– Dette gjør vi fordi det er gøy!

Hobby, mat og fritidHobbybøker– Dette gjør vi fordi det er gøy!

Ellen Marie og Margrethe Miljeteig kjennetegnes av små, rare dyr med stor personlighet, lekent design, en sans for naturlige materialer (ull, skinn og treverk) og et stort spenn i type prosjekter. #sostrenemiljeteig er verdt å legge merke til på Instagram.

Estimert lesetid 6min

Søstrene Miljeteig fra Romerike har drevet med kreative prosjekter sammen hele livet, og for fire år siden startet de opp den lille bedriften sin med blogg og nettbutikk. Ønsket var naturlig nok å dele de kreative prosjektene med flere interesserte der ute; tips, triks, oppskrifter og ideer. Nå har de fått babydilla!

Hva er deres beste tips til dem som ønsker å følge drømmen og starte noe eget?

Dette er en hobby som vi driver med ved siden av to fulltidsjobber, så for oss er det viktigst å drive med noe vi synes er gøy, og noe vi kan kose oss med sammen. Det er ganske tidkrevende å skrive bok, drive blogg og nettbutikk ved siden av jobb, forteller lillesøster og journalist Margrethe.

Det er klart at du blir ikke god på noe med mindre man tør å feile ganske mye.


– Hvis vi hadde tatt med alle kvitteringene for hobby-investeringene våre i regnskapet, så hadde nok regnskapsføreren ristet på hodet og klappet oss trøstende på skulderen. Med andre ord: Dette gjør vi fordi det er gøy! kompletterer storesøster Ellen Marie, som er utdannet innen markedsføring og design.

LES OGSÅ: Sy ditt eget bomullsskjerf!

Inspirasjon fra mormor Miljeteig

Miljeteig
ALLTID NYE PROSJEKTER PÅ GANG:  Det er veldig spennende å se bamsene våre og tilbehøret ta form i en bok, sier søstrene Miljeteig. Babydilla er i salg i slutten av august.

På nettbutikken har de testet ut en haug av prosjekter og solgt alt fra terrariumssett og til håndsydde notatbøker. Til høsten er de også klare med sin aller første hobbybok, Babydilla. En som får mye av æren for at de har kommet dit, er mormor.

– Vår utrolig dyktige mormor har inspirert oss mye. Hun kan strikke gensere og sokker i rekordtempo, og sammen med vår morfar har hun verdens flotteste hage med blant annet over 60 forskjellige rhododendron og mange titalls typer sjeldne blåveis. Og de har egen Instagram-konto i en alder av 80 år.

Og skal man bli skikkelig god på det man brenner for, så må det feiles. Derfor har Ellen Marie og Margrethe hver sin bortgjemte kasse som de kaller de glemte prosjekters kirkegård.

– Der kan vi se at det har vært en læringsprosess. Hvis vi blir litt for kjepphøye på noe, kan vi bare ta en titt i den, understreker søstrene.

Fra storbyer til norsk natur

Miljeteig
BABYDILLA: Kosedyr, tepper, smokkesnorer og mye annet tilbehør. Mye av dette finner du i boka til søstrene Miljeteig.

Hvorfor ble det akkurat prosjekter til de aller minste, da?

I januar 2016 ble Ellen-Marie mamma til lille Christoffer, og jeg ble tante for første gang. Sammen begynte vi å pønske på store og små prosjekter til barnerommet. Det åpnet seg en helt ny sjanger av endeløse hobbymuligheter, og superinspirerte og ivrige begynte vi å lage masse til denne nye verdensborgeren. Det resulterte i flere nye kosedyr, tepper, smokkesnorer og annet tilbehør. Mye av dette finner du i den nye boka vår!

Søstrene Miljeteig har som regel mange forskjellige prosjekter på gang samtidig, og må teste noe nytt hele tiden. Her går det i alt fra søm, strikking og hekling, til skinnarbeid, papir, illustrasjon, brodering, veving, redesign, trykk og fotografering. I sommer skal de kanskje slappe av. Ny inspirasjonen blir det i alle fall.

– Vi liker å reise til utenlandske storbyer, så vel som ut i norsk skog og mark for å hente inspirasjon. Kule folk vi ser på gata kan inspirere oss til å sette i gang med et nytt prosjekt når vi kommer hjem. Vi følger også med på trender hos utenlandske profiler på Instagram og Pinterest, sier Ellen-Marie.

Miljeteig
SOMMERKOS: I 2016 ble Ellen-Marie (t.h.) mamma til lille Christoffer, og Margrethe ble tante for første gang. Dermed kom også ideene om store og små prosjekter til barnerommet. Foto: Privat

Fem kjappe med hobbysøstrene:

 1. Sy, hekle, strikke … er det noe dere ikke kan? 🙂
  – He-he! Gjennom årenes løp har vi lært oss mange forskjellige teknikker og sjangere, men det er fortsatt flere ting vi har lyst til å lære oss. Og det er ingen hemmelighet at man lærer ved å prøve og feile – det er det vi gjør også. Vi har jo blant annet skrevet et lengre innlegg om hvordan man kan mislykkes med betong-støping (alt gikk nemlig galt).
 2. Hvordan blir det å gi ut sin aller første bok?
  – Det blir veldig stas. Vi har laget kreative ting sammen hele livet – og vi er fascinert av rare, morsomme og annerledes kosedyr med stor personlighet. Det er veldig spennende å se bamsene våre og tilbehøret ta form i en bok.
 3. Til de som ikke helt tør å sette i gang med strikkingen, heklingen … hva vil dere si til dem?
  – Alle kan få det til, og du trenger ikke å begynne med de vanskeligste prosjektene. Sett deg små mål, og lær deg ting steg for steg. Vi er opptatt av at alle skal få det til, og i Babydilla har vi underveisbilder til alle prosjektene slik at du skal kunne følge oppskriftene enkelt. I tillegg har vi en egen guide bakerst der du kan lære å strikke, hekle og sy. Dessuten mener vi at ingen håndlagde ting skal være like – det er sjarmerende at du setter ditt eget preg på prosjektene.
 4. Hva ønsker dere at folk som følger dere i sosiale medier skal sitte igjen med?
  – Vi ønsker å inspirere andre til å lage ting selv og prøve nye hobbyer. Vi vil senke terskelen så flere tør å prøve ut nye teknikker, materialer og ideer.
 5. Hva skal dere i sommer?
  – I sommer skal vi pønske ut nye kreative prosjekter sammen, og vi har planer om å lære oss et par nye teknikker. Vi skal ta med oss den lille tassen og den lille cocker spanielen vår ut i sola, og det blir piknik med nye hobbyprosjekter. I tillegg blir det noen turer for å hente ny inspirasjon og kanskje slappe av litt.


LES OGSÅ: Lyst til å sy ditt eget strandnett? Her får du trinn for trinn-guide.