Forfatterekteparet Kepler skremte seg selv – måtte flytte

KrimbøkerForfatterekteparet Kepler skremte seg selv – måtte flytte

De fortalte ikke en gang barna sine at de skrev sammen i starten. Hør ekteparet bak pseudonymet Lars Kepler i dagens podcast fra Boktips.

Estimert lesetid 3min
Portrett av Lars Kepler
I den nyeste episoden av podcasten vår er Lars Kepler gjester. (Foto: Ewa-Marie Rundquist)

Lars Keplers debutroman Hypnotisøren har solgt over 250 000 eksemplarer her i landet. Nå 10 år etter at den kom ut, bestemte forfatterne bak pseudonymet Kepler seg for å skrive en ny og bedre versjon av den. De forteller om forfatterskapet sitt og bøker som har betydd mest for dem i dagens episode av Boktips-podcasten.

Hør Boktips i din foretrukne strømmetjeneste:

Galskap rundt pseudonym og salg

For snart 11 år siden var den store snakkisen på bokmessen i London den nye krimromanen Hypnotisøren. Det var mange måneder før den skulle utgis, og ingen visste hvem som hadde skrevet den. For alle forleggere som ville kjøpe den visste at Lars Kepler var et pseudonym, men ingen selv ikke det svenske forlaget visste hvem som sto bak. 

Mange spekulerte i at det var en av de store svenske krimforfatterne som Henning Mankell eller Jan Guillou. Kanskje var de to litt smigret over interessen, men begge avviste det klart og tydelig. Til tross for at ingen fikk vite hvem som sto bak boken, ble Hypnotisøren solgt til over 30 land i løpet av London-messen den gangen. Første tre måneder senere avslørte Aftonbladet at bak pseudonymet Lars Kepler sto forfatterekteparet Alexandra og Alexander Ahndoril.  

Skriver og gjør research sammen

Alexandra og Alexander Ahndoril var kjent på hver sin kant som forfattere, men Hypnotisøren var deres første samarbeidsprosjekt og deres første krimroman. I Boktips-podcasten forteller ekteparet Ahndoril at de gjør alt i skriveprosessen sammen. Under selve skrivingen sitter de i samme rom og sender passasjer frem og tilbake, så de til slutt ikke vet hvem som skrev hva. 

Ekteparet gjør også all researchen sammen, og de er svært nøye på at alt skal være korrekt. Også slåssescenene gjør de sammen for å sjekke hvordan det ville vært i virkeligheten – men de gjør dem i slow motion. Alexander er så heldig at han alltid har helten Joona Linnas rolle i slåsskampene. 

Skremte seg selv

Kepler forteller også om at de i Hypnotisøren gjorde den tabben at de brukte deres egen leilighet som et åsted i boken. Det hadde den effekten at Alexandra ble så skremt at de til slutt måtte flytte. 

Om de har valgt seg et eget forfatternavn, har de ikke valgt seg fornavnene sine. Samtidig var det kanskje navnelikheten som førte til deres første magiske møte. Noen av vennene deres hadde reagert på navnelikheten og tenkte derfor at de to måtte møtes. Dermed sa det pang, og grunnlaget for et av Nordens mest leste krimforfatterskap var et faktum. 

Ny Joona Linna bok til høsten

Kepler lover at det kommer ny Joona Linna roman til høsten, men de ønsker ikke å snakke om innholdet i den. For de er redde for at hvis man snakker om en bok som ikke er ferdig, kan den bli ødelagt.