Ny bok fra forfatteren bak tidenes beste norske roman

SkjønnlitteraturNy bok fra forfatteren bak tidenes beste norske roman

2. august kommer Gert Nygårdshaugs nye bok. «Regnmakeren» er nok en sterk cli-fi-roman fra forfatteren bak «Mengele Zoo», som i 2007 ble kåret til tidenes beste norske roman.

Estimert lesetid 2min
Portrett av Gert Nygårdshaug
«Regnmakerener» er den tredje frittstående romanen om ekteparet Mussenden. Boka føyer seg inn i den fortellertradisjonen Nygårdshaug er mest kjent for, der fabelens form rommer undertekster med besk samfunnskritikk og filosofiske problemstillinger. (Foto: Torkil Storli)

Bokhøsten begynner tidlig i år. Allerede 2. august kommer Gert Nygårdshaug med Regnmakeren, en roman som har alle Nygårdshaugs kvaliteter og kjennetegn. Han bruker gjerne sin utfordrende og kritiske stemme til å sette lys på viktige problem, og var tidlig ute med å skrive romaner om klimaproblematikken. Nygårdshaug retter en pekefinger mot politikerne og ønsker stor endringer raskt. 

Nå kan du forhåndsbestille boken! Se link nederst i saken.

Tidenes beste norske roman

I 2007 ble Mengele Zoo kåret til «Tidenes beste norske roman». Kåringen skjedde på litteraturfestivalen på Lillehammer, og det var Dagbladets lesere og NRKs lyttere som sto for valget. Det er i alt kommet fem bøker i det som er blitt kalt Mino-serien. I fjor sommer ble serien avsluttet med Zoo Europa, som fikk meget god mottakelse da den kom. Sindre Hovdenakk i VG var en av de fire kritikerne som ga boken terningkast 5. Fredrik Wandrup i Dagbladet var like begeistret og mente at Zoo Europa var en «forrykende finale». Boka er nå ute i pocketutgave.

Latin-amerikansk fortellertradisjon

Regnmakeren er den tredje frittstående romanen om ekteparet Mussenden. De to tidligere var Klokkemakeren og NøkkelmakerenRegnmakeren føyer seg inn i den fortellertradisjonen Nygårdshaug er mest kjent for. Den forbindes gjerne med navn innen sør-europeisk eller latin-amerikansk litteratur, der fabelens form rommer undertekster med besk samfunnskritikk og filosofiske problemstillinger.

Tørke over hele verden

I Regnmakeren skal vi til en ikke navngitt liten landsby. Der holder urmaker Melkior Mussenden og hans kone Mathilde til sammen med gode venner. I denne landsbyen leves livet stille og rolig, innbyggerne bryr seg lite om samfunnets og nye tiders moter og alskens unyttig som blir prakket på dem. «Men hvorfor regner det bare her hos oss, når det er tørke overalt ellers i landet og verden?» undrer landsbybefolkningen på. 

Landsbyens beboere har med vennlighet og hjelpsomhet tatt imot den økende strømmen av mennesker som har mistet hus og hjem på grunn av tørken, og som nå får bosette seg i landsbyen. Dette ser landets Etater, Stat og Hierarki særdeles ublidt på, og snart får landsbyen ubehagelige besøk.

Forhåndsbestill signert bok

Her kan du forhåndsbestille en signert utgave av Gert Nygårdshaugs Regnmakeren, og få den tilsendt ved lanseringen 2. august.