Ukas krimtips: Jane Harpers Tørke

KrimbøkerUkas krimtips: Jane Harpers Tørke

Jane Harpers krimromandebut Tørke har tatt store deler av bokverden med storm. Endelig er Australia kommet på krimkartet.

Estimert lesetid 3min

Inntil nå har det vært svært få krimromaner fra Australia som er oversatt til norsk, men Jane Harper vil kanskje skape en ny «down-under»-bølge på krimmarkedet.

Jane Harper ble født i Storbritanna, men har bodd store deler av sitt liv i Australia, der hun har jobbet som journalist i blant annet The Herald Sun i Melbourne. I 2015 vant hun Victorian Premier’s Literary Award for Unpublished Manuscript for romanen Tørke. Siden har den fått stor internasjonal oppmerksomhet og svært gode anmeldelser der den er utgitt. Nå er den altså tilgjengelig på norsk i Tore Austads flotte oversettelse.

«Tørke» er oversatt av Tore Aurstad. Les mer og kjøp boka på cappelendamm.no.

Bejublet av krimstjernene

Mange av de store krimforfatterne har vært svært begeistret for Tørke, for eksempel den amerikanske stjernen John Hart:

«Av og til utgis det en debutroman som er så tettvevd og overbevisende at det virker som den er skrevet av en romanforfatter i sin beste alder. Det er det Jane Harper har gitt oss med Tørke, en historie så tro mot virkeligheten at det var som om jeg sovnet i Virginia for så å våkne i Australias hete. Det er sjelden å oppleve, og jeg elsket hvert minutt av det. Takk, Jane Harper.»

Den verste tørken i manns minne

Handlingen i Tørke utspiller seg i den lille byen Kiewarra i Australia, der den verste tørken i manns minne herjer. Det har ikke regnet på to år. Spenningen blant innbyggerne er på bristepunktet, og den blir uutholdelig etter dødsfallene til tre medlemmer av Hadler-familien. Alle tror Luke Hadler, som begikk selvmord etter å drept sin kone og seks år gamle sønn, er skyldig.

Politimann Aaron Falk har vokst opp i Kiewarra og reiser hjem for å delta i begravelsen til Luke, bestevennen fra barndommen. Falk prøver å gjøre besøket så kort som mulig, men han blir ufrivillig trukket inn i etterforskningen. Spørsmål og mistenksomhet spres som ild i tørt gress blant innbyggerne i den tørkerammede byen. For Falk og Luke Hadler delte en hemmelighet, en som står i fare for å avsløres i kjølvannet av Lukes død. Og idet Falk går dypere inn i drapene, bobler flere og flere hemmeligheter fra fortiden opp til overflaten.

Hyllesten av anmelderne

I alle landene Tørke har kommet ut har den fått meget gode anmeldelser. Her er noe av hyllesten:

«Dramatisk debut … en nervepirrende fortelling om larm og vrede like fascinerende som den er forferdelig.» Publishers Weekly, Starred Review

«Oppsiktsvekkende … Dette er en «liten by – store hemmeligheter» page-turner med en sjokkerende avslutning …» Booklist

«Fortalt med hjerteskjærende presisjon og stor emosjonell kraft.» Daily Mail

Her til lands har Elin Brend Bjørhei (alias Bokelskerinnen) allerede lest Tørke: «Jane Harper kan bli det nye, store krimnavnet internasjonalt. Hennes krimdebut er velskrevet, velkomponert og veldig spennende.»

Mens vi venter på en forhåpentligvis varm og tørr sommer, kan du oppleve en dirrende og dramatisk hete i Tørke.