Ambjørnsen – outsidernes konge er tilbake

RomanerRomanerAmbjørnsen – outsidernes konge er tilbake
Estimert lesetid 4min
Ingvar Ambjørnsen
Foto Marie Sjøvold

Helt fra de første bøkene som 23. salen, Den siste revejakta og Hvite niggere har Ingvar Ambjørnsen skrevet om outsiderne, om de som mer eller mindre frivillig bryter med fellesskapet. I Natten drømmer om dagen har han skapt en ny klassisk Ambjørnsen figur: «hyttevandreren» Sune. Og anmelderne jubler!

Sune bryter seg inn i hytter i fjell-og skogsområder ut mot kysten av Vestfold, eller tar seg inn på den måten han liker best: Med nøkkelen som ligger under hellen. Han stjeler provianten og flanellskjorta som henger på knaggen, men maler gjerne sørveggen samtidig. Og når han sitter og leser i hytteboka om kvelden, lever han seg inn i menneskene som eier stedet. Ja, han kan bli arkitekten som skuer utover sitt hytterike, eller enken som tusler ensom rundt.

Sune er en drømmer som har forlatt noen unger og helst vil være alene, men han blir stadig trukket inn i nettverket av andre likesinnede. De ligger på hytter ved sjøen, eller bor på en nedlagt skole på en øy. De er gamle hippier, utbrytere og småkriminelle, et samfunn utenfor samfunnet. Her trikses og deales det, men her tar man også vare på hverandre, og har ekspertise som f.eks. kan gjøre enkle operasjoner på dem som ikke har opphold i landet.

En dag kommer en ung asiatisk kvinne, Vale, gående rett ut av skogen, med blodige hender. Sune spør ikke hva hun har gjort, men gir henne husly og

mat. Han vil overgi henne til andre folk, men hun limer seg fast på ham. Så blir de to som går. Han først, og hun etter.

Vi er mange som i årevis har vært enormt glade Ambjørnsens forfatterskap. David Ålekjær i Vårt Land uttrykker denne «kjærligheten» slik: «En ny bok fra Ingvar Ambjørnsen er julaften for meg.» For mange av oss er kjærligheten til Ambjørnsen tuftet på fascinasjonen ved hans litt skrudde hovedpersoner. Han har skapt utallige skikkelser som ikke er med i spillet «til disse meget alvorlige menn», og samtidig har Ambjørnsen det med å skrive «med hjertet utenpå drakt». I Natten drømmer om dagen møter vi en rekke outsidere, men de man blir mest glade i og nysgjerrige på er Sune og Vale.

Ingvar Ambjørnsen er på mange måter en typisk urban forfatter. Derfor er det denne gangen så flott å se hvordan han lar fortellingen utspille seg i skog og fjell, og han gjør det med usedvanlige flotte naturskildringer. Jeg er langt fra alene om å synes at Natten drømmer om dagen er Ambjørnsen på sitt beste. Her har jeg sakset fra noen av de mange anmeldelsene:

«Sune er en av dem som behersker naturen bedre enn mennesker. En vandrer. Det er med andre ord en outsiderrolle med lange litterære tradisjoner, ikke minst i Norge, Ingvar Ambjørnsen griper fatt i denne gangen. Og han gjør skikkelsen til sin.» Tone Velldal i VG  terningkast 5

Jon Rognlien i Dagbladet: mener at Ingvar Ambjørnsen «med åra har finslipt språket sitt i den grad at det lukter og suser av setningene».

«Det er bare å nyte. Ambjørnsen er fortsatt på sitt aller beste.» David Åleskjær i Vårt Land

«Natten drømmer om dagen» er en roman som viser spennvidden og originaliteten til fortelleren Ingvar Ambjørnsen. Han som kan skrive fram en historie med en årvåkenhet som gjør det spennende å vandre i en norsk skog mil etter mil.» Turid Larsen Dagsavisen

Heldigvis har Ambjørnsen allerede bebudet at det kommer flere bøker om Sune og hans miljø, men nå må du altså bare skynde deg å kjøpe Natten drømmer om dagen!