Nygårdshaug advarer mot nasjonalistiske og rasistiske holdninger, kortsiktig profitt og politikere uten vett

RomanerRomanerNygårdshaug advarer mot nasjonalistiske og rasistiske holdninger, kortsiktig profitt og politikere uten vett

Gert Nygårdshaug er en samfunnsengasjert forfatter. Her forteller han om viktigheten av Mino- serien som består av fem bøker og handler om miljø- og klimaproblematikken.

Estimert lesetid 4min

– Vi befinner oss i verden, i Europa, ca. 30-40 år frem i tid, der mye er annerledes enn nå. Realismen i romanen ligger i den politiske utviklingen der eskalering mot nasjonalistiske og klart rasistiske og proteksjonistiske holdninger har nådd et ytterpunkt. Fiksjonen er en natur som slår tilbake. Slik beskriver Nygårdshaug sitt nye storverk Zoo Europa, som har fått strålende kritikker, og selger i rekordfart!Zoo Europa Gert Nygårdshaug
Spennende og brennaktuelt, som alltid fra Gert Nygårdshaug. Kjøp storverket Zoo Europa på Cappelendamm.no.

Mino-serien består av ChimeraAfrodites basseng, Himmelblomsttreet og Mengele Zoo. Nygårdshaug brukte lang tid på å finne en måte å flette alle skjebnene sammen på i sin nye øko-roman.

– Det tok meg mange år for å finne en setting der alle kunne møtes, inkludert heltene fra romanen Chimera. Det enkle var at både Mengele Zoo og de andre bøkene også foregikk i en relativt nær fremtid. Samt at de foregående bøkene hadde en «åpen» slutt. Det vanskelige var at hele tre dystopier måtte forenes – en av disse hadde jaggu vært nok – men da hadde det ikke vært mulig å samle trådene i en ny roman.

På vei mot artsutryddelse


Nygårdshaug er kjent for å ta opp aktuelle samfunnsspørsmål i sine bøker. Hans utfordrende og kritiske stemme bruker han gjerne til å sette lys på viktige problem.

– Den kapitalistiske verdens grådighet mener jeg er den største miljøutfordringen i dagens samfunn. Med mantraet stadig økonomisk vekst og økt produksjon i en verden som allerede nå har fem milliarder for mange mennesker.

– Du har tidligere skrevet om verdens kriser og problemer tiår før det faktisk skjedde. Hva tenker du, ut fra dine observasjoner og synspunkt, vil være fremtidens største utfordringer?

– Befolkningsveksten, der klodens etter hvert 11 milliarder skal nyte godt av kapitalismens produksjon av unødvendigheter i sin streben etter fortjeneste. Da er det definitivt slutt på en grønn klode. Vi er på vei dit nå, med en artsutryddelse som vi ikke har sett maken til på 65 millioner år, da dinosaurene forsvant, forteller Nygårdshaug.

Forfatteren var tidlig ute med å skrive romaner om klimaproblematikken. Nygårdshaug retter en pekefinger mot politikerne og ønsker stor endring i dagens progresjon.

– Vi har politikere og ledere som oppfører seg, snakker og planlegger som kognitive minusvarianter. Trumpister, krigshissere, populister; vraltende ministere som lyser av selvgodhet og mangel på helhetstenkning om fremtiden. You name it, I blame it!

Retter en advarende pekefinger mot dagens politikere


Mino-romanene, som foregår i regnskogen, tar opp noen av de største klima-utfordringene vi har.

– Vi må slutte med å slå oss på brystet med at vi, Norge, bevilger flere milliarder til regnskogbevarende tiltak, mens oljefondet investerer så det durer i akkurat det motsatte! Vi bør i stedet iverksette kraftige sanksjoner mot land som ødelegger regnskog. Men se det går neppe, i en verden der kortsiktig profitt er ledestjernen.

– Hva er den største motivasjon din bak Mino-bøkene?

– Å kunne rette en advarende pekefinger om hva som kan vente oss i nær fremtid, om vi ikke velger politikere som kan oppvise et minimum med vett i knollen.

Tidenes beste norske bok


Mengele Zoo, som kom ut i 1989, ble kåret til tidenes beste norske bok i 2007 av NRK, Dagbladet og Norsk Litteraturfestival, og er også pensum i den norske skolen.

– Jeg føler meg ydmyk og sterkt beæret over dette. Men samtidig også trist over at en roman om regnskogødeleggelse dessverre er like aktuell nesten tretti år etter at den kom ut, forklarer 72-åringen.

Nygårdshaug debuterte som 20-åring med diktsamlingen Impulser, og har siden det utgitt om lag 30 bøker i ulike sjangere; lyrikk, romaner, barnebøker, noveller, kriminalbøker og eventyr. Nygårdshaug forklarer sin evne til å tilegne seg ny og variert kunnskap, med hans ustoppelige nysgjerrighet på det meste i verden.

– Det går med dager, uker, måneder og år med kreativ – og gjerne svært interessant – tid for å trenge til bunns, eller i det minste tilegne seg et minimum av kunnskap og forståelse om forskjellige emner. Og jeg ender muligens opp enda dummere enn jeg var i utgangspunktet …

Ønsker du å lese flere artikler fra Cappelen Damm, meld deg på nyhetsbrev her!