Ingvar Ambjørnsen med ny Elling-bok til høsten

SkjønnlitteraturNovellerIngvar Ambjørnsen med ny Elling-bok til høsten

Ingvar Ambjørnsens bøker om Elling er et fenomen i norsk bokverden. Nå melder Cappelen Damm at det lanseres en ny Ellingbok til høsten.

Estimert lesetid 4min
Foto av Ingvar Ambjørnsen og omslag av romanen Yoko Ono er en sjarlatan.
Historiene om Elling har gjennom et kvart århundre berørt en hel nasjon. Til høsten får vi høre mer fra den folkekjære romanfiguren. Foto: Tine Poppe

Til glede for mange lesere dukket Elling i 2019 igjen opp i bokform i Ambjørnsens kritikerroste roman Ekko av en venn. Boken er trykket i et opplag på hele 43 000 eksemplar og er nå tilgjengelig i pocketformat.

Denne våren overrasket Ambjørnsen med en sjette bok om Elling, Ingen kan hjelpe meg – En lesereise med Elling. Ambjørnsen kalte denne kortromanen for et bonusspor. Boken fikk nærmest samstemt jubel fra anmelderne, og den gikk rett inn på bestselgerlistene.

Til høsten blir det mer Elling i den kommende boken Yoko Ono er en sjarlatan. Blogger og betraktninger.

Elling som blogger

Yoko Ono er en sjarlatan er en samling tekster Ambjørnsen har skrevet i perioden 2013 til 2020. Det er Elling som fører ordet i alle tekstene. I en sokkelleilighet på Grefsen, i hybelen hos enkefru Annelore Frimann-Clausen, sitter han og blogger. «Hvorfor begynne å blogge – nå?» spør Elling seg. «Fordi livet er kort, jeg er alt i ferd med å bevege meg inn i støvets alder.»

Elling skriver om det som faller ham inn; om sine favorittretter fra barndommen, om hvor i all verden menneskene kommer fra, om aktuelle saker i nyhetsbildet og om minnene han bærer med seg om sin mor. Han skriver om hagestell og flesk og duppe, om livet i den vesle kjellerleiligheten, men har også sterke meninger om mye og mangt. For eksempel om Yoko Ono

Suksessen Elling

Romanene om Elling har gjort Ambjørnsen til en av våre mest leste samtidsforfattere. Ikke bare er romanserien om den ensomme Elling en stor salgssuksess, bøkene blir også hyllet av kritikerne, og de har innbrakte Ambjørnsen anerkjennelse som Brageprisen, Bokhandlerprisen og Riksmålsprisen.

Elling-feberen har herjet over landet i flere tiår og vi har ikke bare møtt Elling i bøkene, men også på sosiale media, i filmer og på teaterscenen. De fire første bøkene om Elling, Utsikt til paradiset, Fugledansen, Brødre i blodet og Elsk meg i morgen, kom ut på 90-tallet og solgte over en halv million eksemplarer. Etter hvert levde Elling blant annet videre på Ellingnytt, en Facebook-side som han «samarbeider» med Ingvar Ambjørnsen om.

Da Elling ble blogger tok Ambjørnsen ham også med på ut på turné

– Jeg ville få stoffet ut på en annen måte enn tidligere. Jeg begynte å turnere med Elling-arrangement høsten 2014, forteller Ambjørnsen.

– Det fikk en enorm respons. Jeg var veldig spent på om folk huska ham, men det behøvde jeg ikke å bekymre meg for. Folk tar ham med en gang jeg begynner å lese. Det er litt rørende på en måte og en veldig fin opplevelse for en forfatter å møte leserne på denne måten. 

En del av tekstene som er samlet i den kommende boken Yoko Ono er en sjarlatan. Blogger og betraktninger har Ambjørnsen tidligere turnert med, mens en del også er publisert på Facebook-siden Elling-nytt og på Cappelen Damms egne nettsider. Som vanlig får leseren den kjærkomne blandingen av lun humor og dypt eksistensielt alvor som alltid har preget Ellings univers.

Følg Ambjørnsens thriller-føljetong på nett

For dem som vil ha mer av Ingvar Ambjørnsen nå med en gang, er det mulig å følge hans prosjekt Reiser i det skjulte. Denne spenningsromanen publiseres gratis som føljetong på Boktips.no. Handlingen utspiller seg i korona-nåtid. Ambjørnsen er nå midt i skriveprosessen og publiserer tekstene fortløpende etter hvert som han skriver dem. Leserne kan dermed følge prosjektet i realtid. Hver tirsdag og fredag legges et nytt kapittel ut på Boktips.no. Mens du leser, kan du bli med i diskusjonen om teksten i Facebook-gruppa Reiser i det skjulte. Her stikker også Ambjørnsen selv jevnlig innom og deltar med innlegg og kommentarer når han finner det naturlig