Kaffeslabberas med strikkepinner

Hobby, mat og fritidHobbybøkerKaffeslabberas med strikkepinner
Estimert lesetid 5min
Genser med hønsestrilkk

I boken vår, Hønsestrikk til folket, er det mange oppskrifter på gensere med veldig ulike motiv. Man kan jo lure på hvordan vi har jobbet for å lage alle disse bordene, og vi vil gjerne fortelle hvordan vi har gått fram.

Vi starter gjerne med en ide om hvem genseren eller modellen skal være til, eller hvilken historie den skal fortelle. Ofte er det veldig lite som skal til for å gi inspirasjon!

Da vi laget Kaffeslabberas, hadde vi akkurat vært på kafé og sett alle småbarnsmødrene som satt med barnevognene og drakk kaffe og spiste muffins. Vi hadde det riktig hyggelig og drodlet litt rundt hva det var som var så koselig med å være på kafé.

Honsestrikk_materie_430221 lavoppl-120

Vi skrev ned alle stikkordene vi kom på – muffins, kaffekopp, barnevogn, aviser, bok, strikketøy, gode samtaler, kaker og kos. Vi tenkte at det måtte være en lys og lett genser i kaffelatte-farger; naturhvit, lys beige, fersken og turkis.

Med utgangspunkt i dette begynte vi å tegne diagrammer vi kunne bruke i border. Når vi lager diagrammene, prøver vi å forenkle så mye som mulig, uten å ta vekk det som gjør at man ser hva borden skal vise. Samtidig prøver vi å gjøre borden så enkel som mulig å strikke. For eksempel muffinsen, som er en svært enkel form, der vi har lagt inn skrå striper i bunnen og strøsselprikker på toppen for å unngå lange strekk når du strikker med to farger. Med bæret på toppen og de riktige fargene, er det lett å se at det er en muffins.

Honsestrikk_materie_430221 lavoppl-1222

Når vi så har laget ferdig alle bordene, er det å gå på garnjakt, og dette er den morsomste delen av prosessen. Hvilket garn har de fargene og den kvaliteten vi ønsker? Her fikk vi veldig god hjelp i garnbutikken, og vi har i flere av modellene også blandet garn fra flere produsenter for å få de riktige fargene. Ikke minst kan man bruke restegarn, her kan man virkelig være kreativ og slippe fargene fri!

Til slutt setter vi sammen border og farger slik vi synes de passer best sammen, og her prøver vi oss mye fram. Vi bruker et eget strikkeprogram – Envisioknit – til å lage bordene, det gjør det enkelt å flytte på bordene i diagrammene. Men det går faktisk an å bruke et vanlig regneark i excel også. Den siste delen av jobben er å regne strikkefasthet og størrelser og sette opp en oppskrift. Så er det klart for å strikke!


Velbekomme!

Kaffeslabberas

Honsestrikk_materie_430221 lavoppl-121
Honsestrikk_materie_430221 lavoppl-1211
Honsestrikk_materie_430221 lavoppl-12111
Honsestrikk_materie_430221 lavoppl-122
Honsestrikk_materie_430221 lavoppl-1233
Honsestrikk_materie_430221 lavoppl-123

Garn og garnforbruk
I modellen har vi brukt Lerke fra Dale garn. Du kan også bruke Mitu fra Rauma, eller et annet garn med strikkefasthet 22 masker = 10 cm.

Pinneforslag
Stor og liten rundpinne og strømpepinner nummer 3 og 3 ½.

Strikkefasthet
Hvis du strikker 22 masker i 29 omganger blir prøvelappen 10 x 10 cm.

Ermer
Legg opp (46) 48 (50) 52 masker med farge 2641 Kamel på strømpepinne nummer 3. Strikk 8 omganger glattstrikk. Strikk 1 omgang hullbord, det vil si 2 masker rett sammen, ta et kast på pinnen, gjør dette hele omgangen, det skal bli brettekanten. Skift til pinne nummer 3 ½ og strikk (4) 10 (10) 13 omganger glattstrikk. Strikk hjerteborden først, deretter følger du diagrammet på bolen side 123. Sett et merke midt under ermet som følger med arbeidet oppover. Samtidig øker du 1 maske på hver side av merket ca. hver (6.) 5.–6. (5.–6.) 5.–6. omgang til det i alt er (86) 90 (94) 98 masker. Når du har kommet dit i diagrammet hvor ermene skal settes sammen med bolen, feller du 5 masker til ermehull på hver side av merket, til sammen 10 masker. Legg arbeidet til side, og strikk et erme til.

For- og bakstykke (bol)
Bolen strikkes rundt på rundpinne. Legg opp (204) 220 (236) 252 masker med farge 2641 Kamel på rundpinne nummer 3. Strikk 8 omganger glattstrikk. Strikk 1 omgang hullbord (se over), dette skal bli brettekanten. Skift til pinne nummer 3 ½ og strikk (6) 10 (10) 18 omganger. Strikk videre mønster etter diagrammet side 123. Sett samtidig et merke i hver side som følger med arbeidet oppover. Når du har kommet til starten av bærestykket, der ermene skal settes på rundpinnen, feller du 5 masker på hver side av de 2 merkene til ermehull (= i alt 20 masker).

Bærestykket
Sett delene inn på rundpinne nummer 3 ½ slik: Bakstykket, erme, forstykket, erme = i alt (336) 360 (384) 408 masker. Fell i omgangene som er vist i diagrammet. Hvor mange masker som skal felles i hver felling er vist i tabellen. Fellingene gjøres ved å strikke 2 rett sammen. Den siste fellingen (felling 7) må du tilpasse slik at halsåpningen passer til den som skal ha genseren. I bærestykket er det fellinger midt i den oppslåtte boka øverst. Her blir det finest hvis du ikke feller kantmaskene på boka, men midt i eller mellom.

Tips
Noen av fellingene vil være midt i et mønster. Her må man tilpasse slik at fellingen ikke forandrer motivet for mye, men ikke være for redd for små endringer likevel. Det er de små tilpasningene som fører til at hver genser blir helt spesiell.

Halskantbord
Strikk halskantbord etter diagrammet. Når borden er ferdig, lager du en hullbord (se over). Strikk så 10 omganger med bunnfargen, og fell løst av. Brett kanten inn mot vrangen og sy passe løst til på vrangen.

Montering
Sy sammen under ermene. Brett kanten nederst på bolen og ermene inn mot vrangen og sy passe løst til. Fest trådene.

Blokking
Fukt genseren i lunkent vann, klem forsiktig ut vannet, legg den på et håndkle på gulvet, rull sammen til en pølse og tråkk ut fuktigheten. Legg genseren flatt på et baderomsgulv eller tørkestativ og «form» genseren. La den tørke.