Seks gode kjærlighetsromaner til Valentinsdagen

SkjønnlitteraturSeks gode kjærlighetsromaner til Valentinsdagen

Fra ulykkelig lengsel og umulig lidenskap, til korte glimt av lykke. Vi har samlet seks nye og gamle kjærlighetsromaner i anledning Valentinsdagen.

Estimert lesetid 4min
Bok med sidene formet som et hjerte
Les en god kjærlighetshistorie på Valentinsdagen! Her er seks gode forslag.

Vigdis Hjorth, Om bare

Han står opp med henne og kler på seg med henne. Hun står på badet. Han kommer inn bak henne og legger hodet på skulderen hennes. Øynene deres møtes i speilet. Sånn ser de to ut. De ligner et par med en ulykke sammen. 

I Hjorths turbulente kjærlighetsroman Om bare møter vi småbarnsmoren og dramatikeren Ida Heier, som har møtt sitt livs kjærlighet. Hun har lenge visst at noe kom til å skje, man kan merke sin evne til å elske før man møter den elskede, tenker hun. Nå har hennes lidenskap rammet den ti år eldre professoren Arnold Busk, også han gift og med barn. I et par år er hun ulykkelig lengtende før han gir opp sitt gamle liv for henne. Det er begynnelsen på et overstadig turbulent og grenseløst kjærlighetsforhold – en besettelse som nærmer seg galskap.

Erlend Loe, Maria & José

José elsker Maria mer enn noe annet i hele verden. José bor i Marias øre – innerst i øregangen holder han til. Til fots kan det ta ham opptil en halv time å gå fra Marias øre og ned til hoftekammen. På sykkel knappe tre minutter. Om kvelden musiserer han foran trommehinnen. Om dagen jobber han på kroppen hennes.

Erlend Loes Maria & José er en vakker og underlig kjærlighetsberetning.

Sigrid Undset, Jenny

Jenny ble utgitt i 1911, og foregår i kunstnermiljøer i Roma og i Kristiania. Boken er en psykologisk studie av en kvinne som har funnet sin plass som kunstner og som drømmer om harmonisk kjærlighet. Hovedpersonen er forlovet med én mann, men blir gravid med en annen. Hun har sviktet sine egne idealer, og blir sin egen dommer.

Tomas Espedal, Imot naturen

«Jeg begynner å bli gammel; jeg kjenner ikke meg selv. Det har alltid tiltrukket meg, dette bildet av alderdommen: den gamle mannen og den unge jenten. Jeg vet ikke hva det minner meg om, en forbrytelse, kanskje, eller om naturen; naturens brutalitet og vold, dens uskyld.»

Utgangspunktet for Imot naturen er forholdet mellom den godt voksne Tomas – Espedal har rundet 50 i år – og den langt yngre Janne. Det er noe feil her, noe flaut og naturstridig i hans aldrende, stadig tyngre legeme mot hennes ungdom og skjønnhet. Likevel elsker han henne så høyt, så høyt. Fra det forhåndsdømte parforholdet – det må ta slutt, det tar alltid slutt – mediterer forfatteren videre over det som ikke er naturlig, men som skapes. Det som ikke er gitt, men som blir til gjennom arbeid. Kjærligheten. Litteraturen. Espedal skildrer forholdene som kom før dette, ekteskap, barnefødsel og hverdagsliv. Skriving og skrivesperrer. Om strevet med å få det til, uten å lykkes. Og så: lykken. Lykken med den mye yngre Janne. Lykken, som bare kan skildres i korte glimt, uten kronologi, fordi den bare oppleves i korte glimt før den forsvinner.Emily Brontë, Stormfulle høyder

Når hittebarnet Heathcliff blir brakt til familien Earnshaws hus på Yorkshires øde heier, knyttes det raskt sterke bånd mellom ham og familiens datter Catherine. Den sterke følelsen av samhørighet følger dem helt inn i Catherines ekteskap med naboen Edgar Linton.

Stormfulle høyder er en av de mest berømte og høyest skattede romaner gjennom tidene. Fortellingen om Catherine og Heathcliffs voldsomme og udødelige kjærlighet, og om familiene Lintons og Earnshaws prøvelser og gleder gjennom tre generasjoner, slutter aldri å fascinere. Over 150 år etter at den ble skrevet, er den fortsatt like aktuell.

Per Knutsen, Gamle menns elskov

«– Jeg har litt spesiell smak, sa Jan Radem. Den fremmede mannen stirret ned i bakken og var blitt enda hesere da han spurte: – Ja vel? – Middelaldrende menn. De må ikke være pene.»

Gamle menns elskov handler blant annet to gravferder og et bryllup i en krets av eldre homofile menn i Bergen. Hovedpersonen er Jan Radem, pensjonert dosent i litteratur. Vi møter også en voldelig, prostituert utlending, en gallerieier, en operettesjarmør som har mistet sangstemmen og en kortvokst kroppsbygger kalt Hestebiffen, som hevder at han kan samtale med de døde.