Ingvar Ambjørnsen: – Jeg trodde Elling var død for meg

SkjønnlitteraturIngvar Ambjørnsen: – Jeg trodde Elling var død for meg

– Ja, jeg er i gang med flere bøker om Elling sier forfatteren, som også lanserer Elling som spaltist på Forlagsliv, og gir den folkekjære romankarakteren sin egen Facebook-gruppe: «Elling-nytt».

Estimert lesetid 6min

Elling-romanene gjorde Ingvar Ambjørnsen til en av våre mest leste samtidsforfattere. Forfatterens humor og dype innsikt i menneskesinnet gjorde at romanserien om den ensomme Elling ble en stor salgssuksess. Samtidig ble den hyllet av kritikerne og innbrakte Ambjørnsen Brageprisen, Bokhandlerprisen og Riksmålsprisen. Bøkene danner utgangspunkt for flere filmer, samt teaterstykker som settes opp i mange land.

Denne uken kommer de fire romanene om Elling i nye pocketutgaver. Vi har tatt en prat med Ambjørnsen om det store Elling- comebacket.

Når og hvordan fant du igjen Elling?

– Det var ved en tilfeldighet. I 2014 hadde jeg en samtale med en person som ville ha meg til å blogge for en blogg-portal. På den måten oppstod tanken om Elling som blogger. Jeg ønsket ikke å blogge på den portalen, men ideen om Elling og blogg førte til at det åpna det seg en masse muligheter. Jeg hadde trodd Elling var død for meg, men da var han tilbake.


Les også, Lars Saabye i ett av våre mest leste innlegg noensinne:
– Kontroversiell, som i mitt gamle språk var noe å strekke seg mot, er nå et varsel: ligg unna, ikke rør. Når ordene forandrer mening, på denne måten, skal man være på vakt.


Hvor fant du ham igjen?

– Jeg forlot ham i 1999 med Elsk meg i morgen og fant ham igjen 15 år senere helt alene i en kjellerleilighet i en gammel villa på Grefsen i Oslo. Og hva han har gjort i mellomtiden – det vet jeg fremdeles ingenting om, og det skaper spennende muligheter. Elling er fire år yngre enn meg, har jeg finni ut av å lese de to første bøkene Utsikt til Paradiset og Fugledansen om igjen. Elling er født i 1960 og altså 54 år i 2014 – en godt voksen mann.

Ingvar Ambjørnsen
Ingvar Ambjørnsen inviterer leserne til å følge Elling videre på Facebook-siden «Elling-nytt» og på nettmagasinet Forlagsliv.no. Foto Marie Sjøvold

Så du har begynt å lese dine egne bøker, hvordan var det?

– Det er første gang jeg leser noe av mitt eget om igjen, og det var en rar opplevelse. Jeg gjorde det jo for å oppdatere meg på data om Elling, og det som har med ham å gjøre. Altså av rent praktiske grunner først og fremst. Det var en god del informasjon jeg hadde glemt, for eksempel når er han født og når handlingen utspiller seg osv. Det var en slags research-arbeid for nye Elling-skriverier.

Det er første gang jeg leser noe av mitt eget om igjen, og det var en rar opplevelse.


Og hvordan er Elling egentlig?

– Han er annerledes enn det bildet mange har av ham. Han er ikke en liten pusling. Han er egentlig en ganske stor mann – 183. Ganske flink på skolen og jævla god i geografi. Filmene har gjort ham mer til en stakkar. Da jeg skrev den første boken Utsikt til paradiset, tenkte jeg ikke på at dette skulle bli flere romaner. Uttrykket da var også et litt annet og ikke helt det som vi kjenner nå. Det er først da Elling møtte Kjell Bjarne og Gunn at Elling ble den kranglevorne karen som må opponere mot makten og det meste annet. Det var også etter møtet med dem at han forsøkte å lappe livet sitt sammen og begynte å fortelle sin historie bl.a. om katastrofen på Benidorm med moren.

Han er ikke en liten pusling. Han er egentlig en ganske stor mann – 183. Ganske flink på skolen og jævla god i geografi.


 Da Elling ble blogger, tok du ham med på turné?

– Ja, jeg ville få stoffet ut på en annen måte enn tidligere. Jeg begynte å turnere høsten 2014, og tok det på alvor i 2015. Det fikk en enorm respons. Jeg tipper jeg har hatt ca. 70 Elling-arrangementer fra Trondheim og sørover. Jeg var veldig spent på om folk huska ham, men det behøvde jeg ikke å bekymre meg for. Folk tar ham med en gang jeg begynner å lese. Det er litt rørende på en måte og en veldig fin opplevelse for en forfatter å møte leserne på denne måten. Jeg har stort sett reist alene, men på den siste turneen i år var Tom Stalsberg med som intervjuer. Han bidro også med flotte bilder.

Elling pocket Ingvar Ambjørnsen
Nå er de fire romanene om Elling ute i nye pocketutgaver! Kjøp de på Cappelendamm.no.

Hva med nye romaner om Elling?

– Da jeg fant igjen Elling, oppdaget jeg at det lå masse mer stoff. Så ja, jeg er i gang med flere bøker om Elling – jeg må bare få det til å passe og finne ut hva jeg skal begynne med. Så både jeg og forlaget håper på en ny bok i 2018.

Nå inviterer du leserne til Elling-nytt på Facebook?

– Ja, i forbindelse med den siste turneen begynte jeg i februar med en lukket gruppe som jeg har kalt «Elling-nytt». Der ligger det mye moro fra turneen og artikler som Elling har skrevet om mat. I tillegg ligger det dikt og kortprosa der. Og også der har Tom Stalsberg bidratt med veldig fine foto. Alle er hjertelig velkommen til å melde seg inn i gruppen. Det er åpent for alle, og den eneste grunnen til å kaste ut folk, er hvis de ikke oppfører seg ordentlig. Til nå har det gått strålende.

Alle som for eksempel har sett meg forsøke å finne ut av et dataprogram, ser Ellingen i meg.


Kan du også si litt om Ellings nye spalte – «Elling – kommentarer og notater»?

– Det blir en fast spalte ca. en gang i måneden der Elling får rom til å kommentere det han mener noe om. Og det er ganske mye. Akkurat som meg har Elling et sterkt uttrykksbehov, og vi er begge glade for at han nå får enda en arena og boltre seg på. Jeg har en slags godteri-pose med Elling-stoff som jeg nå vil hente opp.

Og til slutt hvor lik Elling er Ingvar Ambjørnsen?

– Jeg pleier å svare at det er ikke noe av ham i meg, men alle mine venner klarer ikke å holde seg alvorlige når jeg sier det. Alle som for eksempel har sett meg forsøke å finne ut av et dataprogram, ser Ellingen i meg. Men det er det heldigvis mange flere som også har.



Les mer fra Ingvar Ambjørnsen: