Ukas krimtips: De fems tegn av Hans Olav Lahlum

KrimbøkerUkas krimtips: De fems tegn av Hans Olav Lahlum

Hans Olav Lahlum er en krimforfatter av det uvanlige slaget. Denne helgen arrangerer han sin egen krimfestival i Bokbyen, og samtidig er hans siste krim «De fem tegn» ute i pocket.

Estimert lesetid 3min

Hans Olav Lahlum har som vanlig mange jern i ilden. Denne uken var han dommer i det uoffisielle verdensmesterskapet i Fischer-sjakk med Magnus Carslen og Hikaru Nakamura, og til helgen arrangerer han krimfestival.

Med De fems tegn har Lahlum forlatt K2 og Patricia og gir oss i stedet en mørk psykologisk spenningsroman. Kjøp den i pocket nå på cappelendamm.no!

Pocketbok og krimfestival

Samtidig som den psykologiske spenningsromanen hans De fems tegn nå kommer ut i pocket, arrangerer Lahlum denne helgen sin egen krimfestival i Bokbyen ved Skagerrak utenfor Tvedestrand. På festivalen vil et par hundre publikummere i tillegg til å møte Lahlum, oppleve Torkil Damhaug, Kurt Aust, Ingebjørg Berg Holm, Jørn Lier Horst og Guttorm Eskild Nilsen. Det blir middag med mord, opplesninger, quiz og til og med en krim-gudstjeneste. Programmet finner du her.

Lahlum på Krimfestivalen i Oslo

Krimfestivalen i Oslo arrangeres for sjuende gang den 8. til 10. mars i år. Dit kommer det 55 krimforfattere. Så å si hele eliten av norske krimforfattere med: Unni Lindell, Jo Nesbø, Gunnar Staalesen og Tom Egeland i spissen kommer. Selvsagt er også Hans Olav Lahlum med der. Du kan møte ham både torsdag, fredag og lørdag, og programmet til Krimfestivalen ligger her.

Et brutalt hevntokt

Med De fems tegn har Hans Olav Lahlum forlatt sine sedvanlige klassiske kriminalmysterier med K2 og Patricia og skrevet en mørk psykologisk spenningsroman. Nå er den kommet ut i pocket.

Minnene fra krigen driver en ensom gammel mann ut på et brutalt hevntokt gjennom fire europeiske land. Han har akkurat mistet sitt eneste barnebarn som var siste gjenlevende familiemedlem. Sorgen tar ham tilbake til et mørkt og lenge avlåst rom i hukommelsen. Den farlige historien om hvorfor han mistet sin kone og hvorfor han nå er uten barn og barnebarn, kryper ut derfra.

Tankene vender tilbake til hendelser fra de siste krigsmånedene, og han undrer på hva som skjedde videre med de fem unge menneskene som den gang ødela hans liv. Ønsket om å vite blir til et ønske om rettferdighet, og leder ham nå 60 år senere ut på et hevntokt gjennom fire europeiske land. Jakten på de gjenlevende fiendene blir til et kappløp med tiden – dels fordi hans eget hjerte er i ferd med å svikte, og dels fordi politiet, anført av en ung dansk politikvinne med litt for god hukommelse, gradvis kommer på sporet av ham …

Anmelderjubel

Både leserne og anmelderne var begeistret over De fems tegn da den kom ut i fjor høst. Ole Jacob Hoel i Adresseavisen mente for eksempel at dette var Lahlums beste spenningsbok og ga den terningskast fem: «Denne originale thrilleren er en forfriskende god utforskning av skyldfølelse og tap, hevn og forsoning.»

Sven Gjeruldsen i Tvedestrandsposten kastet også terningen til en femmer og skrev: «De fems tegn er en vellykket og drivende spennende thriller. Dristig, men forfatteren har lykkes nok engang.»

Kort sagt: et godt pockettips for vinterferien er Hans Olav Lahlums De fems tegn.