Sommerens store leseropplevelser

KlassikereUkategorisertSommerens store leseropplevelser

Sterke historier, litterær kvalitet og nok sider til å fylle noen late dager. Ta deg tid til en av sommerens store leseropplevelser, eller sats på å få med deg alle tre.

Estimert lesetid 4min
Portrett av Goliarda Sapienza
Italienske Goliarda Sapienza (1924-1996) var datter av datidens mest kjente italienske sosialister. Sapienza skrev flere romaner, hvorav «Gledens kunst» regnes som mesterverket. Hun jobbet med boken fra 1967 til 1976, og pantsatte møbler, bilder og smykker – og begikk til og med et tyveri – for å ha penger til livets opphold. Den forble imidlertid upublisert helt til 2005. (Foto: Archivio Sapienza Pellegrino)

Sommerferie betyr tid til å lese ordentlig gode, tjukke bøker. Plukk for eksempel med deg en usømmelig klassiker av Goliarda Sapienza, Gabriel Tallents bejublede debutroman om overlevelse eller et forstadsdrama av Celeste Ng som hoppet rett inn på bestselgerlisten til New York Times.

Glemt klassiker endelig på norsk

Goliarda Sapienza, Gledens kunst (oversatt av Aleksander Melli)

Gledens kunst ble skrevet over en periode på ni år, fra 1967 til 1976. Da forfatteren døde i 1996, hadde hun ikke publisert noe på ti år. Ingen italienske forlag ville ta i det som skulle bli hennes mest kjente verk, på grunn av dets «usømmelighet». Manuskriptet ble liggende i skuffen i flere tiår før det ble hentet frem og gitt ut som en «glemt klassiker» i Italia og Frankrike i 2005–2006.

I boka følger vi den sicilianske kvinnen Modesta fra hun blir født i året 1900. Med sin sterke personlighet utfordrer hun samtidens moralitet. Modesta vokser opp i fattige kår, men skjønner tidlig at hun er eslet for noe stort. Ved hjelp av ynde og intelligens greier hun å gifte seg med en aristokrat uten å gå på akkord med sine innerste verdier. 

«Oppslukende bestselger om livet i suburbia»

Celeste Ng, Små branner overalt (oversatt av Kirsti Vogt)

Tre uker etter at paperbacken ble sluppet, toppet Små branner overalt bestselgerlisten til New York Times. Dagsavisen synes den er «gnistrende god» og kaller den en «oppslukende bestselger om livet i suburbia».

I Shaker Heights er alt nøye planlagt, fra de symmetriske veiene og husenes avstemte farger til de vellykkede livene til menneskene som bor der. Og ingen speiler dette bedre enn Elena Richardson, som har det å følge reglene som sin rettesnor i livet. 

En dag kommer den gåtefulle kunstneren Mia og hennes tenåringsdatter Pearl til nabolaget og leier et hus av familien Richardson. Mia og Pearl knytter seg raskt til de fire barna i Richardson-familien. Men Mia bærer med seg en mørk fortid og en faretruende lettbent holdning til hva man bør og ikke bør gjøre. 

Da gamle venner av Richardson-familien forsøker å adoptere et kinesisk-amerikansk spedbarn, bryter det ut en opprivende kamp om foreldreretten. Mia og Elena havner på hver sin side, og Elena bestemmer seg for å få Mias hemmeligheter opp og fram i lyset. Men Elenas besettelse etter å finne sannheten viser seg å få uventede og dramatiske konsekvenser.

En originalt og insisterende fortalt historie om å overleve

Gabriel Tallent, Min eneste elskede (oversatt av Stian Omland)

Debutromanen til Gabriel Tallent, Min eneste elskede, ble en sensasjon da den kom ut i USA og UK i 2017. VG ga den terningkast 5,og skrev «Turtle er en feministisk heltinne som langsomt innser at faren hun elsker er en sadistisk overgriper og at det finnes en annen mer ekte og trygg kjærlighet.»

14 år gamle Turtle Alveston kjenner skogene ved Nord-Californias kyst bedre enn noen annen. Men der bekker, viker og odder byr på grenseløst med utendørs tumleplass, er hennes private verden innskrenket og truende: Turtle har vokst opp med sin karismatiske, men plagede far, Martin. Etter morens død har familien vært isolert. Den eneste forbindelsen til omverdenen er skolen, der de andre elevene oppfatter Turtle som en ensom ulv.

Men da Turtle gjennom den eldre gutten Jacob for første gang opplever ekte vennskap, ja, til og med en første tenåringsforelskelse, begynner hun å ta inn verden med et annet blikk. Hun ser for første gang livet med faren som det det egentlig er, nemlig farlig og uholdbart. For å kunne begynne på nytt må hun først bryte med fortiden – ved hjelp av de overlevelsesteknikkene som faren har lært henne. Det som følger, er en opprivende historie om mot og håp og om redning og oppretting av fortidens feil. Om hvordan en tenåringsjente må kjempe både fysisk og følelsesmessig for å ta livet tilbake.