Hva gjør du når sønnen din blir mistenkt for mord?

KrimbøkerThrillerHva gjør du når sønnen din blir mistenkt for mord?

En av 2010-tallets beste rettsals-thrillere har blitt storamerikansk TV-serie, med Morten Tyldum-regisserte «Til Jacobs forsvar».

Estimert lesetid 3min
Plakat for serien Defending Jacob

Til Jacobs forsvar av William Landay er en av 2010-tallets mest intense og kritikerroste thrillere. Da boken kom ut i USA i 2012, var tittelen på New York Times’ anmeldelse ganske enkelt «Genial». Nå har norske Morten Tyldum regissert en storamerikansk tv-serie basert på boka, med et stjernelag av skuespillere. Serien er tilgjengelig på strømmetjenesten Apple+.

Ulidelig spennende

Hovedrollen som statsadvokat Andy Barber spilles av Chris Evans, som du kanskje sist så i rollen som Captain America i Avengers-filmene. Hans kone, og mor til Jacob, spilles av Michelle Dockery som huskes fra Downton Abbey. I tillegg møter du en rekke andre kjente kvaltitetsskuespillere i mindre roller.

En av 2010-tallets mest intense thrillere

Asbjørn Slettemark skrev i sin Aftenposten-anmeldelse av TV-serien at romanen Til Jacobs forsvar var «en av 2010-tallets mest intense thrillerromaner». Boka er, skriver han «…en av de beste thrillerne jeg har lest på lenge. Måten fortellerstemmen manipulerer sympatiene våre minner om briljante Flink pike (…), Skummelt, vakkert, ettertenksomt og spennende til siste setning.»

Hvor langt er du villig til å gå for ditt barn?

Handlingen i TV-serien følger boken tett. Visestatsadvokaten Andy Barber er vel ansett i lokalsamfunnet Newton i Massachusetts. Sammen med sin kone Laurie og deres 14-årige sønn Jacob, blir han stilt ovenfor sitt livs mareritt, sa 14-årige Ben Rifiken blir funnet brutalt myrdet i en park. Andy er overbevist om at en lokal barnemishandler er den skyldige, men urovekkende opplysninger og avsløringer peker sjokkerende nok i retning Jacob.

Hos Andy vekkes alt av foreldreintrinkt og han gjør hva han kan for å beskytte sønnen. Jacob sier han er uskyldig, og Andy tror ham. Det må han jo gjøre. Han er guttens far. Idet dramaet kuliminerer må Andy og hans kone Laurie stille seg alle foreldres vanskeligste spørsmål: Hvor godt kjenner du egentlig ditt eget barn? Og hvor langt er du villig til å gå for å redde det?

Fra Oscar-suksess til rettssalsthriller

De senere årene har flere norske regissører lykkes i USA, med Morten Tyldum som det kanskje fremste eksemplet. Hans store internasjonale gjennombrudd kom med Oscar-suksessen Imitation Game i 2014. Siden har han blant annet laget episoder i Counterpart og Jack Ryan. Nå har han altså regissert filmatiseringen av Til Jacobs forsvar, eller Defending Jacob som serien har blitt hetende i USA.

TV-serien har ikke fått den samme samstemte hyllesten som boken, men likevel er mange av anmelderne begeistret. Morten Ståle Nilsen i VG skriver for eksempel: «Til Jacobs forsvar har de fleste kjennemerkene til en moderne «kvalitetskrim». Også Sigurd Vik i NRKs Filmpolitiet mener at serien oser av kvalitet: «Fans av estetisk og velspilt krim, og mordetterforskninger med familietragedier i alle ender, bør absolutt sjekke ut Til Jacobs forsvar».