En gnistrende fortelling om å velge mening i livets siste dager

SkjønnlitteraturRomanerEn gnistrende fortelling om å velge mening i livets siste dager

I «Mange mil før mørket faller» lar Jocelyne Saucier leserne være med å løse et litterært mysterium – og på en fascinerende togreise i både tid og rom.

Estimert lesetid 4min
Foto av Jocelyne Saucier med omslag til boka «Mange mil før mørket faller»
Jocelyne Saucier (f. 1948) er en av det fransktalende Canadas mest bejublede og prisbelønte romanforfattere. «Mange mil før mørket faller» er hennes første nye roman siden den internasjonale bestselgeren «Det regnet fugler». (Foto: Ariane Ouellet)

Gladys er 76 år gammel. En dag stiger hun inn på lokaltoget uten å si fra til noen, og forsvinner fra den lille landsbyen Swastika midt i Ontario, hvor hun har bodd i mer enn 50 år.

Naboene og vennene spør seg hva som kan ha fått henne til å forlate det etablerte og trygge. Gladys gir ikke lyd fra seg, men hun blir observert – på forskjellige saktegående lokaltog, underveis fra øst til vest og nord til sør gjennom provinsen. Hun stiger av her og der, men reiser bare videre.

Hva er det Gladys driver med? Og hvorfor har hun forlatt sin ustabile datter Lisana?

Jocelyne Sauciers andre bok på norsk har form som et forsvinningsmysterium. Men egentlig er Mange mil før mørket faller en litterær roman om å velge seg en meningsfull tilværelse den siste tiden før døden setter punktum. Det Gladys’ omgivelser snart forstår, er at Gladys er alvorlig kreftsyk. I stedet for å legge seg og vente, har hun begitt seg ut på en avsluttende togreise, en reise som foregår både fysisk og i minnet.

Mange mil før mørket faller kan du bestille hjem her.

Skoler på to hjul

Jocelyne Saucier ble født i 1948 og debuterte som romanforfatter i 1996. Det store gjennombruddet kom i 2011 med Det regnet fugler, som brakte henne både den viktigste litterære utmerkelsen i det franskspråklige Canada og Francophonie-prisen for beste franskspråklige roman skrevet av en ikke-fransk forfatter.

Nåtidsplanet i Det regnet fugler handler om tre eldre menn som har etablert seg langt ute i skogen for å runde av livet fri fra bånd og ansvar. Parallelt forteller Saucier om et av de store traumene i Canadas historie, de store skogbrannene som raserte deler av Ontario og Quebec på begynnelsen av 1900-tallet.

I Mange mil før mørket faller utgjør skoletog en fascinerende historisk kontekst. Mellom 1926 og 1967 sendte myndighetene ut en rekke «skoler på hjul» som brakte kunnskapen til bittesmå rurale samfunn. Passasjervogner ble bygd om til mobile klasserom. Typisk stoppet skoletogene én uke på hvert sted. Det kunne gå måneder før neste besøk, og i mellomtiden jobbet landsbybarna med hjemmeoppgaver.

Gladys i Mange år før mørket faller vokste opp i et skoletog. Hun ble sågar født i et. Faren var lærer, og familien hadde en ombygd passasjervogn som hjem store deler av året. Siden hun kom inn i livet i et tog, vil hun også gå ut av livet i et tog.

SAGT OM «DET REGNET FUGLER»

«En av de vakreste bøkene»

Bente Erichsen, tidligere direktør for Nobels Fredssenter og teatersjef for Riksteateret om Det regnet fugler:

«[Det] For det er en av de vakreste bøkene jeg har lest på lenge, om det å være gammel, langt inne i de kanadiske skoger. Skog er gjenkjennbart, og viktig for meg, jeg har jo bodd på Finnskogen noen år og trekkes til gran og furulegger. Men den boken er så mye mer, det handler om frihet, om verdighet, om å leve og å dø slik man ønsker. Og den handler om kjærlighet. I tillegg er den bygget opp på en original måte, så den er spennende som en kriminalroman. Men mest av alt tror jeg at jeg likte den, fordi den var så livsbejaende, selv om vi snakker om alderdom og alderdommens tristesse.»

– Sitert fra Vi over 60

Les mer om Jocelynes Sauciers forfatterskap her.

 

Blir med på reisen

Noe av det mest påfallende med Jocelyne Sauciers romaner er at hun bevisst unngår lineær kronologi. I stedet fortelles historien gjennom tidsmessige hopp og vekslende perspektiver. I Mange mil før mørket faller befinner fortellersynsvinkelen seg hos en mannlig togentusiast i 40-årene. Han har ingen relasjon til Gladys i utgangspunktet, men blir emosjonelt berørt av historien om kvinnen som ville avslutte livet på toget.

Fra skrivebordet, og gjennom intervjureiser til Gladys’ etterlatte, forsøker han å tegne opp ruten hun tok før hun døde, på kryss og tvers i Ontario. Ved at jeg-fortelleren ekspliserer fortellerøyenblikket – han refererer til at han sitter og skriver – føler vi lesere at vi er med på reisen og på å løse mysteriet.

Fortellergrepet bærer også i seg en diskusjon om hvordan man kan gjengi et levd liv. Ved at fortelleren lar kollektivet av naboer, familie og gamle venner komme til orde, blir vi kjent med Gladys på ulike måter. Mange mil før mørket faller lærer oss at det er det vi er for andre som først og fremst utgjør hva og hvem vi egentlig er. Dessuten, og dette er en tydelig parallell til Det regnet fugler, antyder Saucier at ordet alene ikke er tilstrekkelig for å gjengi kompleksiteten i et langt liv.

Museumsgjenstander

Jocelyne Saucier har lenge hatt en posisjon som Quebec og Ontarios store kronikør. Selv har hun bodd det meste av livet i Abitibi-Témiscamingue nordvest i Quebec, åtte timers biltur fra regionshovedstaden Montréal.

I 2021 ble en museumskurator så engasjert av Det regnet fugler og Mange år før mørket faller at hun bestemte seg for å lage en utstilling om de historiske hendelsene som beskrives i bøkene. I byen Timmens og på nettsiden 101 Experiences kan man nå besøke In the Footsteps of Jocelyne Saucier og se ruten som Gladys fulgte.  

Etter utgivelsen av Mange mil før mørket faller ble Saucier tildelt L’Ordre des arts et des lettres du Québec.

Mange mil før mørket faller kan du bestille hjem her. Boka er oversatt til norsk av Amanda Aaserød.