide til disse stedene, full av kuriosa, historikk og svært oppdatert på det siste nye i de beskrevne turene.

Eystein Hellstrøm Hoddevik, Virus på reisefot

Endelig et virus du kan glede deg med!

Virus er mer enn hytteforbud, skjenkestopp, og 1-meter’n – mer enn karantene og kohorter.  Det siste året har lært oss hvor viktig det er å forstå våre mikroskopiske følgesvenner, som på et blunk kan snu livet slik vi kjenner det på hodet. Vi glemmer ikke de fatale konsekvensene korona-viruset har hatt på verden.

Men dette er ikke første, og absolutt ikke siste gang, vi vil stå ovenfor en pandemi. Så hvorfor ikke lære av historien og vitenskapen på feltet – og humre litt i samme slengen?

Virus på reisefot tar lege Eystein Hellstrøm Hoddevik oss med på en lærerik reise i virusenes verden. Med et muntert og lettlest språk, gjør Hoddevik mannen i gata til virusekspert. Boken inneholder fortellinger om et knippe virus – som forfatteren selv sier: noen av de vanligste, i tillegg noen ekstremt «utspekulerte», og noen som er så farlige at du kan dø bare noen dager etter å ha blitt smittet. Da er vi advart. HIV, kopper, rabies, polio, norovirus, vorter, hepatitt, herpes, zika, ebola, influensa og covid-19 har fått plass i boken.

Julie Bjanes, Min insta-tur

Instagram-profilen Julie Bjanes er et ordentlig turmenneske! Hun ble mor som 21-åring, og begynte å pynte seg på fjelltur for å få brukt festkjolene hun hadde i skapet. Så tok det av i sosiale medier. Hun har nå over 15 000 følgere på Instagram. 

Julie elsker tur, og i denne inspirerende boken gir hun deg oppskrifter, turbeskrivelser og tips til turer du kan gå alene, sammen med trente og utrente og både med og uten barn. Boken er full av tips til hvor du finner de beste fotomotivene, den beste utsikten og hvordan ta de beste bildene. Denne boken gir deg inspirasjon til selv å gå mer på tur, og med konkrete turbeskrivelser, kart og fantastiske bilder er Min insta-tur en enkel, anvendelig og svært severdig bok! Du sitter igjen med noen fantastiske minner fra turene og bilder du stolt kan vise frem. Og opplevelser ingen kan ta fra deg!

Hunter Biden, Alt det vakre

Hunter Bidener jurist, kunstner og sønnen til president Joe Biden. Alt det vakre er en sjokkerende ærlig selvbiografi som har fått svært god mottakelse verden over.

Alt det vakre viser usminket hvordan Hunter Biden i årene etter broren Beaus død henfalt til stoffmisbruk, og gir et smertefullt innblikk i hans lange og tunge vei til rusfrihet. Det er en bok om en helt spesiell familie, med en helt spesiell historie. Det er også en fortelling om Joe, en helt spesiell far, som etter kona og datterens brå og tragiske død, måtte kombinere livet som nyvalgt senator med en tilværelse som alenefar for to små gutter.

At den samme faren skulle ende opp som USAs 46. president gjør Alt det vakre til en desto mer bemerkelsesverdig bok. Sjeldent har en sittende president og hans familie blitt skildret så hudløst og kjærlig fra innsiden.

David Attenborough, Et liv på vår planet 

Et liv på vår planet er en sterkt personlig fortelling om endringene som har skjedd i verden siste hundre år, omtrent like lenge som naturhistorikeren, forskeren og TV-personligheten Sir David Attenborough har levd på kloden. Dette er hans beretning om livet på jorden, og hans visjon for fremtiden her. I boka sier han:

«Jeg er 93. Jeg har hatt et ekstraordinært liv. Det er først nå jeg skjønner hvor ekstraordinært. Som ung mann følte jeg at jeg var der, ute, og opplevde den uberørte, ville natur – men det var en illusjon. Det har skjedd en tragedie i vår tid, knapt merkbar fra dag til dag, men tapet av planetens ville steder, det biologiske mangfold har blitt sterkt redusert. Det er dette som er det tragiske. Jeg har vært vitne til denne tilbakegangen. Et liv på vår planet er mitt vitnesbyrd og min visjon for fremtiden».

Attenborough spør seg selv hvordan kom vi til å gjøre dette, vår største feil – og hvordan, hvis vi handler nå, likevel kan vi likevel rette opp mye av feilgrepene våre. Vi har en siste sjanse til å gjenskape verden for oss selv og kommende slekter og gjenopprette den fantastiske planeten vi arvet.

Alt vi trenger er viljen til å faktisk gjøre det.