Gro Jørstad Nilsen tipser: Fem romaner om livet i utkanten

SkjønnlitteraturRomanerGro Jørstad Nilsen tipser: Fem romaner om livet i utkanten

Det er selvsagt ikke bare byen som har spenstige fortellinger om seg selv. Her har forfatter og kritiker Gro Jørstad Nilsen plukket ut fem bøker som viser oss periferien på godt og vondt.

Estimert lesetid 4min
Foto av bokomslag med berlevåg i bakgrunnen
Gro Jørstad Nilsens nye roman «Det lille steds forbannelse» foregår i Berlevåg, som sees i bakgrunnen over. Boka har fått fem av seks hjerter i Bergens Tidende. (Foto: Maltesen/Wikimedia Commons)

Bygda, småbyen, øysamfunnet, småstedet, landsbyen. Tar man turen utenfor de største byene dukker de ulike små stedene opp som perler på en veldig flokete snor.

På et av disse stedene, som befinner seg langt, langt fra storbyvrimmelen, foregår forfatter og litteraturkritiker Gro Jørstad Nilsens nye roman Det lille steds forbannelse.

«Forunderlig alvorsfylt underholdningsroman fra en astrologitelefonsentral i det nordligste nord.», skriver kritiker Jan Askelund i Bergens Tidende og gir boka fem av seks hjerter.

Forfatter og berlevåging Gro Jørstad Nilsen anbefaler her fem bøker som foregår langt fra storbygryta. (Foto: Hilde M. Hjertnes)

Dunkelt i Berlevåg

I Det lille steds forbannelse tas vi med inn i en verden der ting kanskje ikke er helt som de ser ut ved første øyekast.

Vi er i Berlevåg, hvor midnattssola skinner sommeren igjennom. Men når sola snur, går det ubønnhørlig mot mørketid.

Tonje får jobb på Agnes Hansens nyetablerte astrologitelefon. Sakte, men sikkert vikles hun og de andre innbyggerne inn i et psykologisk spill hvor grensen mellom fantasi og virkelighet viskes ut.

Agnes Hansen viser seg nemlig å være en entreprenør med sans for å utnytte mulighetene som byr seg i kjølvannet av nedleggelsen av fiskemottaket. Hun er tidlig ute og kjøper opp eiendom i den fraflytta bygda; doktorboligen, fiskebruket, hotellet og Kjølnes fyr. Sistnevnte sted har kunstneren Andreas residens, og det går ikke lang tid før han også vikles inn i Berlevågs og Agnes’ nett når det skal arrangeres karneval.

Gjenkjennelig eller ei, myteknusende eller ei – under anbefaler Gro Jørstad Nilsen fem fortellinger fra utkanten om bl.a. raringer rundt Tyrifjorden, oppfinnsomhet i en gammel industriby og viltre og uforutsigbare finner.

Det lille steds forbannelse kan bestilles hjem her.
Kjøp Det lille steds forbannelse som e-bok her.

Fem fortellinger fra utkanten

Elvestengfolket av Thure Erik Lund

Romanens hovedperson Tomas Olsen Myrbråten vokser opp i indre Buskerud. Boken forteller om forskjellige raringer og eksentriske familier som lever i dette bygdemiljøet rundt Tyrifjorden. Vi møter blant annet det det gåtefulle elvestengfolket, storfamilien som bor på flåter om sommeren. Vi får vite om alt fra underlige mattradisjoner, til fordeler og ulemper med å bo under rotvelter.

Dette er en helt spesiell bygderoman fylt med et pussig, originalt og hjemmesnekret ordforråd. 

Samtale ventar Marit Eikemo

Romanen handler om den utbrente journalisten Elisabeth Brenner fra Bergen. Hun får ny jobb med å samle inn dialektprøver fra den lille industribyen Einvik.

Boka er en røverhistorie fra et lite sted som inneholder mye komikk, desperasjon og oppfinnsomhet, og hvor sosiale medier som Facebook spiller en like viktig for handlingen som dialektprøver. Romanen handler også om bygdens overlevelse i den postindustrielle tidsalder, og om det mørke som kan vokse frem når fabrikkene forsvinner.

Fluenes herre  William Golding

Et lite sted kan også være et isolert øysamfunn, som i romanen Fluenes herre. Den handler om et fly med engelske skolegutter som styrter på en øde øy i Stillehavet. Piloten dør og ungdommene må dermed klare seg selv, mens de venter på å bli funnet. 

Boken beskriver hvordan det danner seg stammesamfunn med stadig mer primitive ritualer. Den beskriver hvordan all medmenneskelighet gradvis går i oppløsning i det lille samfunnet, og erstattes med rovdyrinstinkter og en alles kamp mot alle.

Populærmusikk fra Viittula Mikael Niemi  

Denne spinnville oppvekstromanen foregår på et lite sted i Nord-Finland, nærmere bestemt Pajala i Tornedalen, som ligger på grensen til Sverige. Her følger vi den unge Mattis og hans tause kameraten Niilas i hverdagen blant Pajalas mange crazy og outrerte personer.

Dette er en vilter og uforutsigbar bok, fylt med overdrivelser som byr på mye humor. Samtidig skildrer den hvordan livet på et lite sted endret seg på slutten av sekstitallet, da de moderne tider gjorde inntog med asfaltlegging og nymotens popmusikk.

Mord i prestegården Agatha Christie 

Ingen har skrevet bedre om driftige kvinnfolk på små steder enn Agatha Christie. For eksempel den skarpskodde landsbydetektiven miss Marple, som løser mordmysterier på det lille stedet St. Mary Mead.

I Mord i prestegården blir oberst Protheroe funnet død på prestens kontor. Det viser seg å være hele syv mistenkte som har gode grunner til å ta livet av ham. Miss Marple har inngående kjennskap til all sladderen som foregår på stedet, og klekker ut en finurlig plan for å ta morderen. Kriminialromanene om miss Marple er det fremste beviset på at små damer fra bygdene besitte en rekke talenter, slik som Agnes Hansen i Det lille steds forbannelse.