«Stoner» er den perfekte roman

KlassikereKlassikere«Stoner» er den perfekte roman

Ukas perle har en oppsiktsvekkende historie. «Stoner» utkom på midten av 1960-tallet i 2000 eksemplarer. Nesten 50 år senere opplevde den en formidabel suksess, og har blitt en roman «alle» snakker om.

Estimert lesetid 3min
Bokomslag Stoner
John Williams skrev stor litteratur, men han fikk aldri oppleve den enorme suksessen «Stoner» etter hvert fikk. (Foto: Maria Myrvoll)

«Stoner er den beste amerikanske romanen du aldri har hørt om,» skrev The New Yorker da den ble gjenutgitt i USA i 2013.

40 år etter utgivelsen tok Stoner den litterære verden med storm. Da den først utkom i 1965, fikk den ikke særlig mye oppmerksomhet. Det var kun noen få positive anmeldelser som hjalp på for å selge ut opplaget på 2000 bøker. Og bøker som ble utsolgt på denne tiden, var ikke mulig å oppdrive uten videre. Boka gikk fra hånd til hånd, og fikk med tiden flere gode ambassadører.

Over 40 år senere gjenutga New York Review of Books Classics romanen. New York Times anmeldte Stoner og skrev med stor begeistring at dette var «den perfekte roman.» I England skrev The Guardian at Stoner var «en av de store, glemte romanene fra det forrige århundre.»

Tar tilbake betydningen av hvert enkelt menneskes liv

William Stoner er født mot slutten av det 19. århundre i en lutfattig bondefamilie i Missouri. Han blir sendt til universitetet for å studere agronomi, men forelsker seg i stedet i litteratur og omfavner livet som akademiker.

Etter som årene går, møter Stoner motgang på motgang: Hans ekteskap inn i en respektabel familie fremmedgjør ham fra foreldrene, hans karriere bremses, hans kone og datter vender seg vekk fra ham og en skjellsettende forelskelse blir satt under press fra trusselen om skandale. Hans liv er stille, og etter hans død er det få som husker ham. Likevel, med oppriktighet, medfølelse og en intens kraft avdekker denne romanen universelle verdier. Stoner forteller om de konflikter, tap og seire som mennesker gjennomlever selv om de ikke noteres i historiebøkene og tar tilbake betydningen av hvert enkelt menneskes liv.

En universell historie

Boka ble en umiddelbart bestselger også her i Norge da den utkom i 2014. Den fikk stort sett overveldende anmeldelser, og Tom Egeland som anmeldte den for VG ga den terningkast 6:

«John Williams’ språk – nydelig oversatt av John Erik Bøe Lindgren – er neddempet og tilsynelatende enkelt. Men underteksten er rik. Alt det usagte vibrerer mellom linjene (…) I korte riss skisserer Williams hva det vil si å være menneske » , skriver Egeland.

Anette Os i Fædrelandsvennen ble også over seg av beundring for romanen og skrev at den «fortjener alle superlativene den har fått, og (den) klarer å skildre en manns liv og tidsepoke på en så treffende måte at setninger må leses igjen og igjen. Romanen er en ærlig, rå og klok beskrivelse av et livsløp, av å være et menneske, hvordan det er å leve, av valg som er riktige eller gale, og følgene av valgene vi tar. Dette er en bok det er umulig å være likegyldig til. Den er vond. Og oppstemt. Det er tidløst og universelt, og det handler om deg.»

Kultklassiker

Det finnes et utall fantastiske anmeldelser og omtaler av fenomenet Stoner, som denne som stod i New York Times Magazine: You Should Seriously Read ‘Stoner’ Right Now.

Stoner har alltid hatt ambassadører i større eller mindre grad, og på sekstitallet ble den mye lest blant studenter. I nyere tid har kulturpersonlighetene også sluttet seg til leserskaren. I 2010 uttalte Tom Hanks til Time om boka: «Det er ganske enkelt en roman om en fyr som begynner på universitetet og blir lærer. Men den er noe av det mest fascinerende du noensinne vil støte på.»