Jenny Jordahl vant Brageprisen i kategorien barn: – En viktig bok som engasjerer

BarnebøkerBarn 8-10 årJenny Jordahl vant Brageprisen i kategorien barn: – En viktig bok som engasjerer

Jenny Jordahl har imponert både fagmiljø og anmeldere med «Hva skjedde egentlig med deg?». I kveld vant hun årets Bragepris i kategorien for barn.

Estimert lesetid 4min
Jenny Jordahl
Vinner av årets Bragepris i kategorien for barn er Jenny Jordahl med utgivelsen «Hva skjedde egentlig med deg?» Selv ble hun skikkelig overrasket, men glad da hun fikk nyheten (Foto: Guri Pfeifer.)

Illustratør, tegneserietegner og forfatter Jenny Jordahl er kjent for sin evne til å ta opp alvorlige temaer i gjenkjennelig, humoristisk tegneserieform.

Nå har hun vunnet kanskje den gjeveste prisen av alle, Brageprisen i kategorien barn, for sin siste bok Hva skjedde egentlig med deg?

Forfatteren selv innrømmer at hun ble helt tatt på senga:

– Det er jo HELT utrolig! Jeg ble så enormt overrasket og glad samtidig at jeg holdt på å dette av stolen på hjemmekontoret. Jeg klarer ikke helt å gi uttrykk for hvor mye det betyr, sier Jenny Jordahl.

Hva skjedde egentlig med deg? har ikke vært noen enkel bok å lage, men nå kjennes det jo virkelig verdt strevet og alle nervene. Fantastisk! 

Tør ta leseren med inn i mørket

I begrunnelsen for prisen sier juryen at utgivelsen «behandler alvorlig problematikk og gjør inntrykk på leseren. Likevel er den lett å lese og viser stor omsorg for – og tillit til – barneleseren». Videre sier de at den er «en viktig bok som engasjerer gjennom flere sanser: Den presise dialogen mellom personene illustreres av levende tegninger, og er intens i både form og innhold.»

Redaktør Ina Vassbotn Steinman er også dypt imponert over boka, og veldig glad for at prisen i år gikk til Jordahl:

– I Hva skjedde egentlig med deg? formidler Jenny et utrolig sårt og vanskelig tema på en måte som engasjerer leseren fra første til siste side. I denne boka får vi oppleve gnistrende gode dialoger, troverdige karakterer og mørke tanker vi kan kjenne oss igjen i. Jenny tør å ta med seg leseren inn i mørket, for så å slå på lyset, sier redaktøren.

Hva skjedde egentlig med deg? er prisen verdig på alle måter, forklarer Steinman, både fordi den litterært sett leverer på aller høyeste nivå, men aller viktigst: den tilfører barnelitteraturen noe nytt og spennende, som treffer blink hos målgruppa.

Bør leses, spres, likes og deles

Finn Skårderud, som er psykolog og driver spiseforstyrrelsesinstituttet Villa Sult, jobber både med behandling, forskning, undervisning og utdannelse. Han er spesialist på spiseforstyrrelser, og var ikke sen med å anbefale Hva skjedde egentlig med deg?Villa Sults facebookside da den utkom:

– Jenny Jordahl har laget en flott tegneserie om spiseforstyrrelser for barn og unge! Tegningene og fortellingene viser hvor brutale unge folk kan være med hverandre. Og de voksne er omtrent like klønete og uopplyste som de er velmenende. Jenny Jordahls bok bør leses, spres, likes og deles, skriver han.

Utseende virker ofte viktigere enn mennesker

I Hva skjedde egentlig med deg? møter vi Janne. Janne er ikke som de andre i familien sin. Det sier bestemor. De andre er slanke, mens Janne er stor. Hva skjedde egentlig med henne?

Jenny Jordahl ville vise hvor vanskelig det er både for barn og voksne å navigere i et samfunn hvor kropp og utseende ofte virker viktigere enn mennesker.

– Vi lever i en veldig kroppsfokusert verden, der mange tjener gode penger på å gi oss dårlig selvbilde, sier Jordahl.

– Og barn lever ikke i en boble – de er med i det samme samfunnet som oss voksne og blir påvirket av det. Hvert år kommer det ut rapporter som viser at stadig yngre barn har et vanskelig forhold til kropp og utseende. Det er veldig trist.

Hovedpersonen i boka er Janne, en jente som strever med å finne sin plass blant omverdenen. Illustrasjon: Jenny Jordahl

11 år og møtet med stringtruser: «ordentlig guffent»

Universet i Hva skjedde med egentlig med deg? er en blanding av Jordahls egen oppvekst, historier hun har hørt – og mye diktning.

– Jeg har blant annet lest meg igjennom gamle dagbøker for å huske hvordan det var å være 11 år da stringtrusene og magetoppene for barn gjorde sitt inntog på tidlig 2000-tall. Ordentlig guffent! 

Hun håper at boka kan hjelpe barn som deler Jannes erfaringer.

– Jeg håper at boka kan gi støtte til barn som er i samme situasjon som Janne, og hjelpe dem med å takle vanskelige og vonde følelser. Men jeg tror også at mange andre, både voksne og barn, kan relatere seg til – og lære av – både Janne og foreldrene hennes.