Slik blir du en moderne jeger og sanker

Hobby, mat og fritidUkategorisertSlik blir du en moderne jeger og sanker

Gry Hammer gir deg noen tips til hvordan du kan bli en moderne jeger, og en bevisst forbruker.

Estimert lesetid 4min

Gry Hammer, bestselgende forfatter av Fermentering – mat og drikke for glade tarmer og gode smaker, er forelsket i tradisjonsmaten og alt det gode den gjør for kropp og sjel. Den moderne jeger – over 100 oppskrifter på ren og bærekraftig mat handler blant annet om bærekraftig livsstil, sunnhet, riktig bruk av råvarer og tradisjonskost. 

Mine beste tips som moderne jeger og sanker!

I Den moderne jeger deler jeg mine aller beste tips og triks til hvordan du kan være en bevisst forbruker. Hvordan du jakter ved hjelp av moderne våpen, som datamaskinen og smarttelefonen. Du får mange oppskrifter på nærende mat som gjør godt for fordøyelsen og du får mine beste tips til nettbutikker, bøker, utstyr og restauranter. Målet var å lage en komplett guide, den boken som jeg savnet da jeg våknet opp og ville leve sunnere og mer miljøvennlig.  

Mat i sesong er viktig, vi kan være så inderlig velernærte på det som vokser, lever og gror i vårt eget land. For meg er det bærekraftig å spise lam og sau som holder vedlike vårt kulturlandskap. Jeg trenger ikke være vegetarianer og leve på importert soya og blåbær for å få i meg proteiner og antioksidanter- og kunne si at jeg er opptatt av miljø og bærekraft. I boken deler jeg mine tanker om matkvalitet og taler for at vi forvalter og bruker vårt eget land i større grad som en matressurs. Og jeg vil jobbe for at vi lager mer av maten vi spiser selv, helt fra bunnen og med gode og helsebringende råvarer. Det er til det beste for helsen til både deg, dyra og jorda vi forvalter.

jeger
Foto: Mona Nordøy

Her får du 13 tips fra Den moderne jeger

 1. Skaff deg nye venner som i større grad speiler dine interesser- og behold gjerne de gamle.  

2. Bli medlem av grupper på Facebook som fremmer dine interesser. Eksempler er Tradisjonsmat Nord-Norge, Tradisjonsmat Oslo, Fermentering, Melkesyregjæring, Be om å få bli med, og noen legger deg til i fellesskapet.  

3. Jakt på jegere, kjenner du ikke en jeger, så kjenner du garantert en som kjenner en jeger som du kan kjøpe mat fra. Mange jaktlag kaster beina som du kan koke verdifull kraft på. Be om beina og innmaten neste gang de feller vilt. Sjekk på finn.no for jaktlag eller rop ut på fjesboka.  

4. Følg bloggere som fremmer det du er interessert i.  

5. Bli oppmerksom på nettsider som fremmer en sunn og bærekraftig livsstil oikos.no, renmat.no osv.  

6. Google kooperativer og andelsgårder og finn noe nær der du bor. Det er mange over hele landet.  

7. Mas på butikksjefen i dine lokale butikker, fortell hva du vil ha og belønn butikksjefen ved å faktisk kjøpe når det kommer i butikken.  

8. Du kan gå sammen med et par andre der du bor og bestille 25 kg sekker med økologisk mel av gamle kornsorter og spleise på portoen.  

9. Det samme kan du gjøre når du bestiller fra andre fine nettbutikker som selger god mat, skikkelig salt, krydder og andre godsaker som er fine å ha i kostholdet. Dette skaper også nettverk og fellesskap som er fruktbart.  

10. Gratis mat fra naturen. Plukk bær, sopp, urter og jakt på dyr, vilt og fisk. 

11. Sesongens gull, hamstre alt fra store frysere på romjulssalget til elkjøp, til rogn i skreisesongen og til pinnekjøtt fra Villsaukongen. Frys ned, fermenterer og hermetiserer på glass. Du finner skrei på rema og kiwi i sesong. Du finner kanskje også en rypejeger som ikke får omsatt alle rypene han har skutt til mat. Kjøp reinkjøtt, det mest bærekraftige du kan spise, og en bedre kilde til omega-3 enn oppdrettslaks. Du finner stykningsdeler i alle frysedisker.  

12. Bli fast abonnent av kjøtt og fisk om du bor i eller nær de større byene kan du hive deg på oste, smør- og kjøttabonnement som f.eks duggurd.no har. Jeg vet også at de fleste her til lands enten kjenner en jeger eller fisker eller kjenner en som kjenner en som er jeger eller fisker. Norge er et lite land som er rimelig oversiktlig om man begynner å sondere og jakte via sitt kontaktnett.  

13. Kjøp deg en stor fryser. Dersom du bor i en liten blokkleilighet så har du herved fått deg nytt spisebord. Bare bruk fryseren til bord eller nattbord. Alle har plass til en fryser som kan fylles til randen med sesongens gull.  

Håper du får glede og nytte av Den moderne jeger.