Reese Witherspoon lager TV-serie av «Små branner overalt»

SkjønnlitteraturReese Witherspoon lager TV-serie av «Små branner overalt»

Celeste Ngs «Små branner overalt» er en av de mest solgte romanene i USA de siste årene. Nå har den blitt TV-serie med Reese Witherspoon – og er ute i pocketutgave på norsk.

Estimert lesetid 3min
Stillbilde fra serien Little lies everywhere
Reese Witherspoon er både produsent og hovedrolleinhaver i serien Little Lies Everywhere. Serien er basert på boka Små branner overalt, som nå er ute i pocket. (Foto: HULU)

Celeste Ngs (uttales «Ing») Små branner overalt er en dypt fascinerende og elegant fortalt roman om hemmeligheter, identitet og forholdet mellom mødre og døtre. Boka avslører faren ved å tro at du er trygg – om du bare følger reglene. I USA solgte den mer enn én million eksemplarer og lå 48 uker på New York Times-listen.

Nå har den bestselgende boka blitt TV-serie, med Reese Witherspoon som både produsent og en av hovedrolleinnehaverne. Little Fires Everywhere er er en av de store, nye satsingene på strømme-markedet i USA denne våren.

Les boka før du ser serien

Reese Witherspoon oppdaget tidlig Små branner overalt. Hun valgte den til hovedbok i sin egen bokklubb, Reese’s Book Club, samtidig som hun kjøpte rettighetene til å lage serie av boka. Serien hadde premiere i USA på strømmetjenesten Hulu i slutten av mars, til gode tilbakemeldinger (den har respektable 7.7 av 10 poeng på IMDb). Serien er planlagt videresolgt til Norge.

Mens vi venter er det en splitter ny pocketutgave av boka ute. Nettstedet Bustle anbefaler å lese boka før man ser serien, fordi det er noen ganske store avvik fra historien i adaptasjonen som er verdt å utforske i boka. Og som de skriver: «(…) purists will tell you that you should always read the book first, before you even dream of watching the film or TV adaptation.»

For boka er virkelig verdt å få med seg. Jyllands-Posten skrev i sin anmeldelse at «Små branner overalt er elegant romankunst og heseblesende spenning. Celeste Ng skriver fullkomment medrivende om et lite samfunn som går i oppløsning», mens
Times slo fast følgende: «En av Ngs store styrker er at hun får det dydige og hverdagslige til å virke like fascinerende som det disruptive og eksentriske. (…) Det er praktfullt skrevet.»

Livet bak fasaden

Små branner overalt utspiller seg i forstaden Shaker Heights. Her er alt nøye planlagt, fra de symmetriske veiene og husenes avstemte farger til de vellykkede livene til menneskene som bor der. Og ingen speiler dette bedre enn Elena Richardson, som har det å følge reglene som sin rettesnor i livet.

En dag flytter den gåtefulle kunstneren Mia og tenåringsdatteren Pearl til nabolaget. Mia og Pearl knytter seg raskt til de fire barna i Richardson-familien. Men Mia bærer med seg en mørk fortid og en faretruende lettbent holdning til hva man bør og ikke bør gjøre. 

Da gamle venner av Richardson-familien forsøker å adoptere et kinesisk-amerikansk spedbarn, bryter det ut en opprivende kamp om foreldreretten. Mia og Elena havner på hver sin side, og Elena bestemmer seg for å få Mias hemmeligheter opp og fram i lyset. Men Elenas besettelse etter å finne sannheten viser seg å få uventede og dramatiske konsekvenser.