Torkil Damhaug leverer nervepirrende psykologisk krim med «Se en annen vei»

KrimbøkerPsykologisk krimTorkil Damhaug leverer nervepirrende psykologisk krim med «Se en annen vei»

Damhaug er lege med spesialisering i psykriatri. Kanskje det er derfor han briljierer med sine psykologiske krimromaner som «Se en annen vei».

Estimert lesetid 2min
Bokbilde av Se en annen vei av Torkil Damhaug
I Se en annen vei tar Damhaug oss med til vakre Budapest. To hjemløse gutter stjeler noe de burte holdt seg langt unna. For nå jages de av byens mest brutale menn. (Foto: Åsmund Holien Mo)

Torkil Damhaug er mannen som har perfeksjonert sin sjanger og som nå er en av landets fremste krimforfattere. I sin siste bok, Se en annen vei, som nå er ute i pocket, tar han opp moralfilosofiske spørsmål som hvordan fortiden preger oss.

Damhaug har en rekke utgivelser bak seg, og har over årene samlet en større og større fanskare. Det er ikke så rart; han kan by på psykologiske thrillere med en menneskeinnsikt de færreste har. Så er han da også utdannet lege med spesialisering innenfor psykiatri. Og nettopp leger er hovedpersoner i flere av hans bøker.

En nervepirrende jakt i Budapest

I Se en annen vei tar Damhaug oss med til vakre Budapest. To hjemløse gutter stjeler noe de burte holdt seg langt unna. For nå jages de av byens mest brutale menn.

I samme by bor den norske medisinstudenten Marlen Glenne. Ved en tilfeldighet blir hun trukket inn i den dødelige jakten på guttene.

«En komplett roman»

Da boken utkom fikk den terningkast 6 i Stavanger Aftenblad, der Steinar Sivertsen skrev at det var en «topproman i sin klasse»: «I denne vidtfavnende, forviklingsrike teksten forenes sjelelig dybde, ytre spenning, politisk-historisk utsyn og moralfilosofisk alvor. (…)»

Også i Fædrelandsvennen var det stor begeistring for Damhaugs roman: «Torkil Damhaug har skrevet en bok det er svært vanskelig å legge fra seg. En bok der leseren blir drevet frem fra side til side nesten uten mulighet for en pause (… )Det er kort og godt en tekst uten ett ord for mye, full av spenning og psykologiske detaljer.»

Tidligere har Damhaug vunnet Riverton-prisen for to av sine krimromaner, Ildmannen og En femte årstid.