Gullår for Cappelen Damm-forfattere

SkjønnlitteraturRomanerGullår for Cappelen Damm-forfattere

I år det et enormt prisdryss over Cappelen Damm-forfatterne, inkludert Bokhandlerprisen til Tore Renberg og Brageprisen til Beate Grimsrud og Jenny Jordahl.

Estimert lesetid 5min
omslag av prisvinnende bøker
2020 har vært et godt bokår med mange kritikerroste bøker. Cappelen Damms forfattere har vunnet en rekke priser, inkludert Brageprisen og Bokhandlerprisen

2020 har vært et spesielt år som alle vil huske. Heldigvis har det også vært et år der boken igjen har fått en sentral plass i folks liv. Mange snakker om tidenes bokhøst, og mange av landets ypperste forfattere har utgitt noen av sine beste bøker.

For Cappelen Damms forfattere er det et gullår med høsting av mange av de gjeveste prisene og meget godt salg. Tore Renberg har fått Bokhandlerprisen, Jenny Jordahl Brageprisen for beste barne- og ungdomsbok og Beate Grimsrud Brageprisen for beste skjønnlitterære bok.

I tillegg har flere Cappelen Damm-forfattere fått andre viktige priser, og 23 Cappelen Damm-bøker har i år fått terningkast 6 av avis-anmelderne.

Årets beste bok ifølge bokhandlerne

Tollak til Ingeborg er årets beste bok, ifølge alle som jobber i norsk bokhandel. Selve prisutdelingen var i år digital, men Tore Renberg fikk likevel uttrykke sin begeistring til alle landets bokhandlere:

«Dette var skikkelig herlig! Jeg takker for tilliten fra norske bokhandlere, som har stemt fram Tollak til Ingeborg. Det er himla gjevt å få denne anerkjennelsen fra de storlesende fotsoldatene som arbeider på golvet i norsk bokheim, ansikt til ansikt med leserne. Jeg vil også hilse til mine mange gode kolleger, jeg vet konkurransen var svært sterk i år.»

Brageprisen for skjønnlitteratur til Beate Grimsrud

Brageprisen er en av litteratur-Norges gjeveste priser. Vinnerne bestemmes av en oppnevnt jury. I år ga de Brageprisen for beste skjønnlitterære bok til Beate Grimsruds Jeg foreslår at vi våkner.
Her er klipp fra juryens begrunnelse:

«Den rommer alt man håper skal befinne seg mellom to permer når man åpner en ny bok. Vinnerromanen er rett og slett et overflødighetshorn av skarpe formuleringer, presise observasjoner, svimlende filosofiske tanker og vilter fantasi. (…)

Vi skulle så gjerne fått anledning til å følge dette unike og fantastiske forfatterskapet i mange år fremover, men slik gikk det dessverre ikke. Vi er derfor svært glade for å kåre Jeg foreslår at vi våkner av Beate Grimsrud som døde tidligere i år til vinner av årets Bragepris for skjønnlitteratur. Romanen er et høydepunkt i et originalt forfatterskap med solide, slitesterke bøker som fortjener et langt liv.»   

Bragepris for barn- og ungdom til Jenny Jordahl

Brageprisen for barn- og ungdomslitteratur ble i år tildelt Jenny Jordahl for hennes tegneseriebok Hva skjedde egentlig med deg?

Jenny Jordahl er illustratør, designer, blogger og tegneserietegner og forfatter. Hva skjedde egentlig med deg? en tankevekkende tegneserie om vennskap, utenforskap og å leve med spiseforstyrrelser.

Brageprisjuryen uttaler om vinneren:

«Vinneren i kategorien barne- og ungdomslitteratur behandler alvorlig problematikk og gjør inntrykk på leseren. Likevel er den lett å lese og viser stor omsorg for – og tillit til – barneleseren. Årets vinnerbok er en viktig bok som engasjerer gjennom flere sanser: Den presise dialogen mellom personene illustreres av levende tegninger, og er intens i både form og innhold. Tydelig fargebruk, ordløse oppslag og en visuell framstilling av hovedpersonens indre forsterker de ulike følelsene hennes.

Det er en veletablert forfatter og illustratør som er årets prisvinner – med en bok som lar oss komme tett på et barn med spiseforstyrrelser. Gratulerer til Jenny Jordahl med Brageprisen for den grafiske romanen Hva skjedde egentlig med deg?»

Brages hederspris til Dag O. Hessen

Dag O. Hessen ble tildelt Brages hederspris for sitt bidrag til å bygge bro mellom vitenskap og allmennheten. 

Brageprisuryens begrunnelse: 

«Årets hedersprisvinner representerer i forbilledlig grad en slik virksomhet gjennom faglig tyngde og personlig entusiasme. Dagens akademiske regime belønner forskningsorienterte publiseringer på engelsk i spesialiserte fagtidsskrifter. Likevel klarer årets hedersprisvinner å kombinere en posisjon som ener innen sitt snevrere fagfelt med engasjerende formidling av et bredere fagstoff til et norsk allmennpublikum. Dette er popularisering av vitenskap på sitt aller beste. (…) I 2020 har prisvinneren utgitt to bøker som viser spennet i hans formidlingsiver: én faktabok for barn om insekter og småkryp, og én bok om klimasaken, der han appellerer til oss alle om å bidra til at verden vipper ned på riktig side i en utfordrende tid. Som NRK sa i sin anmeldelse av sistnevnte bok: «Gi oss flere (…) slike bøker, og flere slike professorer.»

Riksmålsforbundets litteraturpris, Språkprisen m.m.

Cappelen Damm forfattere har også høstet en rekke andre priser i år. Vi kan for eksempel nevne at Karin Fossum og forfatterne av ungdomsboken Helt ærlig, Astrid Nylander Almaas og Kirsten Holtmon Resaland, ble tildelt Riksmålsforbundets litteraturpris 2020.

Torgrim Eggen mottok Språkprisen 2020, mens Marianne Mjaaland fikk Åpenhetsprisen og Martin Svedman Saabye-stipendet. I tillegg har Hedda H. Robertson fått Tanums kvinnestipend, Ingvild Schade fikk Bjørnsonstipendet og Kim Leine Vestfold og Telemarks litteraturpris.

Flere Cappelen Damm-forfattere er nominert til viktige priser som ennå ikke er utdelt, blant annet er romanene til Tore Renberg og Ida Fjeldbraaten nominert til P2-lytternes romanpris.

Bokhandlerne jubler for et godt førjulssalg, og vi konstaterer at det er et gullår både for leserne og Cappelen Damms forfattere.