Lag Trines deilige pavlova til 17. mai

Luftig, lekker og smakfull pavlova er alltid suksess på 17. mai. Prøv Trines enkle oppskrift på delikate minipavlovaer til årets nasjonaldag.

Foto av pavlovakake med bær
Pavlova har blitt selveste 17. mai-kaken for mange. Hvorfor ikke prøve å lage Trines herlige minipavlova i år? Foto: Trine Sandberg

Pavlova er en klassiker til 17. mai-festen, og Trine Sandberg vet hvordan man lykkes. Gå for en klassisk variant, eller gled gjestene med hver sin minipavlova der du kan variere med ulike fyll og pynt. Du kan gjerne lage bunnene et par dager før. Fyll hver lille pavlova med krem og fargerike bær rett før de skal nytes.

Oppskrift på minipavlova

Minipavlova med bringebærsaus, hentet fra boka Trines mat 2:

6 minipavlovaer
Beregnet tid: ca. 1 ½ time

Dette trenger du

3 eggehviter
en klype salt
125 g sukker


Krem og garnityr

3 dl kremfløte
1/2 vaniljestang, eller 1 ts (ekte) vaniljesukker
1–2 ts sukker
150 g friske bær
mynte

Bringebærsaus
150–200 g friske eller frosne bringebær
1–2 ss bringebæreddik
2 ss melis

Minipavlova: Slik gjør du

Sett ovnen på 120 grader varmluft.

Skill eggene. Pass på at det ikke blir med noe av eggeplommen oppi eggehviten, for da får du ikke pisket eggehviten stiv. Bruk kjøkkenmaskin, og pass på at både bolle og visp er helt rene og fettfrie. Pisk eggehvitene, salt og halvparten av sukkeret til en løs marengs. Tilsett resten av sukkeret og pisk videre til du får en stiv marengs.

Kle et bakebrett med bakepapir. Ha marengsen i en sprøytepose eller plastpose og sprøyt ut små ”reder” (ca. 8 cm i diameter, med en ekstra ”runde” eller to langs ytterkanten). Stekes midt i ovnen på 100 grader (varmluft) i ca. 1 time, til marengsen har stivnet og er crispy. Avkjøl på rist.

Knus bringebærene med en gaffel eller lignende og bland dem sammen med bringebæreddiken. Smak til med melis til du får ønsket sødme på sausen. Sil sausen gjennom et dørslag eller lignende slik at du får fjernet de fleste bringebærfrøene. Pisk kremfløte, sukker (smak til) og frøene fra vaniljestangen, til du får en myk krem. Rett før servering brer du kremen over hver minipavlova og strør deretter noen friske bær oppå. Drypp til slutt bringebærsausen over. Server desserten umiddelbart, gjerne med en perlende, søt vin som tilbehør.

Tips!

Tips: Hvis du ønsker en pavlova med litt seigere konsistens, kan du vende inn 1 ts bringebær-/hvitvinseddik og 1/2 ss maisenna med en slikkepott helt til slutt.