Disse bøkene gleder vi oss til å lese i 2021

SkjønnlitteraturRomanerDisse bøkene gleder vi oss til å lese i 2021

Boktips-redaksjonen og markedsdirektøren har valgt ut et par bøker hver fra vårlistene som vi gleder oss litt ekstra til å lese i 2021.

Estimert lesetid 10min
Boktips-redaksjonen
Under arbeidet med vårlistene har vi i Boktips-redaksjonen notert oss en og annen bok som snakker ekstra til oss. Vi har også blitt veldig gode på Teams.

Snart står en ny bokvår for døren. Hundrevis av bøker som noen omsorgsfullt har skrevet, redigert og satt i sirlige typer, for så én etter én å slippes ut i verden og enten bli glemt nederst i en hylle eller satt på podier forrest i alle landets bokhandler. Vi har smugkikka på vårlistene og valgt ut noen titler vi gleder oss litt ekstra til å lese i året som kommer.

Knut Gørvell, markedsdirektør i Cappelen Damm

Mayday av Grethe Bøe

Jeg gleder meg veldig til krimbokvåren, for vi har flere nye, spennende forfattere. Det er særlig to krimtitler vi har ekstremt stor tro på at skal ta Norge med storm. Den ene er Grethe Bøes Mayday.

Grethe Bøe har allerede gjort seg bemerket som filmregissør. Hun har skrevet og regissert internasjonalt prisvinnende spillefilmer og TV-serier fra nordområdene, samt Operasjon Arktis og Jørn Lier Horst barnekrim-filmer. Den arktiske thrilleren Mayday er hennes debut som romanforfatter. Jeg syns hun skriver fletta av de fleste krimforfattere, og boken er som en slags blanding av Homeland og Jon Michelets Orions belte. Vi har tro på at Mayday ikke bare vil forføre norske lesere, men også vekke oppsikt internasjonalt.

Kommer for salg 29. januar.

Elskede barn av Romy Hausmann

I 2020 ble Den tause pasienten vårens store, oversatte krim. I 2021 tror vi det blir Elskede barn av Romy Hausmann. Det er en av tidenes krimsuksesser i Tyskland, som i løpet av kort tid solgte 250 000 eksemplarer. Det er en oppslukende, psykologisk thriller i en stil som om Karin Fossum møter Alex Michaelides. VGs anmelder har allerede rukket å gi boken terningkast 5.

En kvinne og en liten jente blir lagt inn på sykehus etter en bilulykke. Den lille jenta forteller at moren heter Lena og at de har flyktet fra en hytte i skogen, en hytte med tildekkede vinduer. En mann hun kaller far har holdt dem fanget der i lang tid. Elskede barn kommer til å påvirke, overraske og fengsle deg. Hvis du tror at du tysk krim er gørr, tro om igjen. Og les den.

Kommer for salg 4. januar.

Turid Oline Hepsø, innholdsprodusent

Anne F. av Kristian Klausen

Anne Frank. Det egentlig ganske alminnelige navnet har gjennom etterkrigsgenerasjonene blitt selve symbolet på hvor galt det kan gå. Krig, jødeforfølgelse, mennesker på flukt. Men hva hvis hun hadde bodd i Drammen? Hadde det samme skjedd da? Det er utgangspunktet for Kristian Klausens Anne F.

Klausen har også tidligere skrevet frem verdenskjente navns skjebne som om de levde i hans hjemby Drammen. Et fascinerende grep, spesielt siden han får det til å virke så naturlig. Så skriver han da også veldig nedpå, på en sånn måte som får det til å se så enkelt ut å skrive vakkert. Mange kritikere, forfatterkolleger og bokhandlere vet allerede at Kristian Klausen skriver knallfint, likevel er han på mange måter en godt bevart hemmelighet. Nå håper jeg at flere får øynene opp!

Kommer for salg 7. januar.

Gjenferdet av Alexander Wolf av Gajto Gazdanov

Så til, tja, en liten joker! Gjenferdet av Alexander Wolf kom opprinnelig ut i 1947, den ble lest og oversatt til et par språk på 1950-tallet, men så ble Gazdanov glemt. Helt frem til en professor på Harvard publiserte noen artikler om ham tidlig på 2000-tallet. Siden da har boka kommet ut på språk etter språk, og i Tyskland ble den en bestselger.

Gazdanov ble født i Tsjar-Russland i 1903, men måtte flykte til Paris i 1923, ettersom han var på «feil» side under revolusjonen. De dramatiske tenårene danner bakteppet for romanen: 

Jeg-fortelleren er soldat i den russiske borgerkrigen. Ute på steppen skyter han en fiende av hans hvite hest og lar ham ligge igjen for å dø. Han kommer seg vekk, tilbake til medsoldatene, og etter hvert til Paris. Det han ikke greier å hanskes med, er hendelsen ute på steppen: Minnet om at han tok livet av en annen mann kommer tilbake og hjemsøker ham. En dag gir en venn ham en novellesamling skrevet av en viss Alexander Wolf, også det en eksilrusser, visstnok bosatt i London. I boka blir møtet på steppen beskrevet i detalj, men nå fra perspektivet til rytteren på den hvite hesten. Hovedkarakteren innser at mannen han trodde han drepte i krig, er i live. Dermed starter jakten på den mystiske Alexander Wolf.

Kommer for salg i april.

Åsmund Holien Mo, fotograf

En tilfeldig nordmann: Den fulle og hele sannheten om Gordon Mo av Lars Saabye Christensen

En av bøkene jeg gleder meg mest til i 2021 er En tilfeldig nordmann av Lars Saabye Christensen. Ikke bare fordi jeg deler etternavn med hovedpersonen, men det skader jo selvsagt heller ikke. Gordon Mo er en grå byråkrat som jobber i Landbruksdepartementet. Men det koker inni ham, og innimellom må han lette på trykket. Omtrent der starter historien. Jeg var så heldig å få høre et lite utdrag fra boken tidligere i høst og var fanget fra første setning. Nå gleder jeg meg til å lese hvor boken går videre.

Kommer for salg i februar.

Skillebekk surdeig av Martine Sletmoen

Skillebekk surdeig har vært en favoritt på Instagram i ett års tid, så det var gøy å lære at vi skal gi ut boken til Martine. Jeg er liker veldig godt å bake, men surdeig er noe jeg aldri har kommet ordentlig i gang med. Jeg vet ikke helt hva det er, men håper at Skillebekk surdeig er løsningen. 11. februar virker som et helt perfekt tidspunkt for å få ny inspirasjon til lage ekstra pene brød, søtbakst og snacks, alt sammen med surdeig.

Kommer for salg 11. februar.

Maja Hattvang, redaktør

Frogner Babylon av Alexia Bohwim

Alexia Bohwim! Vi kunne ikke drømt henne opp bedre hvis vi prøvde. Hun har omtrent oppfunnet sin egen sjanger, jeg velger å kalle den Frogner noir, det er jo noe vi liker å gjøre i bokbransjen, finne opp sjangerbetegnelser ved å sette noir etter et ord. Frogner Babylon følger samme spor som tidligere Bohwim-bøker, en kvinne på Frogner navigerer livets opp og nedturer og tørster etter oppmerksomhet. Spesifikt: Bille Bohr kjemper for å bli relevant igjen noen år etter en suksessroman. Hun elsker Frogner, men hun hater det, og alle rundt henne er dumme. Alexia beskriver de brede gatene med nydelig kynisme og kjærlighet: tennisbaner, Range Rovere, bloggere fra bydga og middelaldrende kvinner som starter raw food-restaurant. Håper det blir lanseringsfest, hvis noen husker hva det er.

Kommer for salg i april.

Topeka-skolen av Ben Lerner

Da jeg leste de første manussidene av Topeka-skolen tenkte jeg: dette kjenner jeg igjen. Jeg har lest det før. Det viser seg at første kapittel av boka ble publisert i New Yorker i fjor, som en novelle, og den satte seg i meg. Ben Lerner skriver frem en uhyggelig stemning uten at noe spesielt egentlig skjer, og jeg gleder meg til å lese resten av historien om tenåringen Adam og psykolog-foreldrene hans i USA på slutten av 90-tallet. I første kapittel forteller Adams kjæreste om hvordan hun en gang skled lydløst ned fra stolen under en av stefarens vanlige middagsmonologer, at hun visualiserte at hun rant ned på gulvet som smeltevann, og ålte seg lydløst inn på kjøkkenet der hun og moren iakttok ham mens han fortsatte å prate, nå til et tomt rom. Det er veldig morsomt og veldig deprimerende. Topeka-skolen er Ben Lerners tredje roman, og for å sitere Maggie Nelson: «En av de mest intelligente, ambisiøse, oppfinnsomme og aktuelle forfatterne i vår tid, skriver sin mest intelligente, ambisiøse, oppfinnsomme og aktuelle roman hittil.»

Kommer for salg 7. januar.

Håvard Rødsæg, innholdsprodusent

Redd deg selv først av Lene Julsen

Lene Julsen er tilbake! Bokstavelig talt. For etter det hun omtaler som «smellen» en gang i 2014, visste ikke den vanligvis så livsglade journalisten lenger hvem den såkalte «Lene Julsen» var. Panikk, dødsangst, tvil og eksistensiell krise førte til innleggelse. Årets bok, Redd deg selv først, er historien om den lange og kronglete veien tilbake til livet og til seg selv, via sykeshuskorridorer og kostelige mindfulnesskurs, fortalt med den samme selvutleverende og humoristiske pennen som vi kjenner fra suksessdebuten Naturmannen og jeg. Slik blir også hennes historie en historie flere kan kjenne seg igjen i. Velkommen tilbake, Julsen.

Kommer for salg i mars.

Hvordan snakke med en rasist av Adam Rutherford

«Denne boken er et våpen,» skriver Adam Rutherford i innledningen til Hvordan snakke med en rasist. Den anerkjente genetikeren (kjent for Boken om mennesket og En kort historie om alle som noen gang har levd) har skrevet en kortfattet og rett-til-poenget gjennomgang av mytene rundt rasisme, og gir deg skarp ammunisjon i kampen mot rasistisk pseudovitenskap. 2020 var ille på mange måter, men er det en ting vi skal ta med oss inn i det nye året, burde det være den økte bevisstheten og samtalen rundt rasisme. Med denne boka i bakhånd, skal i alle fall jeg stille enda bedre forberedt.

Kommer for salg i februar.

Maria Myrvoll, innholdsprodusent

Hummerens skall av Caroline Albertine Minor

Da jeg ved en tilfeldighet fikk med meg Caroline Albertine Minors første utgivelse, Velsignelser, på en ferietur, ante jeg virkelig ikke hva jeg hadde i vente. Jeg ble overveldet av de detaljerte og språkmektige fortellingene om mennesker som stod på ulike vippepunkt i livet. Og disse novellene fikk følelsene til å bruse! Hvordan kunne de ikke det, på den intense og rike måten hun beskrev disse scenene? 

Allerede etter denne utgivelsen var hun en litterær komet. Og nå kommer den store romanen som alle har ventet på, og som kommer for alvor til å gjøre Minor kjent utenfor Danmarks grenser. Den heter Hummerens skall og handler om tre voksne søsken som lever livene sine vidt forskjellig. Helt til et møte, noen dager i april, hvor ting skjer som gjør at de på nytt må forholde seg til hverandre og sin felles historie. Weekendavisen har karakterisert Hummerens skall som «merkelig, dristig, snedig, perfekt», så nå er det bare å glede seg til den norske oversettelsen.

Kommer for salg i mai.

Demokratiets svanesang av Anne Applebaum

Gleder meg også til å forstå litt mer av hva som skjer i verden – eller det er i alle fall noe jeg håper å gjøre etter å ha lest Anne Applebaum nye dokumentarbok. Det er vanskelig å begripe at de politiske prosessene har blitt så radikalt endret de siste årene. Det er nettopp disse prosessene Applebaum ser på i Demokratiets svanesangOg hun er ingen hvem som helst: Applebaum er en prisvinnende journalist og forfatter som tidligere har vært redaktør for The Economist og sittet i styret for The Washington Post. I denne boka beskriver hun hvordan demokratiene svekkes, mens ulike autoritære styresett er på fremmarsj. Og hun forklarer hvilken rolle konspirasjonsteorier og sosiale medier har oppi det hele. Så her er det bare å ta på lesebriller, hente frem fokuset og sette i gang med lesingen.

Kommer for salg 8. januar.