Celeste Ng: – Håper «Små branner overalt» kan gi norske lesere et innblikk i rasedynamikken i USA

SkjønnlitteraturRomanerCeleste Ng: – Håper «Små branner overalt» kan gi norske lesere et innblikk i rasedynamikken i USA

Men bestselger-forfatteren forteller at hun aldri begynner med en moralsk leksjon i bakhodet.

Estimert lesetid 6min
Foto av Celeste Ng med omslaget til «Små branner overalt»
Celeste Ngs «Små branner overalt» har ligget 60 uker på New York Times’ bestselgerliste. Nå kan du se serien basert på boka på Amazon Prime. (Foto: Kevin Day Photography)

«En av hovedtrådene i boka, tror jeg, er blindsonene som priviligerte folk – ofte hvite – vanligvis har, selv om det er i beste mening», skriver forfatter Celeste Ng i en e-post til Boktips.

Mens statuer faller, amerikanske gater er fylt opp av demonstranter, og svarte mennesker stadig blir drept og undertrykt av politiet, troner hennes Små branner overalt på toppen av bestselgerlistene.

Det er kanskje ikke så rart: I tillegg til å være en spennende og medrivende page-turner, utforsker boka noen av problemene som uungåelig oppstår i møte mellom folk av forskjellig rase- og klasse-bakgrunn. Uansett intensjoner.

Velmenende blindsoner

Handlingen i Små branner overalt spilles ut i Shaker Heights, et nabolag der alt er nøye planlagt, fra de symmetriske veiene til husenes avstemte farger.

Det meste er billedskjønt og perfekt, akkurat som livet til familien Richardson. Mor, far og de fire barna utgjør er en vellykket og velmenende familie i det øvre sjiktet av middelklassen.

Men som Ng antyder, er de kanskje litt for vellykede og velmenende. På et tidspunkt utbryter for eksempel Lexie, den eldste Richardson-datteren: «Jeg mener, vi er heldige. Ingen her ser rase».

En dag kommer den gåtefulle kunstneren Mia og hennes tenåringsdatter Pearl til nabolaget og leier et hus av familien Richardson.

Mia og Pearl knytter seg raskt til de fire barna i Richardson-familien, et vennskap som vil stille flere spørsmålstegn ved de verdiene begge familiene har tatt for gitt.

Små branner overalt blir serie

I skrivende stund har boka har ligget på New York Times’ bestselgerliste i 60 uker.

Nå har også Little fires everywhere, som romanen originalt heter, blitt utviklet til en av de store, nye satsingene på strømme-markedet i USA denne våren, med Reese Witherspoon som både produsent og i rollen som Elena Richardson.

Produsentene og manusforfatterne har gjort en fantastisk jobb med å gjøre Shaker Heights-universet levende

I sommer kan også nordmenn få gleden av serien via strømmetjenesten Amazon Prime.

Ng (uttales Ing, slik det pedagogisk nok presiseres i forfatterens Twitter-navn @pronounced_ing) forteller at hun er spent på hvordan serien vil bli mottatt av fansen. Selv er hun svært fornøyd med resultatet.

– Produsentene og manusforfatterne har gjort en fantastisk jobb med å gjøre Shaker Heights-universet levende, og skuespillerne er fantastiske – spesielt de unge har imponert meg stort, sier Ng.

– Utforsker rase fra en annen vinkel

De som allerede har lest boka, vil merke seg noen markante endringer når de ser serien. Som at Mia og Pearl, hvis rase aldri spesifiseres i boka, er castet som svarte karakterer, spilt av Kerry Washington og Lexi Underwood.

– Det gjør at serien utforsker rase fra en annen vinkel enn boka gjør, mener Ng.

De beste adaptasjonene er de som får leve sitt eget liv.

Hun hadde aldri noen forventninger om at adaptasjonen skulle bli en plettfri kopi av boka.

– De beste adaptasjonene er de som får leve sitt eget liv. Det er litt som en coverlåt: Man vil høre den samme melodien og teksten, men man vil også høre den nye artistens fortolkning. Du vil ikke at det skal høres prikk likt ut som originalen, sier Ng.

– Alle endringene som har blitt gjort føles trofast til karakterene og romanfortellingen, og vel så viktig, at de utforsker de samme større temaene: Rase, klasse og morskap. 

Så for seg Mia og Pearl som hvite

Problemene som følge av Amerikas lange historie med undertrykkelse av svarte og andre minoriteter, var ikke et tema Ng bevisst ønsket å ta opp.

– Jeg begynner aldri med en moralsk leksjon i bakhodet når jeg skriver, sier hun.

Jeg begynner aldri med en moralsk leksjon i bakhodet når jeg skriver

Tvert i mot, ser hun ikke de tematiske trådene før hun har skrevet ferdig førsteutkastet. Først da får hun det nødvendige overblikket over fortellingen.

– Da jeg skrev Små branner overalt, forstod jeg etterhvert at jeg var interessert i å utforske rase- og klasse-problematikk fordi det er de problemene jeg opplever i mitt eget liv.

Ng er født og oppvokst i Pennsylvania, USA, etter at foreldrene hennes flyttet fra Hong Kong på sekstitallet. Som kvinne av asiatisk utseende, har hun tweetet om noe av utfordringene hun møter – som for eksempel i møte med media:

– Vil aldri late som jeg kan oppsummere helheten

Samtidig er hun fullt ut bevisst på at hun ikke kan ta innover seg den opplevelsen mange svarte amerikanere har. Da hun skrev boka, så hun for seg at Mia og Pearl tilhørte den hvite arbeiderklassen.

At disse i serien har blitt svarte karakterer, tror Ng kan være med å utvide perspektivet i historien.

Små branner overalt utforsker noen av disse problemene, men det er definitivt ikke hele historien

– Takket være de svarte skuespillerne og manusforfatterne som har jobbet med serien, skildrer adaptasjonen også noe av opplevelsen til de svarte.

Selv om hun trekker frem rase, klasse og morskap som de viktigste tematiske trådene i boka, har hun ingen illusjoner om at fortellingen hennes skal gi et nøyaktig bilde av de mange hundre årene med rasediskriminering i USA.

– Jeg vil aldri late som jeg kan oppsummere helheten i rasesituasjonen i USA. Det er utrolig komplisert, og det er mange historier som ikke har blitt fortalt. Små branner overalt utforsker noen av disse problemene, men det er definitivt ikke hele historien, sier Ng.

– Les svarte forfattere

Også her hjemme har den siste tiden vært preget av diskusjoner omkring rasisme. I aviser og på sosiale medier har mange gitt uttrykk for at de ønsker å øke forståelsen av rasisme-problematikk og hva som skjer i USA. Ng tror hennes bok kan være en inngangsport for mange, men advarer mot å la det bli med det.

Jeg håper Små branner overalt kan gi norske lesere og seere et innblikk i rasedynamikken i USA

– Jeg håper Små branner overalt kan gi norske lesere og seere et innblikk i rasedynamikken i USA, og forhåpentligvis inspirerer dem til å lære mer om hva som foregår. Men da spesielt gjennom arbeidet til svarte forfattere og filmskapere, sier Ng.

For tiden jobber Ng både med en ny roman og med TV-adaptasjonen av hennes debutroman, Everything I never told you.

Riktignok langsomt, takket være lockdown og at skolen til sønnen min er stengt. Men jeg gleder meg over å starte på noe nytt, forteller Ng.

Mens du venter, kan du altså både lese og se Små branner overalt, og forhåpentligvis bli både underholdt og litt klokere på samme tid.

Boka er tilgjengelig i fysisk format og som e-bok.
Serien
Little fires everywhere strømmes via Amazon Prime.