Ukas krimtips: Advokatkrim i toppklasse

KrimbøkerUkas krimtips: Advokatkrim i toppklasse
Estimert lesetid 3min

Tvedt omtales som «Norges svar på John Grisham», og hans kritikerroste siste krimroman Den som forvolder en annens død kom nylig ut i pocket.

Chris Tvedt er en av få norske krimforfatterne som skriver rettssalsdramaer. Sist Chris Tvedt skrev om forsvarsadvokat Mikeal Brenne Dødens sirkel i 2011, fikk han Rivertonprisen. Etter tre kritikerroste bøker om Kriposetterforsker Edvard Matre vendte Chris Tvedt i fjor tilbake med en ny Brenne-krim. Den het Den som forvolder en annens død, og ble også nominert til Rivertonprisen.

NORGES SVAR PÅ JOHN GRISHAM

Chris Tvedt fikk Rivertonprisen i 2011, og «Den som forvolder en annens død» ble også nominert til Rivertonprisen. Foto: Maja Hattvang

Chris Tvedt (f. 1954) er født i Bergen. Han er forfatter, advokat og har i tillegg til jus studert litteraturvitenskap ved Universitetet i Bergen. De senere år har han vært forfatter på heltid. Tvedt debuterte i 2005 med kriminalromanen Rimelig tvil. Han har nå skrevet seks bøker med advokathelten Mikael Brenne som gjennomgangsfigur. I 2011 fikk han Rivertonprisen for Dødens sirkel.

I perioden 2012 – 2014 utga han tre bøker med Kriposetterforskeren Edvard Matre i hovedrollen: Av jord er du kommet, Den blinde guden og Djevelens barn. De var skrevet sammen hans kone Elisabeth Gulbrandsen. Chris Tvedt har skrevet flere bøker bl.a. ungdomsromanen Demonenes sang som kom ut i fjor.

STILL ALDRI ET SPØRSMÅL HVIS DU IKKE KJENNER SVARET

I Den som forvolder en annens død glemmer Mikael Brenne en gyllen advokatregel. En tidligere voldsdømt rockemusiker har stor suksess som forfatter med selvbiografiske tekster. Så blir hans litterære mentor drept, og mistanken rettes mot rockemusikeren. Mikael Brenne tar saken og kjenner den anklagede så vidt fra før.

Endelig tror han at han har fått en drapssak han kan vinne. Riktignok blir Brenne litt forstyrret av at hans nye romanse plutselig avslutter forholdet, og at han får trusselbrev. Likevel er han så trygg på at han har en god sak at han glemmer kanskje den viktigste regelen i retten, aldri still et spørsmål hvis du ikke kjenner svaret. Utfallet blir ikke bare en tapt sak, men også et tapt liv.

Kjøp «Den som forvolder en annens død» på cappelendamm.no

«EN YNGRE FETTER AV VARG VEUM»

Anmelderne var svært begeistrete for Den som forvolder en annens død. Cathrine Krøger i Dagbladet ga treningskast 5 og skrev: «Plottet har driv og spenst, med mange ulike spor og et variert persongalleri. (…) Alt flyter så lett og proft hos Tvedt. I denne boka kommer han ut av skapet som bergensforfatter, og gå Staalesen i næringen gjennom gode miljøskildringer. Han har et kort og konsist språk, og en avslutning som både er overraskende og spenstig.»

Sindre Hovdenakk i VG ga også terningskast 5 og skrev: «Det handler om drap, sex, hevn, manipulering og skygger fra fortiden i denne nye krimen med vår bergenske kjenning Mikael Brenne. Forsvarsadvokat Mikael Brenne minner mest av alt om en yngre fetter av Varg Veum. (…) Som rettsalsdrama fungerer boken utmerket, og den gir interessante innblikk i hvordan en prosedyre bygges opp og utvikles underveis».

Erlend Lisberg i Bergens Tidende var også svært begeistret. Han kalte  «Den som forvolder en annens død»  «en fulltreffer». Også han ga den terningkast 5 og skrev: «Advokathelten Mikael Brenne er tilbake. Det er mye å glede seg over i bokseriens sjette bind. Plottet er velutviklet, med tråder som flettes fint inn i hverandre og tar overraskende vendinger.(…) en underholdende og spennende norsk kriminalroman.»

Så hva med en topp advokatkrim på tampen av ferien?