Ishiguro innfrir: – Får oss til å føle menneskehetens skjønnhet og sårbarhet på nytt

RomanerRomanerIshiguro innfrir: – Får oss til å føle menneskehetens skjønnhet og sårbarhet på nytt

En uke etter lanseringen av «Klara og Solen», strømmer det fortsatt på med lovprisende anmeldelser verden over.

Estimert lesetid 4min
Kazuo Ishiguro
«Alle» ventet på Nobelprisvinner Kazuo Ishiguros nye roman «Klara og Solen». Den kom ut 2. mars og har fått strålende kritikker. (Foto: Andrew Testa/NTB/NYT)

Kazuo Ishiguros etterlengtede Klara og Solen er hans første roman etter han vant Nobelprisen i 2017, og én uke etter verdenslansering, ser de skyhøye forventningene ut til å ha blitt infridd.

Alex Preston i The Observer kaller boka et mesterverk og skriver at romanen «får oss til å føle menneskehetens skjønnhet og sårbarhet på nytt».

Også hans kollega John Self i The Times er begeistret: «Dette er en roman for fans av Gå aldri fra meg, som den deler DNA med. Det er et DNA som består av følelelsesmessig åpenhet, en evne til å la oss se oss selv fra utsiden og en visjon for menneskeheten som ikke akkurat er optimistisk, men likevel sart, rørende og sann.»

Her kan du kjøpe Klara og Solen, og se andre romaner utgitt på norsk av Ishiguro.

En Kunstig Venn er hovedperson

Kazuo Ishiguros nye samtidsroman Klara og Solen handler både om kjærlighet og minner, men også om kunstig intelligens og fremtid. Hovedpersonen i romanen Klara er nemlig ikke et menneske, men en kunstig venn.

Ishiguro har lykkes godt med romanen, skal vi tro Frode Johansen Riopelle i Morgenbladet som skriver at «… man lukker Kazuo Ishiguros nyeste bok beriket av et forfriskende barnaktig blikk på vennskap, hvor fenomener som klikkdannelse, rivalisering og utstøtelse blir underliggjort.»

Også NRKs Anne Cathrine Straume har skrevet at Klara og Solen tidvis er både rørende og skummel: «Klara og Solen er en foruroligende fabel og dristig samtidskritikk, lettlest og utfordrende på samme tid.»

En rørende og innsiktsfull historie

Romanen er en bok som snakker til oss fra et uventet hold. Klara er en Kunstig Venn – en form for kunstig intelligens utviklet for å hjelpe unge mennesker inn i voksenverdenen. Hun står i et utstillingsvindu og kan observere det som foregår utenfor. Der ser hun hvordan menneskene forholder seg til hverandre, mens hun håper på at det snart blir hennes tur til å bli valgt ut. En dag får hun blir med Josie hjem, en jente på 13 år. Det tar ikke lang tid før Klara forstår at det mennesker lover, ikke nødvendigvis er til å stole på.

Stein Roll i Adresseavisen er også imponert over Klara og Solen. Han skriver i sin anmeldelse:

«Det gåtefulle i Klaras plan for å hjelpe Josie, med sine bønner til sin venn solen, er nydelig beskrevet. Det er noe blåøyd og håpefullt over denne romanen som forfatteren med sitt delikate språk, uten tekniske forklaringer hvordan en så kul robot blir til, sjarmerer denne leser, i en flott oversettelse.»

En bok som gir næring til sinnet

Anne Enright oppsummerte den slik i sin storslagne anmeldelse i The Guardian: «Klara og Solen er en bok om hva det vil si å være menneskelig. Det at Ishiguro er i stand til å få slike store spørsmål til å fremstå som så essensielle og så enkle, er bare én av grunnene til at han fikk Nobelprisen … Folk kommer til å elske denne boka,» skriver Enright.

Gabriel Michael Vosgraff Moro i VG triller terningkast 5 for romanen:

«Det mest bemerkelsesverdige ved Klara og Solen er fortellerstemmen. Å sanse verden gjennom blikket til en kunstig intelligens, er utvilsomt et grep som gir nye perspektiver og fremmedgjør tilværelsen. I sentrum står spørsmålet om hva som gjør oss til mennesker. Finnes det noe unikt i hver og en eller er kjernen i menneskehjertet utbyttbart?»

Moro fortsetter: «Kunstige intelligenser har de seneste årene dukket opp i stadig flere samtidsromaner. Ishiguros bidrag er definitivt et høydepunkt, for Klara og Solen brenner seg fast og gir næring til sinnet. Mer kan man ikke forlange», skriver han.

Her kan du kjøpe Klara og Solen, og se andre romaner utgitt på norsk av Ishiguro.